2015. augusztus 13. csütörtök, 08:28

Tudjuk, értsük, alkalmazzuk!

 

“Mindössze az eltelt időt figyeljük: a vásárló megrendelésének pillanatától a pénz begyűjtésének pillanatáig. Ezt az időt csökkentjük azáltal, hogy eltüntetjük az értéket nem hozzáadó veszteségeket.” 

Taiichi Ohno

 

Az idézetből már biztos tudja a kedves Olvasó, hogy cikkünk nem másról szól, mint a Leanről.

Sokszor hallunk róla, hiszen egyre inkább teret hódít ez a módszer. De miről is van szó tulajdonképpen? Valóban csupán egy módszer? És ha az, elég, ha néhány cikket, könyvet elolvasunk a témában és máris sikeresen alkalmazzuk? 

 

Mi is az a Lean? 

Stratégia a vállalati folyamatok állandó jobbítására, veszteségeinek kiküszöbölésére, a vevői elégedettség folyamatos javítására.

Természetesen a gyártásban dolgozók nagy része már találkozott a Lean fogalmával. Számos képzés érhető el a piacon a témában, amit a jobbítani kívánó cégek maguktól, vagy vevői ösztönzésre igénybe is vesznek. Nálunk, a TEKT-nél is több, a témával foglalkozó képzés elérhető: a néhány napos tréningtől a heteket igénybevevőig, a kezdő színtől át a haladó szintig – mindenkinek az igénye szerint.

Amit fontos tudni, mielőtt döntünk egy-egy Lean tréningre való jelentkezés előtt: a Lean nem csupán módszerek és eszközök összessége, hanem filozófia! Vagyis a sikeres alkalmazásához meg kell érteni a mögötte meghúzódó filozófiát! Nem elégséges, ha csupán az alkalmazni kívánt területen dolgozókat képezzük ki rá; fontos, hogy a terület környezete is tisztában legyen a Lean alapokkal, hogy a vezetőség is magáévá tegye, így biztos hátteret biztosítva a gyártásban részt vevőknek!

 

A napokban fejeződött be egy Lean alapismeret képzéssorozatunk egy nagy autóipari beszállító magyarországi leányvállalatánál Makón. A cég TÁMOP pályázat keretében valósítatta meg a képzés: 27 fő részvételével, 3 csoportra osztva.

Fő feladatunk a Lean manufacturing átadása, módszerének, filozófiájának megértetése volt. És mivel kihelyezett tréningjeink semmi esetre sem nevezhető „dobozos” képzésnek, az alap tananyagot cégre szabottan adtuk át a résztvevőknek.

A 3x3 nap alkalmával megismerkedtek többek között a Lean 5 alapelvével, a Lean irányelvekkel, a Lean szervezet jellemzőivel, veszteségcsökkentés, 5S, JIT-val. Mindent a cég mindennapjaiból vett példákkal és számos szimulációs gyakorlattal megfűszerezve tettük használható tudást adó képzéssé.

Egy hét elteltével már kaptunk pozitív visszajelzést a területvezetőtől: a menedzsment „határozottan elégedett az első csoportban részt vevők változásával, jobbító ötletek is mutatkoznak a tréningnek köszönhetően. Konkrét pozitívum, hogy kezdik érteni az 5S-t.”

 

Egy-egy ilyen trénig során, főként, ha több csoportról van szó, azonban nem csupán szakmai ismeret átadásáról van szó: felszínre kerülhetnek a társrészlegek, társosztályok között meghúzódó ellentétek is. A tanfolyam értékelőkön visszajelzett észrevételek, illetve az oktatók által begyűjtött információk segítségével igyekszünk a képzéseinket igénybe vevő Partnereinket tájékoztatni a tréning tapasztalatairól, hiszen ezek fontos alapot szolgáltatnak további lépésekhez – legyen szó egy következő szakmai képzés megválasztásáról, vagy akár egy együttműködést szolgáló tréning szükségességéről.

Lehetőségeinkhez mérten egy nagyobb volumenű képzéssorozat alkalmával tömör összefoglalóval, javaslattétellel igyekszünk komplex szolgáltatást nyújtani a minket választó cégeknek. Ezzel is biztosítva, hogy a lezajlott képzés ne csak egy abszolvált képzés legyen, hanem valóban egy hasznosítható tudást adó tréning.

A képzést megrendelő cégtől függ, hogy ezt az extra szolgáltatást igénybe veszi-e, illetve, hogy a javaslattételt megfogadja-e, minden esetre elvitathatatlan, hogy egy „külső szem” visszajelzéséből sokat lehet tanulni!

 

 

Kapcsolódó képzések:

Lean alapok

5S - veztesége, vizualizáció

Megelőző karbantartás - TPM

Képzésnaptár

 

Képzésekről további információ: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

QP Zrt.

"Az oktató az MSA képzést, ami egy nagyon száraz és nehéz anyag, úgy tudta átadni nekünk, hogy az élvezhető és megtanulható volt. Mindkét képzésnél az oktató szakmai tudása kimagaslott &ea...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin