2014. március 26. szerda, 10:30
extrudálás extrudálás

 

A hőre lágyuló műanyag termékek extrudálással készülnek legnagyobb mennyiségben, viszont a technológia sajátosságai miatt ez kevésbé automatizálható. A fröccsöntésnél a gép memóriájából lekért információkkal már a harmadik zárásnál elvárható a megfelelő minőségű termék és ez maximum néhány percet vesz igénybe. Profil extrudálás esetén ez néha több órát is igényelhet, miközben ügyelni kell, hogy az extrudálás egyensúlyi feltételei mindvégig teljesítve legyenek, különben elölről lehet kezdeni az egészet. 

 

A műanyagiparban kevés a megfelelő tudásszintű extruderes szakember. Nagyon gyakran tapasztalható, hogy az extruder gépeket a legkülönfélébb és nem rokon-szakmabeli vagy szakképzetlen dolgozók kezelik. A gép feltöltést és a készáru csomagolását, összepakolását persze néhány perc alatt, a minőségellenőrzést egy óra alatt, a gép elindítását és leállítását egy-két nap alatt meg lehet tanulni, de az extrudálás összefüggései több hónapos megtapasztalás után ismerhetők meg önállóan. Nem mellékes az ez idő alatt keletkező selejt mennyisége sem.

 

Extruder gépbeállító képzésünk célja egy olyan elméleti és gyakorlati tudásanyag átadása, aminek ismeretében önállóan el tudják hárítani az extrudálás közben adódó speciális problémákat.

 

Nagyon fontos, hogy a folyamat bonyolult ok-okozati összefüggéseivel tisztában legyen az extruder gép kezelője, mivel elég gyakran egy problémát több, egymástól független eltérés is okozhat.

 

Mitől lehet görbe a profil, amikor a szelvény méretei alapján megfelel?

 

A válasz tulajdonképpen egyszerű, a profilban meglévő belső feszültségek miatt. Az extrudált profil gyakorlatilag mindig feszültséges. Az extrudált profil akkor és csak akkor egyenes, ha a benne levő görbülést okozó feszültségek éppen kioltják egymást! 

 

Oktatónk több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik az extrudálás területén, rendszeresen tart előadásokat a BME-n a profilok gyártásáról, a gyártóeszközök tervezéséről és készítéséről. 

 

Kapcsolódó képzéseink (extrudálás képzés):

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Mérőeszköz felülgyelő képzésünk

"Interaktív volt az oktatás. Az oktató minden kérdésünkre egyértelmű válaszokat adott annak ellenére, hogy nagyon sokrétű kérdéseket kapott –mivel 5 különböző cégtől érkeztek a hallgatók. ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin