2016. július 22. péntek, 08:26

Az emberi kar ihlette a mérési technológia legjobbját

 

Az emberi kar mozgásának leutánozásával a 3D mérőkarok minden korábbinál pontosabban és rendkívül rugalmasan képesek precíz mérési eredményekre.

Mozgékonyság és szabad munkavégzés jellemzi a mérőkaros technológiát, amely hamar a mérnökök közkedvelt munkatársa lett. A korábbiakban bonyolult mérési jegyzőkönyvek összeállítása, illetve a pontos mérési adatok elérése sokkal egyszerűbbé vált a segítségével.

A koordináta méréstechnika forradalmasítása körülbelül 30 éve kezdődött el, az 1980-as években kifejlesztett csuklós mérőkarok modellje nem más, mint az emberi kar és annak mozgása volt. Az így létrehozott berendezés flexibilis, könnyen mozgatható műszer lett, a mérőkar végén található 3D szkenner pedig napjainkban már olyan magas szintű pontossággal dolgozik, hogy csak idő kérdése, mikor szorítja ki valamennyi versenytársát a méréstechnika népes piacáról.

 

 

A 3D szkenner és a mérőkar találkozását rendkívül egyszerű igények segítették elő.

Az emberi kar ihlette a mérési technológia legjobbjátEgyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a mérnökök már századok óta azon vannak, hogy a tervezés, kivitelezés és ellenőrzés alkalmával az eredményeiket, elképzeléseiket minél pontosabb adatokkal tudják alátámasztani.

Ehhez természetesen nemcsak precíz mérőműszer, hanem egy olyan szerkezet, állványzat is szükséges, amely minél szabadabb mozgást biztosít ennek a műszernek. Rendkívül fontos, hogy a precíz mérőeszköz olyan állványzaton mozogjon, amely a lehető legteljesebb mértékben képes körbejárni a mérés tárgyát, hiszen e nélkül nem tudna teljes mértékben érvényesülni a 3D szkenner precizitása.

Ezeknek a mérőkaroknak a megalkuvást nem tűrő pontosság mellett a másik hatalmas előnyük a mobilitásuk, a gépiparban és gyártástechnológiában megszokotthoz képest szinte elenyésző súlyuknak köszönhetően igazán könnyedén lehet a mérésre váró munkadarabhoz szállítani.

 

A berendezés mobilitása óriási előrelépést jelent a statikus, egy helyben álló mérőmonstrumokhoz képest, hiszen így nem kell a mérőberendezéshez „járulni” egy adott alkatrésszel, elég a gyártás helyszínére szállítani a 3D szkennerrel felszerelt mérőkart, és máris lehet dolgozni a műszerrel.

A forradalmi fejlesztés megjelenése óta eltelt három évtizedben nemcsak a mérőkar szerkezete és ebből kifolyólag a működése vált kifinomultabbá. Ennél sokkal nagyobb változáson ment át a 3D szkenner az elmúlt években, a folyamatosan erősödő szoftver a felhasználói igények totális kielégítéséért dolgozik.

 

A mérőkaros megoldásnak köszönhetően már semmilyen alkatrészt – legyen az a legkisebbtől, az átlagos méretűn keresztül a legnagyobbakig – nem szükséges egy távoli mérőlaboratóriumba szállítani. A gyártás, vagy a beszerelés, beépítés, üzembe helyezés helyszínén elvégzett mérések a gyakorlatilag minden irányba mozgatható, forgatható mérőkarnak köszönhetően még a nehezen hozzáférhető helyek szakszerű, precíz mérését is lehetővé teszik.

A rugalmasság persze nem társul pontatlansággal, a mérőkar ugyan mozgékony, de a rendkívül stabil és robosztus felépítésnek hála a mérőkar maximálisan stabil, hogy a mérés minél pontosabb legyen. Bizonyos mérőkarok ráadásul WiFi hálózatra kapcsolódva is kifogástalanul működnek, ezzel a kis plusszal is hozzájárulva a mobilitáshoz.

 

Forrás: 3dmeres.hu

 

 

Ajánlott képzéseink:

Koordináta méréstechnika

Geometriai méretezés és tűrésezés (GD&T)

R&R

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

QP Zrt.

"Az oktató az MSA képzést, ami egy nagyon száraz és nehéz anyag, úgy tudta átadni nekünk, hogy az élvezhető és megtanulható volt. Mindkét képzésnél az oktató szakmai tudása kimagaslott &ea...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin