2017. október 05. csütörtök, 10:52

Miért jó Six Sigma Zöld Övesnek lenni?

 

 

A küzdősportokban fekete öves az a mester, aki már készségszinten elsajátította a technikát és magabiztosan, önállóan tudja azt alkalmazni, talán tanítani is.

A mester tudását, képességeit néha irigyeljük, felnézünk rá, de mégsem mind akarunk fekete öves mesterek lenni, sokan beérjük azzal, hogy elsajátítsuk a technikát és szemléletet, amit hétköznapi helyzetekben alkalmazni tudunk. Szükség esetén pedig fordulhatunk a fekete öves mesterhez.

A történetek szerint Mikel Harry egy olyan elnevezést keresett, amely „elég szexi” ahhoz, hogy felkeltse a vállalatvezetők figyelmét a Six Sigma módszere iránt, végül a küzdősportok analógiája nyomán nevezte el fekete öves mesternek (Black Belt) azokat, akik birtokolják a tudást és alkalmazzák azt. Six Sigma Black Belt lehet az a tény alapú döntéshozásban jártas mester, aki elsajátította a statisztikai, minőségügyi, és projekt menedzsment ismereteket, melyek helyes szemléletben történő alkalmazása garantálja szinte bármely bizonytalan eredetű üzleti probléma megoldását.

A Zöld Öves specialisták ugyancsak a Six Sigma gondolkodást és eszközöket alkalmazzák a napi munkájukban: tudnak problémát behatárolni, mérőszámokat elemezni, folyamatok jellegét, stabilitását vizsgálni, és ismerik az alapvető statisztikai eszközöket, amelyekkel döntéseiket alátámaszthatják, vagy a téves döntésekben rejlő kockázatokat menedzselik. Elért eredményeik és speciális tudásuk kiemeli őket a kollégák közül, új perspektívákat nyithatnak a karriertervben, izgalmasabb egyedi feladatokat kaphatnak munkájukban.

A Six Sigma Zöld Öves jelöltek képzése hosszú hónapokon keresztül tart: minden képzési nap után gyakorlási és konzultációs lehetőséget kapnak a résztvevők, miközben a saját választott jobbító projektjükön dolgozhatnak. Fontos szereplő ez idő alatt a Fekete Öves specialista, aki nagy rutinnal vezeti a tanulást, és mentorálja a Zöld Öves jelölteket, fogja a kezüket a projektmunka során. A Zöld Öves jelöltek a vállalati stratégia szempontjából fontos projekten dolgoznak kis csapatukkal, melyet a képzés előtt a projekt Champion (az illetékes magasabb szintű vezető) választ ki, és amelyet aztán a lezárásig végig követ, iránymutatásával terelve a projekt teamet. Ha van az adott feladatnak egyáltalán megoldása, akkor a Six Sigma módszertan garantálja annak az elérését.

Zöld öves kollégáink azzal is hozzájárulnak a vállalat és általában a közösség fejlődéséhez, hogy munkájuk egy-egy üzleti probléma megoldása körül zajlik. A problémát okozó folyamatok jobbítása a folyamatképesség növelését jelenti jobb célra tartás vagy kisebb ingadozás által, így csökken a selejt (vagy utómunka) aránya, javul a vevői elégedettség. Az elért megtakarítás gyakran euró-tízezreket jelent évente egy-egy projektben.

 

Váradi Zoltán

 

 

 

 

Ajánlott képzéseink:

Six Sigma Green Belt

Autóipari minőségirányítási belső auditor

Prezentáció

 

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

QP Zrt.

"Az oktató az MSA képzést, ami egy nagyon száraz és nehéz anyag, úgy tudta átadni nekünk, hogy az élvezhető és megtanulható volt. Mindkét képzésnél az oktató szakmai tudása kimagaslott &ea...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin