2016. augusztus 23. kedd, 15:35

Nem lehetsz jó vezető anélkül, hogy jó ember lennél!

 

Vezetők számára kihagyhatatlan könyv Bill George 2003-ban publikált könyve a Hiteles vezetés – Authentic Leadership. A  szerző a vezetői utazást 3 szakaszra bontja. 

 

Az első szakasz kb. 30 éves korunkig tart, ekkor kezd kialakulni személyiségünk, ekkor vagyunk tele világmegváltó ötletekkel. 

 

A második szakaszban, 30 és 60 éves kor között - nagy kihívás a vezető számára, hogy

figyelme fókuszát a saját egójáról átirányítsa környezetének szolgálatára, valamint az, hogy 

tanuljon, dolgozza fel az óhatatlanul bekövetkező kudarcokat.

 

A harmadik szakasz 60 és 90 éves korunk között az, hogy visszaadjunk a közösségnek tapasztalatainkból, bölcsességünkből.

 

Ha megnézem a vezetői utazás ábráját, az jut eszembe, hogy hazánkban fájóan hiányzik a vezetők életéből a 3. szakasz. Nagyszüleim generációjának vezetőit a szocializmus fosztotta meg a 3. életszakasz kiteljesedésétől, apám generációjának vezetőit a rendszerváltás küldte nyugdíjba, az én generációm vezetőinek tapasztalatait pedig a politikai polarizálódás és a felgyorsult technológiai fejlődés fogja értéktelenné tenni.

 

Természetesen mindig vannak kivételek, azonban, ha a 3. szakaszban lévő vezetők nem tudnak segíteni a 2. életszakaszukban lévő vezetők fejlődésében, akkor ez utóbbiaknak nehéz lesz az  “én”  fókuszt átváltani  “mi”  fókuszra, illetve ugyanazokat a hibákat követik el, mint az előző generáció.

 

25 éves tréneri tapasztalatom alapján azt látom – elsősorban frontvonali vezetőket és középvezetőket megismerve – hogy ma a vezetők kiválóvá válásának legnagyobb akadálya az a meggyőződés, hogy azért nevezték ki őket vezetőnek, mert zsenik. A kinevezés után már nincs szükség olvasásra, fejlődésre. Feladtuk csupán annyi, hogy zsenialitásukat tovább adják a körülöttük lévő csekély értelmű és motiválatlan dolgozóknak. Ez a meggyőződés megváltozhatna, vagy szerencsésebb esetben ki sem alakulna, ha tapasztalt, bölcs vezetők mentorkodnának mellettük. 

 

Héder Sándor

 

 

 

Ajánlott képzéseink:

Munkatársból felettes

Konfliktuskezelés

Munkatársak motiválása

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Nyílt mérőeszköz kezelő képzésünk

Nagyon tartottam tőle, hogy száraz tananyagot fogok hallgatni, ehhez képest igazán pozitívan csalódtam. Mind az oktatási anyag mind pedig az odaadott tananyag az elvártnak megfelelt, később is forgatni fogom. Szívesen ajánlom mindenkinek aki ebben...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin