2019. február 28. csütörtök, 08:50

Egyszer volt, hol nem volt

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két minőségügy területén dolgozó mérnök. 

A Sors úgy hozta, hogy a két mérnökemberünk egy nagyvállalatnál összetalálkoztak. Összetalálkoztak, együtt dolgoztak, majd nagyot álmodtak!

 

Úgy gondolták, hogy elindulnak szerencsét próbálni a vállalkozás rejtelmes, kusza, de annál izgalmasabb világában, vállalva a küzdelmet a nehézségek szinte legyőzhetetlen szörnyével!

Kategória: Hírek
2019. február 22. péntek, 08:51

Műanyag Akadémia

A műanyagok használata mai gyorsuló életünk szinte megkerülhetetlen részévé vált. A háztartásoktól kezdve a mezőgazdaságon, az építőiparon át a járműiparig és űrhajózásig rengetegféle műanyag alapanyagot és terméket használunk. Sok-mindenről kellene lemondanunk ha valaki kitalálná, hogy holnaptól nem használunk semmilyen műanyagot.

A műanyagipar már száznál is több alap műanyagot állít elő. Egy-egy alap műanyagból 20-30 fajtát is létrehoznak a molekulaszerkezet módosításával az átlag molekulatömegnek és molekulatömeg eloszlásnak a feldolgozási igények szerinti beállításával. A különféle műanyagokból előnyös tulajdonságú keverékeket, ún. blendeket, vagy a különféle alap-műanyagok kémiai egybeépítésével kopolimereket hozhatunk létre. A műanyagok tulajdonságait és feldolgozhatóságát jelentősen módosíthatjuk a különböző adalékok alkalmazásával. Olyan műanyag alapanyag is előfordul, ami az alap műanyagon kívül közel húszféle adalékanyagot is tartalmaz.

 

Az ágazat, a többi iparághoz képest is dinamikus fejlődést mutat: 2011 és 2017 között Magyarországon a műanyag fröccsöntés 51%-kal erősödött. Részaránya  a műanyag feldolgozó iparban  növekedett  a  2011. évi  27,6%-ról  31,5%-ra. (Magyar Műanyagipari Szövetség felmérése)

A műanyag alapanyagokból különféle feldolgozási technológiával gyártunk termékeket. Legismertebb ezek közül a fröccsöntés, további technológiák még az extrudálás, a flakonfúvás, a vákuum- vagy préslégformázás, a sajtolás, a kalanderezés, a fóliafúvás, a habosítás, a préselés és még nem is beszéltünk a különleges technológiákról.

De ki gyárt? Egy dinamikusan fejlődő iparág, amit nyilván a piaci igények gerjesztenek, hogy tudja kielégíteni az egyre növekvő igényeket? A műanyagipart esetleg nem súlytja a szakemberhiány?

Szó sincs róla! Ez az iparág is ugyanolyan erőforráshiánnyal küzd mint a többi!

Egy kis startisztika:

500 Műanyagfeldolgozó cégre – amiből kb 250 fröccsöntő cég - mindössze 60 diák jut évente, ami elenyésző szám az ágazatban dolgozó körülbelül 60 000 emberhez képest, ha alapul vesszük a közel 30%-os fluktuációt. Ha hozzávesszük, hogy a jelenleg meglévő iskolai képzések vegyipari jellegűek, a fröccsöntéshez elengedhetetlen gépészeti jellegű képzésekkel szemben, akkor világossá válik, hogy a fröccsöntő ágazatban a szakemberhiány mára már krónikussá vált.

A felsőoktatásban a BME képez műanyag- és száltechnológiai mérnököket, illetve a GANF indított 2018-ban egy műanyag-feldolgozó technológus szakirányú továbbképzést. 

De hol szerezzünk képzett fröccsöntőgép kezelőket, gépbeállítókat, szerszámkészítőket? Hol találunk a műanyaghoz értő minőségellenőröket?

Bocsánat! Van még OKJ-s képzés is, ahol 160 óra alatt számos elméleti ismeretanyagot hallgathat meg, de gépet csak távolról láthat a résztvevő. A végzettség megszerzésére pedig 5 hónapot kell várni!

 

Nem várunk tovább, mi belevágunk!

Mi segíteni fogjuk a Műanyagipart szakértelmünkkel, tapasztalatunkkal, rendelkezésünkre álló infrastruktúrával!

 

Az Akadémia

Akadémiánk létrejöttét éppen a mai piaci igények, illetve partnereink visszajelzései generálták; legyen egy rövid időn belül megvalósuló, célirányos műanyag fröccsöntőképzés.

Akadémiánkat 3 fő célcsoportnak alakítottuk ki:

 • gépkezelők,
 • szerszám karbantartók
 • és minőségellenőrök számára.

Jelenleg a piacon elérhető OKJ-s képzésekkel ellentétben Akadémiánkon a résztvevők a partnereink igényei szerinti és a piac elvárásainak megfelelőszakmai oktatásban részesülnek, a sikeresen teljesítők képzett szakemberként térhetnek vissza a vállalathoz.

Nálunk nem csak képeken látnak fröccsöntő gépeket!

 • Szakmai partnereinknél kihelyezett gyakorlati oktatás keretein belül, 
 • Gyártási körülmények között,
 • A piacon jelen lévő legismertebb fröccsöntő gép márkákon tanulva,
 • Gyakorolva sajátítják el a használható tudást.

 

A szakmai, a minannapi munkához használható ismereteket partnereink és az oktatói gárdánk szoros együttműködésnek köszönhetően sikerült a leghatékonyabbra kifejleszteni, így a tanulmányi-képzési idő 1-1,5 hónapra csökkenthető!

Ez az az időtartam, amivel a piaci szereplők visszajelzései alapján a legtöbb vállalat biztosan tud tervezni.

 

Kérje tájékoztatónkat a részletekért!

Április elején indulunk!

 

 

 

 

 

Képzés célja

Az aktív minőségellenőrzés „korszakában” kezdték el használni azokat a statisztikai alapú eszközöket, amelyek segítenek a termelés nyomon követésében és a termékkel vagy termeléssel kapcsolatos problémák megismerésében. A vonatkozó adatok összegyűjtése közvetlenül még nem segíti a szükséges vezetői döntések megoldását: szükséges az adatok csoportosítása, további segítséget pedig az eredmények vizualizációja nyújt. 

A gyökérok olyan tényező, amely nem-megfelelőséget okozott és folyamatos fejlesztés révén véglegesen ki kell küszöbölni.

A fő ok az a lényeges probléma, amely a teljes ok-okozati reakciót indítja el, ami végül a problémához vezet.
 
A gyökérok-elemzés tehát a problémamegoldás módszere, amelyet a hibák vagy problémák gyökeres okainak azonosítására használnak .
A gyökérok-elemzés elsődleges célja: azonosítani azokat a tényezőket, amelyek egy vagy több múltbeli esemény káros következményeit eredményezték; annak meghatározása, hogy milyen magatartásokat, cselekvéseket, vagy feltételeket kell megváltoztatni a hasonló káros eredmények megismétlődésének megelőzése érdekében.
Ahhoz, hogy hatékony legyen a gyökérok-elemzés rendszeresen, általában egy vizsgálat részeként kell elvégezni. Következtetésekkel és okokkal, amelyeket dokumentált bizonyítékokkal támasztunk alá. 
 
Néhány gyökér-elemzési megközelítés inkább a valódi gyökérokok azonosítására irányul, míg vannak általánosabb problémamegoldó technikák és megint mások egyszerűen csak támogatják a gyökérok elemzés alapvető tevékenységét.
Azáltal, hogy megismerkedünk az ok-ok elemzés eszköztárával, képesek leszünk arra, hogy a megfelelő technikát vagy eszközt alkalmazzuk egy adott probléma kezelésére.
A gyökérok-elemzés része egy általánosabb problémamegoldó folyamatnak és a folyamatos fejlesztés szerves részét képezi. Emiatt a gyökérok-elemzés a szervezet folyamatos fejlesztésének egyik alapvető eleme.
 
 

Témakörök

 • Alapok

 • Problémamegoldás menete

 • Probléma kiváltó okainak meghatározása

 • Probléma kiváltó okainak tesztelése

 • Az eredményes problémamegoldást gátló tényezők

 

Képzés célcsoportja

Mindenki, aki részt vesz az autóipari termék tervezésében, gyártásában, minőségellenőrzésében vagy eladásában.
 
 

Képzés zárása

Írásbeli tesz, ahol a hallott információkról adhatnak számot a résztvevők. A vizsgát min. 60%-ra teljesítők "Gyökérokelemzés, problémamegoldó technikák alkalmazása" tanúsítványt kapnak.
 
 

Képzési idő

16 óra, 2 nap

 

 

Kapcsolódó képzések

Autóipari core tools alkalmazása

IATF 16949:2016 belső és beszállítói auditor

 

 

 
Kategória: Minőségtechnikák
2019. február 01. péntek, 09:01

Összehasonlítható mérések 2.

Összehasonlítható mérések 2.

 

- rajz olvasás – rajz értés 

 

 

Az összehasonlítható mérések alapvető feltétele, hogy a mérés főbb paraméterei közül minél több megegyezzen, illetve egyeztetve legyen. Cikkünk első részében általánosan írtunk ezen paraméterekről és feltételekről, külön kitérve a mérési stratégiára. Ebben a részben a mérési stratégia egyik legfontosabb dokumentumáról lesz szó: a műszaki rajzról.
Kategória: Hírek