Főhősből rendező - Innovatív cégek, csapatok vezetése

 

Linda Hill harvardi antropológus professzor szakmai pályafutása során sikeres vezetőket modellezett, illetve modellezése eredményei alapján segítette, elsősorban a felsővezetők fejlődését. A legutóbbi projektjében az innovatív cégek vezetőit modellezte a világ számos országában. Megállapításairól könyvet adott ki, de elérhető az egyik, e témában tartott előadása is.

Rendkívül figyelemre méltóak a megállapításai. Amikor az innovatív cégek vezetéséről van szó, el kell felejtenünk a hagyományos vezetői modellt, melyben a vezető jövőképet alakít ki, motiválja a dolgozóit, méri, ellenőrzi az elért eredményeket. Nos, az innovatív cégeknél ez nem működik, mert a tehetséges emberek nem arra vágynak, hogy kövessenek valamit, hanem arra, hogy érdekes dolgok megvalósításának izgalmas folyamatában együttműködjenek munkatársaikkal.

 

Hill professzor megfigyelései alapján a mai komplex környezetben az innováció nem egy főhős megvilágosodásának, zseniális felfedezésének az eredménye, hanem egy hosszantartó, buktatókkal, zsákutcákkal, kudarcokkal – érts felesleges befektetésekkel – teli kollektív folyamat, melynek fontos része a kreatív dörzsölődés!

 

 

 A kreatív összemorzsolódás egy izgalmas folyamat. A brainstormingban azt tanultuk, hogy az ítéleteinket fel kell függeszteni. A kreatív összemorzsolódás során pont az ellenkezőjére van szükség: bátran véleményezni a felbukkanó ötleteket, kísérletezni velük, hogy kiderüljön, melyik állja ki a valóság próbáját. Ehhez az kell, hogy a résztvevők először megértsék egymás gondolkodást, melyhez kérdezéstechnika, aktív hallgatás szükséges, de emellett ki kell tudni állniuk saját elképzeléseik mellett. Képeseknek kell lenniük sértődöttség nélkül továbblépni, ha nem vált be az ötletük, elképzelésük. Ehhez egy olyan támogató környezet kell, ami az innovációs folyamatot egy kísérletezésnek fogja fel. A kísérletezés része a hiba, a kudarc is. Ezekből az eredménytelen kísérletekből is tanulni lehet és kell, ezek is a sikerhez vezető folyamat megúszhatatlan lépései.

 

Hill professzor megfigyelései azt mutatták, hogy az igazán innovatív cégek és azon cégek között, ahol nem sikerült az innovációs kultúrát megvalósítani, a legnagyobb különbség a vezető gondolkodásában, módszereiben volt.

A hagyományos vezetői szemléletben a főhős a vezető, aki az üzleti színpad központi figurája. Az innovatív vezető inkább rendező, aki egy olyan környezetet teremt, amelyben az egyének ötletei, kreativitása nem egók harcát, nem káoszt eredményez, hanem kiváló eredményeket. Az innovatív vezetők fő feladatukat abban látják, hogy jelenlétükkel, nyugodtságukkal, integratív gondolkodásukkal, magasan fejlett kommunikációs készséggel, érzelmi intelligenciával segítsék az alkotás folyamatát.

 

Jó hírünk van, ez a gondolkodásmód, ezek a készségek tanulhatók. Sőt tanulnunk is kell, nemcsak vezetőknek, hanem csapatoknak is. Ajánljuk képzésünket!

A mi tréneri tapasztalatunk az, hogy a hazai cégekben sokszor a problémákat is nehéz megbeszélni, mert már magát a problémafelvetést is sokan támadásnak élik meg.

Szinte hallom a cikket elolvasó vezetők belső hangját: én várnám a kollégák ötleteit, de azok nem jönnek! A tanulás mellé türelem is kell. Pl. a Hill professzor könyvében szereplő PIXAR-nak is évek kellettek, hogy eljusson a mai szintre.

 

Harvard az USA-ban van, de biztosan Önök is találkoztak már elsajátításra érdemes hazai példákkal, jó gyakorlatokkal. 

 

Várjuk megosztásra érdemes tapasztalataikat, illetve a témával kapcsolatban felvetődött kérdéseiket.

 

 

 

Héder Sándor

mérnök, tréner, coach
címzetes egyetemi docens

 

 

 

Amennyiben szívesen fejlesztené saját, vagy kollégái készségeit, kérjük tekintse meg kapcsolódó képzéseinket, vagy keresse Kollégáinkat a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy a +36-1-782-2883 telefonszámon.

 

Linda Hill előadását a TED oldalán is emgtekintheti.

Kategória: Hírek
2017. január 17. kedd, 16:35

Coaching vezetőknek

Egyéni coaching és tanácsadás vezetőknek

 

A kihívás:
A középvezetővé válás egyik gyakori útja, hogy a jól teljesítő, elkötelezett munkatársat vezetői pozícióba emeli a szervezet. A hozzáállás alapján kiválasztott munkatársak többségéből – tapasztalataink szerint – kiváló vezetők lesznek: az évek alatt rájönnek, hogyan érdemes kommunikálni munkatársaikkal, hibákon keresztül belátják, hogyan érdemes motiválni őket, számos tévedés után elfogadják, miben áll a vezetői munka lényege.

Meggyőződésünk, hogy a közép, illetve frontvonalbeli vezetők számára kidolgozott coaching és tanácsadás segítségével elkerülhetők a tipikus buktatók, felgyorsítható a vezetővé válás, hatékonyabbá tehető a vezetők fejlődése.

 

 

A képzés célja:
A coaching során a coach egy strukturált kérdéssor segítségével egy gondolkodási folyamaton vezeti keresztül a vezetőt, amely abban segíti őt, hogy

• határozott jövőképet és konkrét vezetői célokat fogalmazzon meg magának.

• kapcsolati hálóját, mint erőforrást tudja felhasználni.

• stratégiát tudjon kialakítani komplex helyzetek, illetve a várható nehézségek, kihívások menedzselésére.

• konkrét önértékelési rendszert alakítson ki magának, illetve működtessen.

• a kis lépésekből származó sikereit, mint erőforrásokat tudja felhasználni.

A coaching során a coach a vezető erőforrásait mozgósítja, tudást és információt nem ad, nem nyújt képzést. Amennyiben a vezető olyan területeket nevez meg, ahol fejlődésre, ismeretekre, best practice-re, vezetői vagy kommunikációs eszközökre van szüksége, akkor a coach tanácsadásra vált és így szolgálja ki a vezető igényeit.

 

 

A coaching időtartama

• Javasolt időtartam: Új vezetők esetében: 3-4 alkalom, tapasztalt vezetőknél: évente 1-2 alkalom, illetve nagyobb kihívások esetén: szükség szerint.
Egy coaching alkalom 1-1,5 órás.

 

 

 

A coaching vezetője:

Héder Sándor, mérnök, tréner, coach, címzetes egyetemi docens, aki 20 éve foglalkozik vezetők fejlesztésével.

2017. január 12. csütörtök, 16:29

2017. vezetői kihívásai

2017. év vezetői kihívásai

 

 

Kétséget kizárólag a legnagyobb vezetői kihívás továbbra is a körülöttünk lévő szociokulturális rendszerek komplexitásának fokozódása. 

 

Kategória: Hírek
2017. január 11. szerda, 14:02

Képzés ingyen?

Képzés ingyen?

 

A pár éve nagy népszerűségnek örvendő TÁMOP pályázatok után idén év elején kiadják a GINOP pályázatokat, melyekre KKV-k és nagyvállalatok pályázhatnak munkavállalóik képzésére.

Kategória: Hírek