2016. augusztus 19. péntek, 14:53

Készüljünk fel a Z generációra!

 

 

Néhány éve még azt hallottuk, hogy jön az Y-generáció, fel kell készülni az érkezésükre.

Sokan legyintettek, szkeptikusak voltak. Ugyan, miért lenne más ez a generáció, mint az elődei?

 

És most egy újabb generációval, a Z-vel kell majd megküzdeni. És még mielőtt valaki azt gondolná, hogy a "Man in black" nagysikerű amerikai film folytatásáról írunk, ez a valóság. És igen, nyugodtan használhatjuk a megküzdeni kifejezést! A munkaerőpiacnak fel kel készülnie a fogadásukra és mégnikább a megtartásukra. De kik ők? És miért fontos a megtartásuk?

 

 

 

Generáció menedzsment a következő nagy csoportokra osztja az emberiséget kor alapján:

 

veteránok:      1920 - 1939 

Baby boom:   1940 - 1959

X generáció:  1960 - 1979

Y generáció:: 1980 - 1995

Z generáció:  1995 - 2000 között születettek.

 

 

Generációk mindig is együtt dolgoztak a munkahelyeken - ez nem lehet újdonság. A generációk közötti különbség is megvolt, mióta világ a világ. Ez sem újdonság.

Mindezek ellenére fontosnak tartjuk az Y generáció megismerését, azt hogy tudjuk őket kezelni. És miért is fontos ez?

Ha megnézzük a jelenlegi munkaerőpiaci arányokat, egy nyugdíjasra napjainkban öt munkavállaló jut. Jelenlegi demográfiai ismereteink tükrében ez a statisztika négy évtized múlva már 2,5 aktív korút jelez előre egy nyugdíjas korúra. És az arány egyre torzul az idő előrehaladtával: előrebecslések szerint 2030-ra 9 millióval több nyugdíjas lesz, mint munkavállaló!

Ezek alapján nem nehéz belátnunk, hogy a munkaerő kereslet megnövekedésének és a munkaerő kínálat csökkenésének tudatában azok a vállaltok lesznek "nyeregben", amelyek meg tudják szerezni és leginkább megtartani a jövő nemzedékét.

 

Nézzük meg, kik is ők? 

A Z generációt számos szinonimával emlegetik, amik hűen jellemzik is őket. 

Globális és digitális nemzedék, digitális bennszülöttek - akik a globális technológiák világában nőttek fel: web 2.0, mobiltelefon, folyamatos információ áramlás, fogadás jellemzi életüket. Megváltozott, felgyorsult világba születtek, ott szocializálódtak.

Ők azok, akik elmondhatják magukról, hogy

  • legidősebb anyák gyermekei
  • legkisebb családban születtek
  • legkisebb létszámú generációhoz tartoznak,
  • legoktatottabbak
  • leghosszabb várható életkor vár rájuk.
A virtuális világ a mindennapi életük szerves része - könnyebben kötnek barátságot, szerelmet a világháló segítségével, mint a való világban.
 

Ilyen különbségek mellett egyértelmű, hogy a tanulási szokásaik is mások: gyorsabb információ áramlás és annak befogadása - ehhez már nem felel meg a porosz típusú tanítási modell. Egyszerre több mindennel foglalkoznak párhuzamosan (multitasking), rövid időn belül sok információhoz jutnak, amit fel is dolgoznak. Az ilyen információtömeg feldolgozásához már más gondolkodásmód szükségeltetik, ezért fordulhat elő, hogy akár már az Y generáció sem érti meg a Z generációt.

 

További statisztika a jobb megértéshez: nem csoda, ha egy felgyorsult világban a Z generáció 70%-a maximum 1 évig marad ugyanazon a munakhelyen.

Jellemzőjük még, hogy csupán 8%-uk vallja, hogy eddig nem dolgoztak soha! A legifjabb generáció 92%-a már dolgozott az életében legalább egyszer!

 

És mi motiválja őket a munkavállalásra?

68%-uk pénzkereseti lehetőség miatt dolgozik.

30% az önállóság, családról levállás érdekében néz kenyérkereset után, míg minden nyolcadik Z generációs a tanulmányát igyekszik így megoldani.

 

Ahogy korábban már írtuk, maximum 1 évig maradnak meg egy helyen - kevésbé kötődnek a munkahelyüköhöz és nem egyszer több munkahelyen is jelen vannak. Velük nem egyszerű betartatni a munkahelyi követelményeket, szabályokat, nagyon könnyen hagyják ott állásukat. Úgy gondolják, hogy karrierjük, érvényesülésük, célkitűzésük szinte teljes egészében saját magukon múlik, szemben a X generációval, akik szerint a külső hatások szerepe befolyásolja ezt.

A fizetési igény mellett a rugalmas munkaidő, ami motivációt jelent a számukra.

 

A demográfiai előrejelzések tükrében vitathatatlan tény, hogy a Z generáció megnyerése és megtartása lesz a nem is olyan távol HR menedzsment nagy kihívása!

Manapság már Magyarországon is elindult a duális képzés - sok nagyvállalat fogadja a tanulókat, hogy felkészítsék az elméleti tudás megszerzése után a vállalati környezetben biztosított gyakorlatot.

Tudva, hogy egyre kevesebb munkavállaló lesz, létfontosságú a cégek számára, hogy a tanulókat ne csak megtanítsák a gyakorlatra, hanem meg is tudják őket tartani!

 

Jövőjük a jövőnk!

 

 

 

Ajánlott képzéseink:

Felkészítés a Z generáció fogadására

Generáció-menedzsment

 

 

Megrendelőink

Partnereink , hallgatóink mondták

ARGE 2000 Kft. (Gyál)

A szervezésben gyors, rugalmas, vevő centrikus, az ARGE 2000 Kft. számára tökéletesen megfelelő!....

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin