2019. április 03. szerda, 16:00

Új FMEA - itt a jelentés!

 

A Plexus International és az AIAG felvázolt néhány fontosabb fejlesztést, amire számíthat az új AIAG & VDA FMEA kézikönyvben, amely hamarosan kiadásra kerül. 

Az autóipari beszállítói lánc megkérdőjelezi, hogy az új FMEA kézikönyv hamaros megjelenése, megváltoztattja- e , vagy hatással lesz -e egyáltalán a szervezetükre.

Az Igazság az, ha helyesen hajtják végre a bevezetést, akkor a módosítások némelyike hatással lesz a teljesítésre! 

 

A most kiadott jelentés megmagyarázza az FMEA módosításával kapcsolatosan hogyan javul a robusztussága, teljesítőképessége, hatékonysága és hatásossága a szervezetnek.

Az FMEA egy csapat-orientált, szisztematikus, minőségi és analitikai módszer, melynek célja a termék- és gyártási folyamatok tervezésével kapcsolatos technikai kockázatok azonosítása, elemzése és mérséklése. Támogatja az öt APQP fázist az ügyfél elégedettségének növelésére, a hibák megelőzésének hangsúlyozásával.

 

Az FMEA és a minőségköltség

Az FMEA fejlesztési folyamat mélyreható elemzése a belső és a külső hibákra egyaránt. Mint ilyen, az FMEA minősége hatással van a szervezet sikereire a hibaköltségének alacsony szinten tartásában. Míg a COPQ (Minőség hibaköltsége) a minőséghibák fogalmát idő és pénz szempontjából kívánja lefordítani, az FMEA egy olyan eszköz, amely azonosítja a COPQ-hoz hozzájáruló hibák azon forrását, amely lehetővé teszi a szervezet számára a megfelelő megelőző intézkedések meghozatalát.
Szóval hogyan határozza meg, hogy az FMEA fejlesztési folyamata milyen mértékben működik? Az általános üzleti teljesítmény javítása jó jelzés lehet, különösen az alacsonyabb minőségű rossz minőségű.
 
Az FMEA fejlesztési folyamatának célkitűzései:
 Funkciók azonosítása: elemek, tevékenységek
 Ok meghatározás: adott elem vagy tevékenység miért nem teljesíti a a tervezett funkcióját
 Reális kockázati profil kialakítása: egyes hibák kiértékelése, a jelenlegi ellenőrzések hatékonysága, hatásosságának kontrolja
 Kockázati profil használata: jobb döntéshozatal végett, megfelelő intézkedések tétele a tervezett elvárásoknak való megfelelés érdekében.
 
Mindezekkel a lépésekkel a minőségköltségek hibaköltség kategóriája alá eső költségeket alacsonyan tarthatja. Az FMEA szerepe, hogy azonosítsa a forrásait azon hibáknak, amelyek hozzájárulnak a hiba minőségköltség tényezőihez, és támogatja a szervezetet, hogy A megfelelő megelőző intézkedéseket határozzák meg!
 
 
Minőségköltség- Cost of Quality (COQ)
Tradícionálisan 4 összetevője van a minőségköltségeknek, melyből 2 a hiba költségek kategória alá tartozik (Cost of poor quality- COPQ).
 
 
 
 
Jónás Tímea

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

ARGE 2000 Kft. (Gyál)

A szervezésben gyors, rugalmas, vevő centrikus, az ARGE 2000 Kft. számára tökéletesen megfelelő!....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin