2017. október 05. csütörtök, 10:52

Miért jó Six Sigma Zöld Övesnek lenni?

 

 

A küzdősportokban fekete öves az a mester, aki már készségszinten elsajátította a technikát és magabiztosan, önállóan tudja azt alkalmazni, talán tanítani is.

A mester tudását, képességeit néha irigyeljük, felnézünk rá, de mégsem mind akarunk fekete öves mesterek lenni, sokan beérjük azzal, hogy elsajátítsuk a technikát és szemléletet, amit hétköznapi helyzetekben alkalmazni tudunk. Szükség esetén pedig fordulhatunk a fekete öves mesterhez.

A történetek szerint Mikel Harry egy olyan elnevezést keresett, amely „elég szexi” ahhoz, hogy felkeltse a vállalatvezetők figyelmét a Six Sigma módszere iránt, végül a küzdősportok analógiája nyomán nevezte el fekete öves mesternek (Black Belt) azokat, akik birtokolják a tudást és alkalmazzák azt. Six Sigma Black Belt lehet az a tény alapú döntéshozásban jártas mester, aki elsajátította a statisztikai, minőségügyi, és projekt menedzsment ismereteket, melyek helyes szemléletben történő alkalmazása garantálja szinte bármely bizonytalan eredetű üzleti probléma megoldását.

A Zöld Öves specialisták ugyancsak a Six Sigma gondolkodást és eszközöket alkalmazzák a napi munkájukban: tudnak problémát behatárolni, mérőszámokat elemezni, folyamatok jellegét, stabilitását vizsgálni, és ismerik az alapvető statisztikai eszközöket, amelyekkel döntéseiket alátámaszthatják, vagy a téves döntésekben rejlő kockázatokat menedzselik. Elért eredményeik és speciális tudásuk kiemeli őket a kollégák közül, új perspektívákat nyithatnak a karriertervben, izgalmasabb egyedi feladatokat kaphatnak munkájukban.

A Six Sigma Zöld Öves jelöltek képzése hosszú hónapokon keresztül tart: minden képzési nap után gyakorlási és konzultációs lehetőséget kapnak a résztvevők, miközben a saját választott jobbító projektjükön dolgozhatnak. Fontos szereplő ez idő alatt a Fekete Öves specialista, aki nagy rutinnal vezeti a tanulást, és mentorálja a Zöld Öves jelölteket, fogja a kezüket a projektmunka során. A Zöld Öves jelöltek a vállalati stratégia szempontjából fontos projekten dolgoznak kis csapatukkal, melyet a képzés előtt a projekt Champion (az illetékes magasabb szintű vezető) választ ki, és amelyet aztán a lezárásig végig követ, iránymutatásával terelve a projekt teamet. Ha van az adott feladatnak egyáltalán megoldása, akkor a Six Sigma módszertan garantálja annak az elérését.

Zöld öves kollégáink azzal is hozzájárulnak a vállalat és általában a közösség fejlődéséhez, hogy munkájuk egy-egy üzleti probléma megoldása körül zajlik. A problémát okozó folyamatok jobbítása a folyamatképesség növelését jelenti jobb célra tartás vagy kisebb ingadozás által, így csökken a selejt (vagy utómunka) aránya, javul a vevői elégedettség. Az elért megtakarítás gyakran euró-tízezreket jelent évente egy-egy projektben.

 

Váradi Zoltán

 

 

 

 

Ajánlott képzéseink:

Six Sigma Green Belt

Autóipari minőségirányítási belső auditor

Prezentáció

 

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

ARGE 2000 Kft. (Gyál)

A szervezésben gyors, rugalmas, vevő centrikus, az ARGE 2000 Kft. számára tökéletesen megfelelő!....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin