2016. június 03. péntek, 10:05

A NAIV ÉS A TUDATOS TAPASZTALATSZERZÉS

 

Vajon bölcsebbé, kiválóvá tesz-e a tapasztalat? Sajnos nem! Ha így lenne, idővel mindenki jobb lenne az autóvezetésben, idővel jobbak lennének a házasságok, az idősebb pedagógus, orvos, call centeres, ügyfélszolgálatos, vezető sokkal jobb lenne mint a fiatal. Az idő múlásával azonban sajnos csak a középszerig juthatunk el. 

Anders Ericsson professzor egész élét a kiváló teljesítmény tanulmányozásának szentelte. Először kiváló sportolókat, zenészeket, eredményes katonákat vizsgált, majd tapasztalatai alapján megalkotta a tudatos tapasztalatszerzés elméletét, melyet az élet számos területén, köztük az üzlet világában is tesztelt. Nos, szerinte, a tudatos tapasztalatszerzés, mely a kiváló eredmények záloga négy lépcsőn keresztül érhető el:

1) Pontos céllal vágj bele a feladatodba!

2) Teljes figyelmeddel a feladatra figyelj!

3) Keresd a visszacsatolásokat és okulj belőlük!

4) Rendszeresen lépj ki komfortzónádból!

 

Akit bővebben érdekel a professzor munkássága, annak ajánljuk most megjelent könyvét: Anders Ericsson: Peak - Secrets from the New Science of Expertise. Mi magyarok büszkék lehetünk, mert a Polgár család fejlődésének külön fejezetet szentelt!

 

A könyv azért keltette fel az érdeklődésemet, mert magam is azt tapasztaltam pl. a vezetői vagy ügyfélszolgálati tréningjeinken, hogy az idő haladtával csak az öregedés biztos. Hogy kiválóak legyünk, azért bizony tudatos erőfeszítést kell tennünk. Azt én is észrevettem, hogy a sikeres vezetőkre jellemző a mentális erő. A sikeres vezetők képesek arra, hogy figyelmüket visszatereljék a feladatukra, nem hagyva, hogy az egójuk által megírt szappanoperát – önsajnálat vagy zsenialitásuk bőkezű osztogatása – játsszák. 

 

 

Héder Sándor

Tekt Kft.

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Metz - Méréstechnikai képzés

"A képzés teljesen lefedte az igényeinket, főleg az oktató profizmusa tetszett. Minden kérdésre válaszolt, addig nem mentünk tovább az anyagban, amíg meg nem értettük." ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin