2016. május 12. csütörtök, 13:44

Koordináta méréstechnika képzés - az Opelnél jártunk 

 

 

Szentgotthárdon az Opel folyamat mérnökeivel volt szerencsém 5 napot konzultálni GD&T és koordináta méréstechnika témakörben. Tudatos a konzultáció szóhasználat, mert általánosan jól felkészült csapattal találkoztam a gyártási területről. A beosztásuknak megfelelően eléggé szerteágazó ismeretekkel rendelkeztek.

 

GD&T témakörben érintettünk általános rajzi előírásokat és jelöléseket, forma és helyzettűréseket. Megbeszéltük ezek összefüggéseit konzultációs jelleggel illetve, hogy mivel lehet kiváltani bizonyos rajzi specifikációkat. Átbeszéltük a bázisok, bázis rendszerek jelöléseit, értelmezéseit. Megvitattuk, hogyan lehet összefüggésbe hozni a gyártás különböző stádiumában lévő motoralkatrészek bázis rendszereit. 

 

Koordináta méréstechnika berkein belül megbeszéltük a koordináta mérés alapjai, mérőgépek felépítéseit, kialakításait. A gyártás ellenőrzésére kialakított laborban meg is tudtuk nézni ezeket. Építettünk tapintókat és rendszerbe állítottuk azt. Megbeszéltük a KMG (koordináta mérőgép) mérésre alkalmas állapotát és a rendelkezésünkre álló gépen be is tudtam mutatni mind ezt.  Megismerkedtek az alap geometriai 2 és 3D-s elemekkel. Kitértünk a mérőprogramok felépítésére, a mérés ismételhetőségére és az eredményeket befolyásoló tényezőkre.

 

A helyszínen jól megfigyelhető volt a KMG mint gyártást támogató eszköz integrálhatósága a termelési folyamatba. Ezt a témakört is érintettük, mivel a résztvevőket érdekelte, hogy mint eszköz mire és hogyan használható a mérőgép. Jelentős szerep jutott az Offline munka állomásnak is. Itt betekintést nyerhettek a résztvevők, hogy mire is használható egy géptől független helyen kialakított munka állomás. Hogyan mentesíti a mérőgépet bizonyos terhek alól, valamint a meglévő, a gyártás ellenőrzése során elmentett adatokkal miként lehet betekintést nyerni adott esetben ténylegesen megmért alkatrészek dimenzionális jellemzőibe. Tervezett változtatás esetén a jelenlegi gyártásra gyakorolt, mérőgéppel ellenőrzött méretek változása hogyan figyelhető meg.

 
 

Nagy Zsolt - oktató

 
 

Ajánlott képzéseink:

Méréstechnika

Mérőeszköz felügyelő

GD&T

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Metz - Méréstechnikai képzés

"A képzés teljesen lefedte az igényeinket, főleg az oktató profizmusa tetszett. Minden kérdésre válaszolt, addig nem mentünk tovább az anyagban, amíg meg nem értettük." ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin