2016. július 22. péntek, 08:26

Az emberi kar ihlette a mérési technológia legjobbját

 

Az emberi kar mozgásának leutánozásával a 3D mérőkarok minden korábbinál pontosabban és rendkívül rugalmasan képesek precíz mérési eredményekre.

Mozgékonyság és szabad munkavégzés jellemzi a mérőkaros technológiát, amely hamar a mérnökök közkedvelt munkatársa lett. A korábbiakban bonyolult mérési jegyzőkönyvek összeállítása, illetve a pontos mérési adatok elérése sokkal egyszerűbbé vált a segítségével.

A koordináta méréstechnika forradalmasítása körülbelül 30 éve kezdődött el, az 1980-as években kifejlesztett csuklós mérőkarok modellje nem más, mint az emberi kar és annak mozgása volt. Az így létrehozott berendezés flexibilis, könnyen mozgatható műszer lett, a mérőkar végén található 3D szkenner pedig napjainkban már olyan magas szintű pontossággal dolgozik, hogy csak idő kérdése, mikor szorítja ki valamennyi versenytársát a méréstechnika népes piacáról.

 

 

A 3D szkenner és a mérőkar találkozását rendkívül egyszerű igények segítették elő.

Az emberi kar ihlette a mérési technológia legjobbjátEgyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a mérnökök már századok óta azon vannak, hogy a tervezés, kivitelezés és ellenőrzés alkalmával az eredményeiket, elképzeléseiket minél pontosabb adatokkal tudják alátámasztani.

Ehhez természetesen nemcsak precíz mérőműszer, hanem egy olyan szerkezet, állványzat is szükséges, amely minél szabadabb mozgást biztosít ennek a műszernek. Rendkívül fontos, hogy a precíz mérőeszköz olyan állványzaton mozogjon, amely a lehető legteljesebb mértékben képes körbejárni a mérés tárgyát, hiszen e nélkül nem tudna teljes mértékben érvényesülni a 3D szkenner precizitása.

Ezeknek a mérőkaroknak a megalkuvást nem tűrő pontosság mellett a másik hatalmas előnyük a mobilitásuk, a gépiparban és gyártástechnológiában megszokotthoz képest szinte elenyésző súlyuknak köszönhetően igazán könnyedén lehet a mérésre váró munkadarabhoz szállítani.

 

A berendezés mobilitása óriási előrelépést jelent a statikus, egy helyben álló mérőmonstrumokhoz képest, hiszen így nem kell a mérőberendezéshez „járulni” egy adott alkatrésszel, elég a gyártás helyszínére szállítani a 3D szkennerrel felszerelt mérőkart, és máris lehet dolgozni a műszerrel.

A forradalmi fejlesztés megjelenése óta eltelt három évtizedben nemcsak a mérőkar szerkezete és ebből kifolyólag a működése vált kifinomultabbá. Ennél sokkal nagyobb változáson ment át a 3D szkenner az elmúlt években, a folyamatosan erősödő szoftver a felhasználói igények totális kielégítéséért dolgozik.

 

A mérőkaros megoldásnak köszönhetően már semmilyen alkatrészt – legyen az a legkisebbtől, az átlagos méretűn keresztül a legnagyobbakig – nem szükséges egy távoli mérőlaboratóriumba szállítani. A gyártás, vagy a beszerelés, beépítés, üzembe helyezés helyszínén elvégzett mérések a gyakorlatilag minden irányba mozgatható, forgatható mérőkarnak köszönhetően még a nehezen hozzáférhető helyek szakszerű, precíz mérését is lehetővé teszik.

A rugalmasság persze nem társul pontatlansággal, a mérőkar ugyan mozgékony, de a rendkívül stabil és robosztus felépítésnek hála a mérőkar maximálisan stabil, hogy a mérés minél pontosabb legyen. Bizonyos mérőkarok ráadásul WiFi hálózatra kapcsolódva is kifogástalanul működnek, ezzel a kis plusszal is hozzájárulva a mobilitáshoz.

 

Forrás: 3dmeres.hu

 

 

Ajánlott képzéseink:

Koordináta méréstechnika

Geometriai méretezés és tűrésezés (GD&T)

R&R

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

PBKIK Oktatási Központ Kft. (Pécs)

A TEKT Kft.szolgáltatás nyújtása megfelel a minőségi elvárásoknak, a munkatársak szakmai felkészültsége kiváló....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin