2018. július 09. hétfő, 12:57

Teljesítményértékelés és a munka jövője

 

A Gallup legfrissebb kutatása szerint – The Real Future of Work / 2018 – megnövekszik az igény a kiváló vezetőkre, azokra, akik a munka emberi oldalának kezelésében is kiválóak.

 

Az okok nyilvánvalóak: A robotok az egyszerű, monoton munkákat fogják előbb kiváltani, a megmaradó munkák viszont komplexebbek lesznek, több együttműködést, több innovatív gondolkodást igényelnek. Fontos, hogy a vezetők meg tudják adni a szükséges támogatást, motivációt, ugyanakkor az autonómiát, önállóságot is a dolgozóknak!
Egyre inkább a coaching jellegű vezetésre lesz szükség, szoft készségekre, és arra, hogy a vezető partnernek tekintse a dolgozót. Például  jól kell tudjon hallgatni és kérdezni, hogy jól megértse a dolgozók, a csapat problémáit, dilemmáit és segítse kibontakozni a megoldáshoz vezető utakat is!
Evvel együtt nem fog megszűnni, sőt növekedni fog az eredményességre vonatkozó elvárás, így a vezetőknek kiválóknak kell lenniük a teljesítményről való beszélgetésekben, a teljesítmény értékelésében!

 

Milyen gyakran adnak visszacsatolást a kiváló vezetők?

Sajnos arra vonatkozóan nincsenek hazai kutatások, hogy a magyar vezetők milyen gyakran adnak visszacsatolást, így be kell érnünk a Gallup adataival.

 

 

Az én tréneri tapasztalataim szerint nálunk nagy a szórás cégek, cégkultúrák között, nehéz lenne egy Gallup szerű általánosító megállapítást tenni. A visszacsatolás gyakorisága a munka jellegétől függ és attól, hogy a dolgozó mennyire tapasztalt, felkészült. Gyári környezetben az operátoroknak inkább napi szintű visszacsatolásra van szüksége, egy mérnöknek inkább a projektjeihez kapcsolódóan.  A kezdő munkavállaló több visszacsatolást igényel, mint a tapasztalt.

Ha valakinek vannak ide vonatkozó hazai kutatásai, azokat szívesen megismernénk és népszerűsítenénk!

 

Mire koncentráljon a vezető a teljesítményértékelés során? Inkább a hibákra vagy inkább az erősségekre?

Nos, Németországban inkább az erősségeket csatolják vissza a vezetők, Franciaországban inkább a hiányosságokat. A saját tapasztalatom szerint a hazai viszonyokban döntően a hibákat csatolják vissza a vezetők. Nálunk attól tartanak a vezetők, ha az erősségeket csatolják vissza, akkor a dolgozók könnyen elbízhatják magukat, míg egy jó letolás hatására „összekapják” magukat!

 

 

 

 

Fejlessze vezetői készségeit, adjon jobb visszacsatolást munkatársainak!

Ha ön is kedvet kapott ahhoz, hogy fejlődjön a vezetői visszacsatolások terén, akkor javasoljuk programunkat.
Ha nincs információja arról, hogy a dolgozói mennyire elégedettek a visszacsatolással, amit kapnak, akkor azt fel is tudjuk mérni, a méréseket össze tudjuk hasonlítani az adatbázisunkban lévő hazai cégek adataival és arra alapozva tudjuk fejleszteni a dolgozókat.

 

 

 

Héder Sándor
mérnök, tréner

címzetes egyetemi docens

 

 

Ajánlott tréningjeink:

Hatékony vezetői támogatás

Duális szakképzés - hatékony támogatás üzemi oktatóknak

Időgazdálkodás

Műszakvezetői tréning

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

QP Zrt.

"Az oktató az MSA képzést, ami egy nagyon száraz és nehéz anyag, úgy tudta átadni nekünk, hogy az élvezhető és megtanulható volt. Mindkét képzésnél az oktató szakmai tudása kimagaslott &ea...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin