2017. január 12. csütörtök, 16:29

2017. év vezetői kihívásai

 

 

Kétséget kizárólag a legnagyobb vezetői kihívás továbbra is a körülöttünk lévő szociokulturális rendszerek komplexitásának fokozódása. 

 

 

  • Komplexebbek lesznek a szervezetek, mert az ügyfelek egyre inkább egyénre szabott termékeket, szolgáltatást szeretnének és ahhoz minél gyorsabban szeretnének hozzájutni.

  • Komplexebbek lesznek a szervezetek, mert állandóan innovációra, állandóan megújulásra kényszeríti őket a gyorsan változó vásárlói igény. 

  • És végül, de nem utolsó sorban rendkívül komplex problémát okoz a gyorsan változószabályozói környezet elvárásainak való megfelelés.

 

A komplexitás kezelésére elég jól bevált, elismert termelés- és szolgáltatásmenedzselési eszközeink vannak; elég, ha csak a lean vagy a minőségbiztosítás eszközeire gondolunk.

Meggyőződésem, hogy a legnehezebb feladat az, hogy mi magunk emberek hogyan kezeljük belül – érzelmileg, gondolatilag – a komplexitást, a komplexitással járó ellentmondásokat, a stresszt, a számtalan trade-off (melyik ujjamat harapjam) döntést.

 

Az elmúlt évek vezetői tréningjein szerzett tapasztalataink azt mutatják, a résztvevő vezetők döntő többsége leginkább abban szeretne fejlődni, hogy meg tudja őrizni belső nyugalmát, fókuszáltságát. Teljesen jogosnak tartom ezt az igényt, hisz ha egy vezető stresszes, ideges, akkor

  • nagy valószínűséggel úgy fogja találni, hogy kollégái ellenfelek, vagy alkalmatlanok a feladatra, esetleg „direkt” nem akarják támogatni az ő munkáját.

  • nagyobb valószínűséggel fog a meglévő sémáira támaszkodva gondolkodni egy teljesen új környezetben; gyorsan és rosszul fog dönteni, és minden bizonnyal

  • érzelmileg megfertőzi a munkatársait, a dolgozókra átragad a stressz, az ellenfelek keresése, az összeesküvés elméletek kitalálása, terjesztése.

 

 

Jó hír, hogy a belső nyugalmunk, a mentális erő fejleszthető, és mi szívesen is vállalkozunk erre a feladatra. Most azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mások hogyan látják, mik lesznek a legnagyobb vezetői kihívások 2017-ben?

 

Héder Sándor

 

 

Ajánlott képzések:

Vezetői kézségfejlesztés

Helyzetfüggő vezetés

Inspiráló vezető

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

QP Zrt.

"Az oktató az MSA képzést, ami egy nagyon száraz és nehéz anyag, úgy tudta átadni nekünk, hogy az élvezhető és megtanulható volt. Mindkét képzésnél az oktató szakmai tudása kimagaslott &ea...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin