2015. január 14. szerda, 11:22

Ő az, aki a legtöbb esetben nem a mi választásunk. Élvezői, vagy elszenvedői vagyunk tevékenységének. Ha az utóbbi a helyzet, sokszor feszültség, frusztráció, kilátástalanság és előbb utóbb távozás lesz a vége. De lehet ez másképp is.Felmérések alapján annak, ha valaki távozik egy munkahelyről leggyakoribb oka a főnök személye. Ő az, aki a legtöbb esetben nem a mi választásunk. Élvezői, vagy elszenvedői vagyunk tevékenységének. Ha az utóbbi a helyzet, sokszor feszültség, frusztráció, kilátástalanság és előbb utóbb távozás lesz a vége. De lehet ez másképp is.

 

A cikk eredetije itt olvasható: http://www.hrportal.hu/hr/vezesd-a-vezetodet-ha-nem-jovunk-ki-a-fonokkel-20141230.html

 

Az alábbiakban igyekszem összefoglalni azokat a tapasztalataimat, amelyeket beosztottként, középvezetőként, aztán vezetőként megéltem. Van közte jópár olyan is, amelyet coaching klienseimmel kapcsolatos beszélgetéseink során fogalmaztunk meg, mint hasznos praktikákat arra vonatkozóan, hogy milyen módon léphetnek ki a hagyományos vezető-beosztott szerepekből, számukra élhetőbbé és gyümölcsözőbbé téve életük azon harmadát, amelyet a munkahelyen töltenek. 

 

Nincsenek közöttük csodaszerek, varázsigék, amelyek egy csapásra kezes báránnyá változtatják az ordítozós autokrata főnököt is. Szisztematikus, elkötelezett munkát igényelnek és ha jól csinálod, gyökeresen megváltozhat kapcsolatotok ezáltal munkahelyi közérzeted, és előmeneteled esélye is. 

 

Keretezd át - kezdd magaddal

 

Fejben dől el minden. Ha az van a fejünkben, hogy "a hajcsár rámszállt", önigazolástól fűtött fogcsikorgatós létharccá válhat a munkahelyen töltött idő. Ha azonban el tudjuk fogadni, hogy a főnöknek is van főnöke, felelősségi köre, számára is vannak teljesítendő célok, amelyekért rajta verik el a port, közelgő határidők, napi küzdelmek. És családja, akik várják otthon, és beosztottak, akik talán a pokolba kívánják és akikből szeretné kihozni a maximális teljesítményt, még ha ehhez nem a legmegfelelőbb módszert és stílust választja is. Az is lehet, hogy azért, mert nem ismer más eszközöket, hiszen nem tanult ilyesmiket, és ő sem vezetőnek született.

 

Ha felismerjük azt, hogy

 • ennél a cégnél én és a főnök is akkor vagyunk sikeresek, ha hozzuk, vagy felülmúljuk a tőlünk elvárt teljesítményt 

 • ebben kölcsönösen segíteni tudjuk egymást

 • érdemes ennek érdekében félretenni az ellenérzéseimet és változtatni viselkedésemen 

 • ha én változom, akkor a hozzám való viszonyulása és kapcsolatunk is változni fog

 • kapcsolatunk változása nagyobb haszonnal jár számomra, mint a további ellenségeskedés, vagy az esetleges kilépésem

 
akkor a legfontosabb lépést már meg is tettük. 
 

Ezen a ponton egyeseknek úgy tűnhet, hogy be kell nyelni a békát. De ez a cikk nem a nyelésről szól, sokkal inkább arról, hogy okosan építkezve a látszólag vesztes pozícióból is érvényesülhetünk egy nyertes-nyertes játszmában, ahol a főnök is és mi is megkapjuk, amit szeretnénk és mindketten profitálunk belőle. És mivel jelenleg ő van feljebb, nekünk akkor lesz jó, ha neki jó. Ilyen egyszerű. Mehetünk tovább? 

 

Tisztán látni és tisztán látszani

 

Ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújts, tisztában kell lenned a veled kapcsolatos elvárásokkal, pontos mennyiségi és minőségi célkitűzésekkel, hatáskörökkel és határidőkkel. Ezt a multi világban a job description, goal sheet (scorecard, MBO, stb.), a rád vonatkozó KPI-ok, KBI-ok, illetve a projekt leírások tartalmazzák. Hazai cégeknél általában van egy szabvány munkaköri leírás, de a célok és prioritások sokszor csak nagy vonalakban definiáltak.Ha nincsenek definiált célok számodra, ülj le a vezetőddel és egyeztessétek a rád vonatkozó célkitűzéseket (közös megegyezés eredménye legyen, vállalható és teljesíthető, a hatáskörödön belül elérhető, de kihívást jelentő SMART cél meghatározás, nem feltétel nélküli elfogadás), majd foglald ezeket írásba, prioritásokkal, határidőkkel olyan módon, hogy ezt ő is elfogadja!

 

Ha már megvannak a célkitűzéseid, iktass be nála rendszeres beszámolási időpontokat, ahol tájékoztatod az addigi eredményekről és a hátralévő időszakra vonatkozó tervedről. Ezekre alaposan készülj fel (légy tisztában az üzleti környezettel, adatokkal, háttérrel, befolyásoló tényezőkkel)!Legalább ennyire fontos, hogy nagy vonalakban tisztában legyél a főnöködre vonatkozó célkitűzésekkel, prioritásokkal, így egyrészt tudod mit miért vár tőled, másrész hatékonyabban támogathatod a munkáját.

 

Ha a fentiek megvannak, fel van rajzolva a pálya és megvan a szintidő. Melegíts be, aztán futás! 

 

Bizonyítsd be, hogy jó vagy

 

Ahhoz, hogy főnököd partnerként kezeljen és bízzon benned, jól kell végezned a munkádat.


 • A legtöbbet hozd ki magadból, inkább vállalj kevesebbet és teljesítsd túl

 • Legyél kész határidő előtt

 • A közvetlen feladataidon túl tágabb összefüggésekben gondolkozz a munkáddal kapcsolatban

 • Elkötelezettségeddel és profizmusoddal bizonyítsd be számára, hogy a legmegfelelőbb ember vagy erre a pozícióra

 

Ha a szakmai hitelességed kétségbevonhatatlan és a teljesítményed kiemelkedő, akkor elérted azt a pozíciót, ahol egészen biztosan partnerként tekint rád. Ennek jelei például az alábbiak:


 • Elismeri a teljesítményedet

 • Odafigyel rád és kikéri a véleményedet

 • Növeli a hatáskörödet

 • Kevésbé ellenőriz, nagyobb szabadságot biztosít

 

Ha ezek nagy része teljesült, jó úton haladsz, lépj tovább a következő mezőre. 

 

Tekintsd a főnöködet támogató erőforrásnak

 

Ahelyett, hogy hajcsárnak, vagy szigorú szülőnek tekintenéd, adj hangot az igényeidnek, használd erőforrásként, aki azért van, hogy jobban tudd végezni a munkádat. Kérj bátran!


 • Számos olyan információ birtokában lehet, amelyet, ha idejében megoszt veled, hatékonyabban és eredményesebben tudod végezni a munkádat

 • Fontos szerepe van mindazon erőforrások biztosításában, amelyek, a hatékony munkavégzésedhez szükségesek, akár infrastrukturális, akár komfort szempontból 

 • A főnök az első számú felelős saját csapata működését akadályozó problémák elhárításában, így bátran fordulj hozzá ilyen ügyekkel is.

 • Információk nem csak fentről lefelé áramlanak. A főnök a menedzsment felé továbbítandó hírek, alulról induló kezdeményezések hatékony szócsöve is lehet 

 

Ha kértél és megkaptad, illik megköszönni, de menj tovább egy lépéssel. Erősítsd meg benne a kapcsolatot a kért és megkapott információért, erőforrásért és segítségért azzal, hogy írásban és szóban utalsz rá, hogy ezzel nagyban hozzájárult a hatékony működéshez, a probléma megoldása óta az X folyamat jelentősen gyorsult, a kapott információval a felkészülési idő Y százalékkal rövidült, stb.

 

Győződj meg róla, hogy a főnököd tisztában van a karrier céljaiddal

 

Ha már bizonyítottad, hogy az adott pozícióban jó vagy, és kialakítottál a főnököddel egy jól működő partnerségi viszonyt, számos módon tudja támogatni, hogy a karrieredben feljebb lépj. Közelebb áll a döntéshozókhoz, több olyan dologról értesülhet, amelyekről te nem. De ő sem gondolatolvasó. Ragadd meg az éves teljesítmény értékeléseket, karrier megbeszéléseket, vagy akár egy kevésbé formális alkalmat és tájékoztasd szakmai ambícióidról! Ha tudja mik a hosszú távú terveid, a megfelelő irányba tudja kormányozni cégen belüli karrieredet. 

 

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

Mérőeszköz felülgyelő képzésünk

"Interaktív volt az oktatás. Az oktató minden kérdésünkre egyértelmű válaszokat adott annak ellenére, hogy nagyon sokrétű kérdéseket kapott –mivel 5 különböző cégtől érkeztek a hallgatók. ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin