Hírek

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két minőségügy területén dolgozó mérnök. 

A Sors úgy hozta, hogy a két mérnökemberünk egy nagyvállalatnál összetalálkoztak. Összetalálkoztak, együtt dolgoztak, majd nagyot álmodtak!

 

Úgy gondolták, hogy elindulnak szerencsét próbálni a vállalkozás rejtelmes, kusza, de annál izgalmasabb világában, vállalva a küzdelmet a nehézségek szinte legyőzhetetlen szörnyével!

Összehasonlítható mérések 2.

 

- rajz olvasás – rajz értés 

 

 

Az összehasonlítható mérések alapvető feltétele, hogy a mérés főbb paraméterei közül minél több megegyezzen, illetve egyeztetve legyen. Cikkünk első részében általánosan írtunk ezen paraméterekről és feltételekről, külön kitérve a mérési stratégiára. Ebben a részben a mérési stratégia egyik legfontosabb dokumentumáról lesz szó: a műszaki rajzról.

Vevőspecifikus követelmények - Formel Q

 

 

A 2019.-es évet egy két napos Formel Q képzéssel indítottuk a mezőlaki Adient Mezőlak Kft.-nél.

Partnercégünk úgy dötött, hogy közel 50 munkavállalójának teszi elérhetővé ezt a képzést: qualitynek, beszerzőknek, tervezési és logisztikai munkatársaknak.

És valóban igazuk van: mint minden autóipari beszállítói cégnek, nekik is fontos, hogy a vevőspecifikus követelményekkel a munkavállalóik minél szélesebb köre tisztába legyen.

Összehasonlítható mérések 1.
- a mérési eredményt befolyásoló tényezők -

 

 

 

A minőség-ellenőrzés világában gyakori eset, hogy a termék általunk végzett mérésének eredményeit össze kell hasonlítani mások által végzett mérések eredményeivel. Ennek klasszikus példája a gyártói és a vevői mérések összehasonlítása. Ahhoz, hogy méréseink összehasonlíthatók legyenek a mérés néhány alapvető feltételét egyezővé kell tennünk.

 

Z-Generáció a munkahelyeken

 

Egy 2017-es felmérés szerint, a Z-Generáció megjelenése a munkahelyeken szemléletváltásra készteti a vezetőket.  

Teljesítményértékelés és a munka jövője

 

A Gallup legfrissebb kutatása szerint – The Real Future of Work / 2018 – megnövekszik az igény a kiváló vezetőkre, azokra, akik a munka emberi oldalának kezelésében is kiválóak.

A 2015-en megjelenő ISO 9001 szabvány módosításakor mindenki tudta, hogy a szabványcsalád többi tagja is igazodni fog annak szerkezetéhez. Szinte egyidőben megjelent a Környezetirányítási szabvány módosítása is (ISO 14001:2015), majd az ISO/TS 16949 váltott átt IATF 16949:2016-ra.

2017-ben elkezdtek dolgozni a Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelmények szabályainak módosításán és beharangozták a röviden csak OHSAS-nak nevezett Munkahelyi egészségvédelem és biztonsági irányítási rendszerszabvány és követelményei upgrade-jét is.

 

Minden cég tisztában van vele, hogy csak az egészséges munkavállalók képesek megfelelően ellátni a rájuk bízott feladatot és hatékonyan termelni. egy-egy betegség, vagy sérülés miatt kieső munkaerő nemcsak erőforrás kiesés a vállalat számára, de a betegszabadság, vagy munkahelyi baleset miatti kártérítés még plusz anyagi teherrel is megnehezíti a helyzetet. Nem véltelenül alkalmazza már több cég is az ISO erre vonatkozó szabványát.

Ráadásul az egészséget védő, kiemelt helyen kezelő cégek megítélése jobb.

 

Az eddig hatályos OHSAS 18001:2007 továbbfejlesztették, hogy iránymutatásként szolgálhasson a vállalatoknak.

 

Az ISO 45001:2018 szabvány meghatározza a követelményeket egy munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerre és útmutatót ad annak alkalmazásához. Célja, hogy a szervezetek képesek legyenek biztonságos és egészséges munkahelyeket biztosítani a munkával kapcsolatos sérülés és egészségkárosodás megelőzésével. Képesek legyenek továbbá a meglévő munkahelyi egészség és biztonság javítására, ki tudják küszöbölni a veszélyeket és minimalizálni tudják a kockázatokat.  

A szervezet munkahelyi egészségvédelem és biztonság politikájával összhangban az irányítási rendszer tervezett eredményei tartalmazzák: 

a) a munkahelyi egészségvédelem és biztonság teljesítményének folyamatos javítását; 

b) a jogszabályi követelmények és egyéb követelmények teljesítését; 

c) a célok elérését. 

A szabvány előírásai mérettől, típustól és tevékenységtől függetlenül bármely szervezetre alkalmazható. Azokra a munkahelyi egészségvédelem és biztonsági kockázatokra alkalmazható, amelyek a szervezet felügyelete alatt állnak, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a szervezet működési környezete, valamint munkavállalóinak és más érdekelt feleinek a szükségletei és elvárásai. A szabvány bevezetésével képes a vállalat arra, hogy integrálja az egészség és biztonság más tényezőit, mint például a munkavállalók egészségmegőrzése/jóléte. 

 

A szabvány felépítése igazodik az ISO 9001:2015 szabványfelépítéséhez, így jól integrálható ahhoz, vagy akár az ISO 14001:2015 szabványhoz.

A már OHSAS szavány szerint tanúsított cégeknek ismét van haladékuk az új szabványra történő átállásra, ahogy az eddigiekben is volt türelmi idő!

 

Szabványimsertetés, belső auditor képzés már elérhető nálunk! Integrált irányítási rendszer belső auditor képzésünkön 4 szabvánnyal ismerkedhet meg a résztvevő:

  • ISO 9001:2015

  • ISO 14001:2015

  • ISO 45001:2018

  • ISO 19011:2012

 
 

Új kihívás a HR területén

 

Napjainkban a munkaerőhiány a feldolgozó cégeknél súlyos problémát jelent. A menedzsmentnek meg kell küzdeni a toborzás, kiválasztás, majd a betanítás időigényes feladatával. Ez így  van már évek óta, nincs ebben újdonság. Amivel azonban mostantól számolniuk kell a munkáltatóknak, az a munkavállalói magatartás rossz irányba történő elmozdulása. 

Az elmúlt két évtizedben számos tréninget tartottunk a szervezetek frontvonalán dolgozó szakembereknek, szerelőknek, ügyfélszolgálatosoknak, üzemirányítóknak, ellenőröknek, csoportvezetőknek, művezetőknek. A szervezetek vezetésével foglalkozó szakirodalom bőven taglalja, hogy mi a különbség a jó és a kiváló cégvezetők között (pl. Jim Collins könyve a Jóból kiváló). De mitől lesz valaki kiváló dolgozó, kiváló vezető a frontvonalon, még akkor is, ha a szervezet középszerű?

 

Itt az új ISO 17025!

 

 

2017 decemberében megjelent az új ISO/IEC 17025 szabvány, amely a vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános követelményeit határozza meg. Az ISO/IEC 17025 legutóbbi változata 2005-ben jelent meg, és az ISO 9001:2015 megjelenése indokolttá tette az átdolgozását.

 

Miért jó Six Sigma Zöld Övesnek lenni?

 

 

A küzdősportokban fekete öves az a mester, aki már készségszinten elsajátította a technikát és magabiztosan, önállóan tudja azt alkalmazni, talán tanítani is.

A természetes kaucsukfa nedvéből készíthető gumit Közép-Amerika őslakossága már több mint ötszáz évvel ezelőtt is nagyon jól fel tudta használni pl. vízhatlan ponyvák (műbőrök) készítésére.

Ha végre itt a nyár

 

Utolsó trimeszterébe léptünk a nyárnak, de úgy tűnik, az időjárás most jött rá, hogy az van. Augusztus hónap a "kellemes" 35-38 Celsius fokkal igen csak belehúzott!

Inspiráló vezető 

 

Június 20-21-22-én vezetői tréning zajlott TEKT tréning termében.

A résztvevők kis és középvállalkozások vezetői, középvezetői voltak.

 

Új kihívások 4.0

 

Napjainkban egyre többet hallunk az Ipar 4.0-ról, azaz a negyedik ipari forradalomról. 

 

Egy jó művezető törődik a munkatársaival!

 

 

 

Igen, de törődik-e a saját vezetőivel? Sokszor azt tapasztalom, hogy nem. "Akkor se adom be a derekam!" mondta nekem indulatosan egy  művezető . Nekem az a tapasztalatom, hogy a jó vezetők jó követők voltak! Biztos ők is észrevették saját vezetőik hibáit, de inkább arra fókuszáltak, hogy mit tudnak eltanulni tőlük.

Legjobb dolgozóból legjobb vezető?

                               

 

                                       7+1 kihívás, amire számítson 

 

 

A frontvonalon dolgozó vezető tipikus „utazása” ilyen:
  • Jól dolgozik, 

  • Felsővezetői ezt észreveszik és 

  • Kinevezik vezetőnek (csoportvezető, csapatvezető, sorvezető, cella vezető, supervisor, művezető)

  • Bedobják a mélyvízbe.

  • Ha nem válik be, leváltják; ha beválik, marad.

 

Főhősből rendező - Innovatív cégek, csapatok vezetése

 

Linda Hill harvardi antropológus professzor szakmai pályafutása során sikeres vezetőket modellezett, illetve modellezése eredményei alapján segítette, elsősorban a felsővezetők fejlődését. A legutóbbi projektjében az innovatív cégek vezetőit modellezte a világ számos országában. Megállapításairól könyvet adott ki, de elérhető az egyik, e témában tartott előadása is.

Rendkívül figyelemre méltóak a megállapításai. Amikor az innovatív cégek vezetéséről van szó, el kell felejtenünk a hagyományos vezetői modellt, melyben a vezető jövőképet alakít ki, motiválja a dolgozóit, méri, ellenőrzi az elért eredményeket. Nos, az innovatív cégeknél ez nem működik, mert a tehetséges emberek nem arra vágynak, hogy kövessenek valamit, hanem arra, hogy érdekes dolgok megvalósításának izgalmas folyamatában együttműködjenek munkatársaikkal.

 

Hill professzor megfigyelései alapján a mai komplex környezetben az innováció nem egy főhős megvilágosodásának, zseniális felfedezésének az eredménye, hanem egy hosszantartó, buktatókkal, zsákutcákkal, kudarcokkal – érts felesleges befektetésekkel – teli kollektív folyamat, melynek fontos része a kreatív dörzsölődés!

 

 

 A kreatív összemorzsolódás egy izgalmas folyamat. A brainstormingban azt tanultuk, hogy az ítéleteinket fel kell függeszteni. A kreatív összemorzsolódás során pont az ellenkezőjére van szükség: bátran véleményezni a felbukkanó ötleteket, kísérletezni velük, hogy kiderüljön, melyik állja ki a valóság próbáját. Ehhez az kell, hogy a résztvevők először megértsék egymás gondolkodást, melyhez kérdezéstechnika, aktív hallgatás szükséges, de emellett ki kell tudni állniuk saját elképzeléseik mellett. Képeseknek kell lenniük sértődöttség nélkül továbblépni, ha nem vált be az ötletük, elképzelésük. Ehhez egy olyan támogató környezet kell, ami az innovációs folyamatot egy kísérletezésnek fogja fel. A kísérletezés része a hiba, a kudarc is. Ezekből az eredménytelen kísérletekből is tanulni lehet és kell, ezek is a sikerhez vezető folyamat megúszhatatlan lépései.

 

Hill professzor megfigyelései azt mutatták, hogy az igazán innovatív cégek és azon cégek között, ahol nem sikerült az innovációs kultúrát megvalósítani, a legnagyobb különbség a vezető gondolkodásában, módszereiben volt.

A hagyományos vezetői szemléletben a főhős a vezető, aki az üzleti színpad központi figurája. Az innovatív vezető inkább rendező, aki egy olyan környezetet teremt, amelyben az egyének ötletei, kreativitása nem egók harcát, nem káoszt eredményez, hanem kiváló eredményeket. Az innovatív vezetők fő feladatukat abban látják, hogy jelenlétükkel, nyugodtságukkal, integratív gondolkodásukkal, magasan fejlett kommunikációs készséggel, érzelmi intelligenciával segítsék az alkotás folyamatát.

 

Jó hírünk van, ez a gondolkodásmód, ezek a készségek tanulhatók. Sőt tanulnunk is kell, nemcsak vezetőknek, hanem csapatoknak is. Ajánljuk képzésünket!

A mi tréneri tapasztalatunk az, hogy a hazai cégekben sokszor a problémákat is nehéz megbeszélni, mert már magát a problémafelvetést is sokan támadásnak élik meg.

Szinte hallom a cikket elolvasó vezetők belső hangját: én várnám a kollégák ötleteit, de azok nem jönnek! A tanulás mellé türelem is kell. Pl. a Hill professzor könyvében szereplő PIXAR-nak is évek kellettek, hogy eljusson a mai szintre.

 

Harvard az USA-ban van, de biztosan Önök is találkoztak már elsajátításra érdemes hazai példákkal, jó gyakorlatokkal. 

 

Várjuk megosztásra érdemes tapasztalataikat, illetve a témával kapcsolatban felvetődött kérdéseiket.

 

 

 

Héder Sándor

mérnök, tréner, coach
címzetes egyetemi docens

 

 

 

Amennyiben szívesen fejlesztené saját, vagy kollégái készségeit, kérjük tekintse meg kapcsolódó képzéseinket, vagy keresse Kollégáinkat a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy a +36-1-782-2883 telefonszámon.

 

Linda Hill előadását a TED oldalán is emgtekintheti.

2017. év vezetői kihívásai

 

 

Kétséget kizárólag a legnagyobb vezetői kihívás továbbra is a körülöttünk lévő szociokulturális rendszerek komplexitásának fokozódása. 

 

Képzés ingyen?

 

A pár éve nagy népszerűségnek örvendő TÁMOP pályázatok után idén év elején kiadják a GINOP pályázatokat, melyekre KKV-k és nagyvállalatok pályázhatnak munkavállalóik képzésére.

Munkavédelmi képviselőkre vonatozó megváltozott szabályozás

 

Már 20 fő foglalkoztatása esetén kötelező munkavédelmi képviselőt választani!
 

Hogyan vezessük a vezetőket? – 5 tanács okos beosztottaknak

 
A saját vezetőnkkel, főnökünkkel való kapcsolatban elsősorban arra szokunk figyelni, hogy a vezető hogyan bánik velünk. Ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy mi hogyan bánunk a vezetőnkkel!
 
Pár alapszabály:


Ismerd meg a vezetődet! A szokásait, gondolkodásmódját, prioritásait, vesszőparipáit, bogarait. Minél jobban igazodsz ezekhez, annál jobban el tudod adni magadat, ötleteidet, eredményeidet. Hiába van jó ötleted, ha az nem fontos a vezetőd számára, nem fogja elfogadni. Nem azért mert nem jó az ötleted, hanem azért, mert az nem támogatja céljai elérését, és így nincs ideje, figyelme rád!
 
 
Ismerd meg a céget, az iparágad! Sokan szidják a multik kultúráját. Akármennyire szidjuk, nem fogjuk tudni megváltoztatni, sőt egy családi vállalkozás kultúráját se fogjuk tudni megváltoztatni mint alkalmazottak. Inkább ismerjük meg és alkalmazkodjunk hozzá. Figyeljük meg, kik lesznek sikeresek, kik a hangadók, hogyan csinálják?
 
 
Légy átlátható! Ha hibát csináltál, ismerd el! Tájékoztasd a vezetőd, mivel foglakozol, milyen ötleteid vannak. Ne okozz számára meglepetéseket, főleg kellemetlen meglepetéseket.
 
 
Segítsd, hogy a főnököd sikeres legyen. Sokkal valószínűbb, hogy ez esetben ő is támogatni fog téged, mintha követelőznél, netán harcolnál, ármánykodnál ellene.
 
 
Hősök parcellája: a főnököddel való harcnak csak egy jutalma lehet: a hősök külön parcellát kapnak a temetőben. Biztos ezt akarod? Fogadd el a tömegek bölcsességét, ha nem jössz ki a vezetőddel, vedd elő a B tervedet.
 
 
Okos vezetőknek szóló tanácsaink pedig itt találhatók: Vezetői készségfejlesztés
 
 
 
 
Héder Sándor
TEKT Kft.

Hova lettek a dolgozóink?  - Középvezetők képzése és az Automotive Hungary 2016 kiállítás

 

 

 

A TEKT Kft. teljes szakértői gárdával vett részt az Automotive Hungary 2016 kiállításon. Én a középvezetői képzési programunkról beszélgettem a standunkat felkereső résztvevőkkel.

 

 

Képzésekkel készíti fel a cégeket a Z generációra a TEKT Kft.

 

A jövő munkaerő-piaci kihívásaihoz nemcsak a munkaerőhiány kezelése, hanem a Z generáció korábbi korosztályoktól eltérő tulajdonságaihoz való alkalmazkodás is hozzátartozik. Erre dolgozott ki tréningeket, képzéseket az Automotive Hungary kiállításon is jelen lévő TEKT Kft.

 

Fröccsöntési szimuláció a könnyebb tervezhetőségért

 

A francia Transvalor új szoftvert fejlesztett, ami még széleskörűbbé és pontosabbá teszi a műanyaggyártás tervezhetőségét.

 

Múlt és jelen az autóiparban

 

 

Trabant, Lada, Warburg, Dacia, Moszkvics, Polski Fiat - és a Škoda. A '80-as évek magyarországi autó parkjának legjavát tette ki.

Kinek, mi volt a kedvenc márkája, melyik mellett voksolt - ízlések és pofonok. Nézzük meg az egyik nagy kedvencet: a Škoda múltja és jelene!

 

Kiállni a többiek elé .... tényleg félelmetes?

 
 

Nemrég fejeztük be egy kedves üzleti partnerünknél a „Prezentáció és nyilvános szereplés” című tréningünket, amit frontvonali vezetőknek és középvezetőknek tartottunk. A képzés leghasznosabb része, amikor visszanézzük az előadásokat és meghallgatjuk a szereplők és a hallgatók véleményét. 

 

Automotive Hungary 2016!

 

Ha ősz, autóipar és kiállítás - akkor Hungexpo Automotive!

Akik visszajáró vendégek már az Automotive-on, tudják, hogy a nagy kiállító cégek színes programokkal, érdekes előadásokkal készülnek a vásárra. Nem véletlen: ott lesz az autóipar apraja-nagyja: 11 ország 300 kiállítója lesz jelen.

A cégek sikeréhez legtöbbször csak egy kicsi hiányzik

 

A mi tapasztalatunk szerint a szervezetekben legtöbbször csak egy „kicsi” hiányzik a sikerhez, az eredményességhez, ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat! Természetesen mivel minden cég más és más ez a „kicsi” minden cégnél más és más.

Dave Snowden féle „Cynefin” döntési modell

 

Dave Snowden szerint négyféle környezetbe csöppenhetünk: nyilvánvaló, bonyolult, komplex és kaotikus. A különböző környezetekben különbözőképpen kell gondolkoznunk, különbözőképpen dönteni a felmerülő problémákról. Sok vezető számára ez nehéz. 

Nem lehetsz jó vezető anélkül, hogy jó ember lennél!

 

Vezetők számára kihagyhatatlan könyv Bill George 2003-ban publikált könyve a Hiteles vezetés – Authentic Leadership. A  szerző a vezetői utazást 3 szakaszra bontja. 

Készüljünk fel a Z generációra!

 

 

Néhány éve még azt hallottuk, hogy jön az Y-generáció, fel kell készülni az érkezésükre.

Sokan legyintettek, szkeptikusak voltak. Ugyan, miért lenne más ez a generáció, mint az elődei?

 

És most egy újabb generációval, a Z-vel kell majd megküzdeni. És még mielőtt valaki azt gondolná, hogy a "Man in black" nagysikerű amerikai film folytatásáról írunk, ez a valóság. És igen, nyugodtan használhatjuk a megküzdeni kifejezést! A munkaerőpiacnak fel kel készülnie a fogadásukra és mégnikább a megtartásukra. De kik ők? És miért fontos a megtartásuk?

PET-palackból készítene autóalkatrészeket a Tesla-beszállító 

 

Újra hasznosítás, környezetvédelem, ökolábnyom - hangzatos és igen divatos kifejezések a XXI. század elején.

És ez hogy működhet az autóiparban? Hallhattunk már elektromos autóról, eco-drivingról, de azért az autógyártás és használat nem feltétlenül a legkörnyezetkímélőbb iparág (bár melyik az...)! 


 

Eddig sem volt titok, hogy a hulladéknak komoly üzleti értéke van, most egy autóipari cég figyelt fel a lehetőségre.

Autóalkatrészeket készítene a feleslegessé vált italospalackokból a C3 Ventures. A cég, mely belső műanyag alkatrészeket készít a Tesla számára, a Michigan állambeli Flint városában szemetesbe kerülő PET-palackokat használná fel. A városi vízhálózat magas ólomtartalma miatt a lakosok ugyanis szinte csak palackozott vizet fogyasztanak, így az átlagosnál jóval több hulladékot termelnek.

 

Az autoblog.com szerint a C3 Ventures új üzemében 380 új munkahely jön létre; itt hamarosan nulla károsanyag-kibocsátású autókba készítenek alkatrészeket a PET-palackokból.

 

A képet valamelyest árnyalja, hogy a műanyag flakonok más célból is viszonylag egyszerűen újrahasznosíthatók, a környezetszennyezésben az igazi problémát a nehezen kiszűrhető, vagy alacsony gazdasági értékkel bíró szennyeződések jelentik.

 

Forrás: autopro.hu

 

 

 

Ajánlott képzéseink:

Energiairányítási belső auditor (ISO 50001:2011)

Környezetvédelmi ügyintéző

Környezetirányítási belső auditor (ISO14001:2015)

 

2016 féltávjánál: így muzsikálnak az autógyártók

 
 

Sorra hozzák nyilvánosságra az idei első félév értékesítési és pénzügyi adatait a vállalatok, most a Skoda, a Nissan és a Fiat Chrysler is megszólalt. 

 

Kisebb lett a BPW hazai gyárának ökolábnyoma

 
 

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ nagyvállalatai közül elsőként a BPW-Hungária Kft. szerezte meg az MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány szerinti energiairányítási rendszer tanúsítványt.

Az emberi kar ihlette a mérési technológia legjobbját

 

Az emberi kar mozgásának leutánozásával a 3D mérőkarok minden korábbinál pontosabban és rendkívül rugalmasan képesek precíz mérési eredményekre.

Mozgékonyság és szabad munkavégzés jellemzi a mérőkaros technológiát, amely hamar a mérnökök közkedvelt munkatársa lett. A korábbiakban bonyolult mérési jegyzőkönyvek összeállítása, illetve a pontos mérési adatok elérése sokkal egyszerűbbé vált a segítségével.

Rally nap a TEKT-nél

 

2016. július 15. Kiskunlacháza – repülőtér, 11.00.

Egy kamion, három rally autót szállító utánfutó parkol le egy hangár előtt. Aztán begurul még egy autó, lassan előkerül a sátorponyva is. 

Felmordul a generátor, asztalok, székek kerülnek ki a kamionból.

Miért kell célokat kitűzni és visszacsatolást adni a munkatársainknak?

 

A mai komplex szervezetekben a vezetők rendkívül túlterheltek és legfőbb vágyuk az önállóan dolgozó beosztott. 

ISO 50001:2011: az energiairányítási rendszer

 
 

A 2015. évi LVII. törvény, valamint végrehajtó rendelete a 122/2015. Korm. rendelet tavalyi megjelenése óta egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a szabványos energiairá-nyítási rendszerek bevezetése iránt.

 

A NAIV ÉS A TUDATOS TAPASZTALATSZERZÉS

 

Vajon bölcsebbé, kiválóvá tesz-e a tapasztalat? Sajnos nem! Ha így lenne, idővel mindenki jobb lenne az autóvezetésben, idővel jobbak lennének a házasságok, az idősebb pedagógus, orvos, call centeres, ügyfélszolgálatos, vezető sokkal jobb lenne mint a fiatal. Az idő múlásával azonban sajnos csak a középszerig juthatunk el. 

Koordináta méréstechnika képzés - az Opelnél jártunk 

 

 

Szentgotthárdon az Opel folyamat mérnökeivel volt szerencsém 5 napot konzultálni GD&T és koordináta méréstechnika témakörben. Tudatos a konzultáció szóhasználat, mert általánosan jól felkészült csapattal találkoztam a gyártási területről. A beosztásuknak megfelelően eléggé szerteágazó ismeretekkel rendelkeztek.

A VEZETÉS 10 PARANCSOLATA

 

1. Légy optimista!

• Ne hagyd, hogy munkatársaid aggódjanak. 

2. Legyen világos jövőképed!

• Ezt a jövőképet ültesd el követőid fejében is, hogy tudd, (tudják ők is) honnan hová fogtok eljutni.

3. Hozz létre jól működő tervet!

• A tervet vésd kőbe, és változtass rajta, ha változnak a körülmények!

4. Biztosítsd a szükséges forrásokat!

• Igaz, hogy a hit hegyeket mozgat, de kellenek hozzá buldózerek, teherautók és fizetett alkalmazottak, akik használni tudják azokat.

5. Hallgass többet, mint amennyit beszélsz!

• A vezetés nem csak abból áll, hogy előadásokat tartunk és parancsokat osztogatunk. Meg kell hallgatnunk, mit akarnak követőink, és vágyaikat a közös célok szolgálatába kell állítanunk.

 

6. Ne tarts megbeszéléseket világos célok nélkül!

• Előre tervezd el, miről fogtok beszélni és meddig, majd úgy tartsd be ezt a tervet, mintha a csapat hatékonysága múlna rajta. Mert így is van!

7. Ne kritizálj senkit, nyilvánosan!

• Lehet, hogy vannak a csapatodban bolondok vagy zsiványok, de a nyilvános megszégyenítés haragot szül. Ha valaki megérdemli a megrovást, akkor azt az irodádban közöld vele.

8. Ne kérj olyat munkatársaidtól, amit te sem tennél meg!

• Az igazán kiváló vezető észreveszi, ha szemét van a földön, lehajol érte, felveszi és kidobja. 

9. Vigyázz, hogy ne te légy a szűk keresztmetszet!

• Ne ragaszkodj ahhoz, hogy minden végső döntést te hozz meg! Delegáld a feladatokat!

10. Adj bizalmat a csapatnak!

• Az igazi vezető vállalja a felelősséget, amikor a dolgok félrecsúsznak, és nem tulajdonítja magának az érdemet sikerek esetén. A jogos jutalom az lesz, hogy követői szeretik és mellette maradnak.

 

Forrás: www.inc.com

Yanfeng - pápai bővülés

 

A Yanfeng Automotive Interiors (YAI) 7,4 milliárd forintos beruházással bővíti a pápai gyárt, amivel 450 új munkahely jön létre, ezért a kormány a beruházáshoz 1,85 milliárd forint támogatást nyújt .

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

 
A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Önvezető autók

 

A Google és több autóipari vállalat vezetősége is az amerikai hatóságok vezető nélküli autózásra vonatkozó szabályalkotó tevékenységének gyorsítását és egységesítését szorgalmazza.

Húsvét - története, szokások, érdekességek

 

Sokszor olvashattunk már a Húsvét eredetéről, szokásokról, hagyományokról az ünnep alkalmával. Röviden mi is felelevenítenénk tudásunkat a tavasz ünnepéről, néhány szokásról is szólnánk néhány szót, illetve pár receptötlettel segítenénk a készülődést.

 

A NOKIA bukásának története – meztelen a király!

 

Trénerként több mint egy évtizeden keresztül dolgoztam a Nokia pécsi és komáromi gyárában, még most is Nokia telefonom van, ezért különlegesen érdekelt a világ egyik legnagyobb üzleti iskolájának oldalán megjelent cikk, amely a Nokia bukásának okaival foglalkozik. 

A szabványnak szabványosítása

 

Hónapokat vártunk a 2015-ös évben a rég beharangozott ISO 9001 szabvány módosítására, majd meghozta az ősz az áttörést: novemberben megjelent az ISO 9001:2015 szabvány szövegezése magyar nyelven is.

Önvezérlő jármű, külső légzsák - autóipar 4.0

 

Voltak már próbálkozások az autók külső felületén aktiválódó légzsákokkal kapcsolatban - a gyártók most újabb teszteket indítanak a biztonsági kiegészítő új generációjával.

 

Krokodil, zacc, szennyvíz - ezek a jövő üzemanyagai? 

 
A fenntartható fejlődés érdekében a tudósok évtizedek óta azon dolgoznak, hogyan lehetne a benzint, a gázolajat és minden olyan üzemanyagot helyettesíteni, ami szennyezi a környezetet. A hidrogén, a nap- és szélenergia mellett akad számos meglepő, de hatékony megoldás. 
 

Rejtvényfejtők világnapja

 

Az év második havának harmadik napját kinevezték a Rejtvényfejtők világnapjává - és ennek apropójából egy kis játékra hívtuk kedves Partnereinket.

Kis Karácsony, Nagy Karácsony

 

Már az egész ország ünnepi lázban ég - egy hét és elérkezik a Szent Este! Sok hagyomány, szokás fűződik ehhez az ünnepünkhöz is, sok étel-ital ekkor kerül az asztalunkra.

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, mellyel az ünnepi készülődés hangulatát szeretnénk színezni!

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánunk!

 

 

 

Másképp kell ösztönözni a mai munkaerőt

 

Az elmúlt fél évben a HR-vezetők a korábban sikeres ösztönzési módszerek hatástalanságáról számoltak be; a cégvezetők ezek költséghatékonyságának határozott romlását érzékelik. 

PLAN – DO – CHECK – ACT, PDCA – ELV

 

A mindennapi életben is alkalmazzuk a PDCA-t. Kitűzzük a célt magunk elé, majd megtervezzük a hozzá szükséges feladatokat, eszközöket, ha nem érjük el a célt, végiggondoljuk a dolgokat, hogy miért is nem sikerült, majd miután feltárjuk a probléma gyökérokát, hogy mi is volt a baj, újra cselekszünk.

Búcsú az Automotive-tól

 

2015. október 28-29-30.-án idén is megszervezésre került a Hungexpon az Automotive Hungary.

A három nap alatt nagyon sokan látogattak el standunkhoz, ahol érdekes játékkal, ajándékokkal és sok hasznos tanáccsal vártuk őket. Az Automotive ideje alatt régi parnereink is felkerestek bennünket, de idén is számos új kapcsolatot sikerült szereznünk.

Automotive Hungary 2015

 

"Jövőnk az autó!" szlogennel idén is megrendezésre kerül az Automotiv kiállítás a Hungexpon.

Környezetvédelem változó jogszabállyal

 

Idén számos változás lépett életbe a környezetvédelem területén, így a sok újdonság figyelembe vételével kell bevallásunkat is elvégezni!

12 TANÁCS: Mit kell tennünk annak érdekében, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki a vezetőnkkel?

 
 

„A jó vezetők valamikor jó követők voltak!”

 

A mindennapi munkánk során nagy fontossággal bír a főnökünkkel kialakított kapcsolat minősége. Vezető - bosztott kapcsolata mindenkire hatással van, hiszen a munkahelyi légkör nagyban befolyásolhatja teljesítményünket. Jó környezetben még a kevésbé kedvelt feladatokat is könnyebben elvégezzük.

Káosz a minősítő rendszerek elemzésében

 

Az autóiparban elterjedt MSA kézikönyv 4. kiadása három szempontot emel ki a mérőrendszerekkel kapcsolatban:

1) A mérőrendszer legyen kellően érzékeny,

2) legyen kellően stabil, és

3) a statisztikai jellemzői legyen összhangban a mérési feladattal.

Vezető beosztott kapcsolata - Kinek a véleménye fontosabb?

 

Új cikksorozatot indítunk útjára, aminek témája a vezető - beosztott kapcsolatáról szól. Úgy gondoljuk, hogy ez a téma minden cég életében, sikeres működéséhez elengedhetetlen, hogy jól működjön. Hiszen megfelelő kommunikáció nélkül, jól kiépített kapcsolat nélkül a vállalat sokat veszíthet!

Lássuk az első cikket!

Az FMEA továbbfejlesztési lehetőségei

 

Az FMEA módszere arra hívatott, hogy segítségével vizsgáljuk Murphy törvényeinek ("ami elromolhat, az el is romlik") következményeit, és rangsoroljuk a megelőző vagy reaktív tevékenységeinket. 

Amit mindig tudni akartál az SPC-ről, de nem merted megkérdezni…

 

Mi a legegyszerűbb SPC? 

Minden SC-t SPC-zni kell? 

Újra kell számolni a határokat, ha betelik a kártya? 

A rajzi tűréshatárokból meghatározhatom a szabályozási határokat? 

Bekapcsoltam a szoftverben az összes WE-tesztet, és piros lett a kártya: ennyire rossz a folyamatom? 

Aggódom a téves riasztások miatt, mit tegyek?

Extruder gépbeállító

 

Az extrudálás egy különleges szakterület a műanyag feldolgozó technológiák között. A hőre lágyuló műanyag termékek extrudálással készülnek legnagyobb mennyiségben, viszont a technológia sajátosságai miatt legkevésbé automatizálható.

Tudjuk, értsük, alkalmazzuk!

 

“Mindössze az eltelt időt figyeljük: a vásárló megrendelésének pillanatától a pénz begyűjtésének pillanatáig. Ezt az időt csökkentjük azáltal, hogy eltüntetjük az értéket nem hozzáadó veszteségeket.” 

Taiichi Ohno

Nyár, leállás – TERVEZÉS!

 

A nyár kellős közepén járunk: sok helyen elkezdődtek a szabadságolások, máshol most fognak. Legtöbb gyártó cégnél hamarosan kezdődik a kötelező leállás időszaka.

De a back office ilyenkor sem pihen: fontos műhelymunkák folynak a humánerőforrás fejlesztés területén.

18 MOTIVÁLÓ SZÓ, MONDAT A VEZETŐ RÉSZÉRŐL

 

Előző írásomban azokból a vezetői mondatokból mutattam be egy csokrot, amelyek megkeserítik a beosztottak életét a munkahelyen.

 

Hogyan tegyük tönkre a beosztottak életét? 

 

 

A vezetők sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy 1-1 mondatuk, milyen demotiváló, milyen mértékben rombolja a beosztottak önbizalmát. ámde a beosztottak nagyon is jól emlékeznek az ilyen mondatokra, évek múlva is tisztán csengenek a fülükben a főnöktől elszenvedett sérelmek.

 

A vezetés, mint gombatermesztés

 

Ebben a vezetői gondolkodásban a vezető úgy tekint a munkatársakra, mint a gombákra: sötétben tartja őket, vizelettel locsolja, és várja, hogy maguktól növekedjenek és legyenek vidámak, egészségesek.

Formel-Q  - minőségirányítás a Volkswagen jegyében

 

Múlt héten zajlott le egyik nagy partnerünknél  Vevőspecifikus követelmények témakörében egy négynapos képzésünk.

A négy nap során a résztvevők megismerték a Volkswagen-Konsern beszállítóira kötelezően vonatkozó Formel-Q Konkrete és Formel-Q Fähigkeit előírásainak általános ismeretét.

Amikor nehéz nemet mondani

 

Nagyon nehéz helyzetben van az a vezető, aki először néz szembe az elbocsátás kemény feladatával. Márpedig, ha valamely munkavállaló sorozatosan nem tartja be a cég előírásait, munkautasításait, mindazt, amit a munkaszerződésében vállalt, akkor a vezető nem tehet mást. 

Egységes alapelvek az irányítási rendszerekben 2015-től

 
 

2015. február 16-án tartottuk konferenciánkat régi partnerünkkel az LRQA közreműködésével Budapesten. És nem is lehetett más a konferenciánk témája, mint az idei évben változó ISO 9001 és ISO 14001!

Egységes alapelvek az irányítási rendszerekben 2015 -től

 
 

2015 év végén kerül bevezetésre az új ISO 9001 : 2015 minőségirányítási szabvány, amivel párhuzamosan módosítják az ISO 14001 : 2015 környezetirányítási szabványt is. A szabványok értelmezése és bevezetése minden szervezet számára könnyen alkalmazhatóvá válik, valamint átdolgozott szerkezetük megkönnyíti majd az integrálhatóságot más irányítási rendszerekkel.

Minőségirányítási belső auditor

 

Idei év első képzésünket a KUKA Robotics Kft.-nél tartottuk Füzesgyarmaton. A cég egy TÁMOP-os pályázattal jutott lehetőséghez, hogy kollégáit egy képzéssorozat segítségével tovább képezze.

Meggyőződésünk, hogy a szervezetekben tovább fog nőni a komplexitás és a teljesítmény elvárás.

Az elmúlt évszázadokban sok minden változott a világban, de az egyetemi oktatók munkája lényegében ugyanaz évszázadok óta. Kiáll, beszél, a hallgatók csendben ülnek, hallgatnak, jegyzetelnek, okosodnak. Vagy mégsem?

Péntek 13. – Legyen szerencséje!

A szemet szemért gondolkodásmód jellemzői

Egyik régebbi cikkünkben Marshall Goldsmith és Mark Reiter könyvét ajánlottuk, Ami eddig működött, az nem visz tovább (Trivium Kiadó, 2013.) címmel azoknak a sikeres vezetőknek, akik továbbra is sikeresek akarnak maradni és nem félnek a kritikától. 

A vezetői hatékonyság növelése a coaching módszerével

 

«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

QP Zrt.

"Az oktató az MSA képzést, ami egy nagyon száraz és nehéz anyag, úgy tudta átadni nekünk, hogy az élvezhető és megtanulható volt. Mindkét képzésnél az oktató szakmai tudása kimagaslott &ea...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin