2016. március 03. csütörtök, 14:27

A szabványnak szabványosítása

 

Hónapokat vártunk a 2015-ös évben a rég beharangozott ISO 9001 szabvány módosítására, majd meghozta az ősz az áttörést: novemberben megjelent az ISO 9001:2015 szabvány szövegezése magyar nyelven is.

Az új szabvány megjelenése megosztja a szakmát: vannak cégek, akik úgy döntenek, hogy nem „vesződnek” az új szabványra való átállásra és a legkésőbb 2018-ban kifutó régi ISO rendszerrel lemondanak a minőségirányítási rendszerükről. Megint mások már nagyon várták a szabvány megjelenését és már keresgélik is az átképzési lehetőségeket, átállást segítő tanácsadókat, rendszerépítőket.

 

És valóban: az ISO 9001:2015 szabvány sok újdonságot hozott, más szemléletet, terminológát alkalmaz, mint a 2008-as változata.

A fejezetek szerkezetének és a terminológiának változtatásával azt szeretnék elérni az alkotók, hogy az ISO 9001 összhangja javuljon a többi irányítási rendszerszabványokkal.

 

Alapvető jellemzője a 2015-ös szabványnak a kockázatalapú gondolkodásmód megszövegesítése. Követelményeket határoz meg, hogy a szervezet megértse környezetét, és hogy kockázatokat határozzon meg a tervezés alapjaként.

A rendszer egyik fő célja, hogy megelőző eszközként működjön – ezt kívánják kifejezni a kockázatalapú gondolkodásmód alkalmazásával. Ez tette lehetővé azt is, hogy ebben a szabványban az előíró követelmények száma csökkent, helyettük a teljesítményalapú követelmények kapnak nagyobb hangsúlyt. Továbbá rugalmasabb a folyamatokra, dokumentált információkra, szervezeti felelősségekre vonatkozó követelményekben, mint elődje.

Ugyan a kockázatokkal való foglalkozásra tevékenységeket kell tervezni a szervezetnek a szabvány előírása szerint, konkrét követelmény nincs – a szervezetre van bízva, hogy kidolgoz-e átfogóbb kockázatkezelési módszertant.

 

Nagyobb hangsúlyt kap a vezetői elkötelezettség 2015-től: a felső vezetőségnek bizonyítania kell vezetői szerepvállalását és elkötelezettségét. Vezetők kötelezettsége, hogy az alkalmazandó jogszabályok és vevői elvárások figyelembe vételével meghatározzák, megértessék a követelményeket – és hogy ezek folyamatosan teljesítve legyenek. Továbbá vezetői feladat a kockázatok és lehetőségek meghatározása is, melyek a termelés megfelelőségére hatással lehetnek és a vevői elégedettséget növelhetik.

 

Az új szabvány bevezetésével minőségszemléleti módváltás szükséges, a kockázatalapú gondolkodásmód elsajátítása, alkalmazása.

 

Az, hogy az átállás mennyire lesz nehézkes, vagy éppen egyszerű, még a jövő zenéje – a merészek most kezdték meg az új szabvány alapján átalakítani rendszerüket.

Ami biztos: a jelenlegi szabvány által kiépített rendszerek maximum 2018-ig lehetnek érvényben, akkor mindenkinek döntenie kell – marad továbbra is a szervezete az ISO 9001 irányítása alatt, vagy szakít a minőségirányítási rendszerrel!

 

Ajánlott képzések:

ISO 9001:2015 átképző nap

Minőségirányítási belső auditor

Inetgrált irányítási rendszer belső auditor

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Nyílt mérőeszköz kezelő képzésünk

Nagyon tartottam tőle, hogy száraz tananyagot fogok hallgatni, ehhez képest igazán pozitívan csalódtam. Mind az oktatási anyag mind pedig az odaadott tananyag az elvártnak megfelelt, később is forgatni fogom. Szívesen ajánlom mindenkinek aki ebben...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin