2014. február 27. csütörtök, 15:05

 

,,Mindebből vita származik: szeressék-e inkább az uralkodót, mint féljék, vagy ellenkezőleg. Azt feleljük, egyik is, másik is szükséges lenne, de mivel nehéz e két dolgot összekapcsolni, biztonságosabb, ha tartanak tőle, mint ha szeretik, ha a kettő közül egyiknek már hiányoznia kell."

 

A legújabb szociálpszichológiai vizsgálatok azt mutatják, abban igaza van Machiavellinek, hogy a kettőt nehéz összekapcsolni. Az evolúció azt kódolta belénk, hogy amikor egy másik embert megítélünk, először a szándékát próbáljuk felmérni (barátságos vagy ellenséges lesz velünk) majd az erejét (mai divatos szóval kompetenciáját) – képes-e megvalósítani a szándékát.

 

Nos, ha egy vezető csak barátságos, de nem kompetens, akkor erőtlennek tartjuk, sőt még picit meg is sajnáljuk. Ha egy vezető csak a kompetenciáját akarja kidomborítani (és tegyük hozzá, a mai vezetési kultúra ezt diktálja) akkor félnek tőle és irigylik. Ez a félelem, a hiedelmekkel ellentétben, nem ösztönöz jobb munkára, sőt ilyenkor csökken az együttműködés, a kreativitás, a jövőbe vetett hit és szaporodnak a magunkat védő és másokat támadó mechanizmusok.

A kutatók ajánlása a mai vezetőknek: előbb bizalmi kapcsolatot kialakítani a vezetettekkel, majd utána érvényt szerezni a kompetenciának és eredményességre vezetni a csapatot.

 

Ha érdekli, hogy mindezt hogyan érdemes a mindennapi gyakorlatban, a mindennapi kommunikációs helyzetekben gyakorolni, annak szívesen ajánljuk programunkat!

 

Kapcsolódó képzéseink:

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Gia Form Kft.

Az oktatáson olyan információkat szereztem, amit fel tudok használni a munkám során, egyúttal meg is könnyítik azt....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin