2016. június 03. péntek, 10:05

A NAIV ÉS A TUDATOS TAPASZTALATSZERZÉS

 

Vajon bölcsebbé, kiválóvá tesz-e a tapasztalat? Sajnos nem! Ha így lenne, idővel mindenki jobb lenne az autóvezetésben, idővel jobbak lennének a házasságok, az idősebb pedagógus, orvos, call centeres, ügyfélszolgálatos, vezető sokkal jobb lenne mint a fiatal. Az idő múlásával azonban sajnos csak a középszerig juthatunk el. 

Anders Ericsson professzor egész élét a kiváló teljesítmény tanulmányozásának szentelte. Először kiváló sportolókat, zenészeket, eredményes katonákat vizsgált, majd tapasztalatai alapján megalkotta a tudatos tapasztalatszerzés elméletét, melyet az élet számos területén, köztük az üzlet világában is tesztelt. Nos, szerinte, a tudatos tapasztalatszerzés, mely a kiváló eredmények záloga négy lépcsőn keresztül érhető el:

1) Pontos céllal vágj bele a feladatodba!

2) Teljes figyelmeddel a feladatra figyelj!

3) Keresd a visszacsatolásokat és okulj belőlük!

4) Rendszeresen lépj ki komfortzónádból!

 

Akit bővebben érdekel a professzor munkássága, annak ajánljuk most megjelent könyvét: Anders Ericsson: Peak - Secrets from the New Science of Expertise. Mi magyarok büszkék lehetünk, mert a Polgár család fejlődésének külön fejezetet szentelt!

 

A könyv azért keltette fel az érdeklődésemet, mert magam is azt tapasztaltam pl. a vezetői vagy ügyfélszolgálati tréningjeinken, hogy az idő haladtával csak az öregedés biztos. Hogy kiválóak legyünk, azért bizony tudatos erőfeszítést kell tennünk. Azt én is észrevettem, hogy a sikeres vezetőkre jellemző a mentális erő. A sikeres vezetők képesek arra, hogy figyelmüket visszatereljék a feladatukra, nem hagyva, hogy az egójuk által megírt szappanoperát – önsajnálat vagy zsenialitásuk bőkezű osztogatása – játsszák. 

 

 

Héder Sándor

Tekt Kft.

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

2 napos belső auditor képzés

"Az első nap szabványismeret etap meglehetősen részletes volt, ezért nap végére elfáradtam, bár tudom, hogy ez az alapja a korrekt belső auditori munkának. Szerencsére a második nap sokkal interaktívabb volt, amikor a termelésbe...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin