Gyökérok-elemzés, problémamegoldó technikák alkalmazása

Kategória: Minőségtechnikák

Képzés célja

Az aktív minőségellenőrzés „korszakában” kezdték el használni azokat a statisztikai alapú eszközöket, amelyek segítenek a termelés nyomon követésében és a termékkel vagy termeléssel kapcsolatos problémák megismerésében. A vonatkozó adatok összegyűjtése közvetlenül még nem segíti a szükséges vezetői döntések megoldását: szükséges az adatok csoportosítása, további segítséget pedig az eredmények vizualizációja nyújt. 

A gyökérok olyan tényező, amely nem-megfelelőséget okozott és folyamatos fejlesztés révén véglegesen ki kell küszöbölni.

A fő ok az a lényeges probléma, amely a teljes ok-okozati reakciót indítja el, ami végül a problémához vezet.
 
A gyökérok-elemzés tehát a problémamegoldás módszere, amelyet a hibák vagy problémák gyökeres okainak azonosítására használnak .
A gyökérok-elemzés elsődleges célja: azonosítani azokat a tényezőket, amelyek egy vagy több múltbeli esemény káros következményeit eredményezték; annak meghatározása, hogy milyen magatartásokat, cselekvéseket, vagy feltételeket kell megváltoztatni a hasonló káros eredmények megismétlődésének megelőzése érdekében.
Ahhoz, hogy hatékony legyen a gyökérok-elemzés rendszeresen, általában egy vizsgálat részeként kell elvégezni. Következtetésekkel és okokkal, amelyeket dokumentált bizonyítékokkal támasztunk alá. 
 
Néhány gyökér-elemzési megközelítés inkább a valódi gyökérokok azonosítására irányul, míg vannak általánosabb problémamegoldó technikák és megint mások egyszerűen csak támogatják a gyökérok elemzés alapvető tevékenységét.
Azáltal, hogy megismerkedünk az ok-ok elemzés eszköztárával, képesek leszünk arra, hogy a megfelelő technikát vagy eszközt alkalmazzuk egy adott probléma kezelésére.
A gyökérok-elemzés része egy általánosabb problémamegoldó folyamatnak és a folyamatos fejlesztés szerves részét képezi. Emiatt a gyökérok-elemzés a szervezet folyamatos fejlesztésének egyik alapvető eleme.
 
 

Témakörök

  • Alapok

  • Problémamegoldás menete

  • Probléma kiváltó okainak meghatározása

  • Probléma kiváltó okainak tesztelése

  • Az eredményes problémamegoldást gátló tényezők

 

Képzés célcsoportja

Mindenki, aki részt vesz az autóipari termék tervezésében, gyártásában, minőségellenőrzésében vagy eladásában.
 
 

Képzés zárása

Írásbeli tesz, ahol a hallott információkról adhatnak számot a résztvevők. A vizsgát min. 60%-ra teljesítők "Gyökérokelemzés, problémamegoldó technikák alkalmazása" tanúsítványt kapnak.
 
 

Képzési idő

16 óra, 2 nap

 

 

Kapcsolódó képzések

Autóipari core tools alkalmazása

IATF 16949:2016 belső és beszállítói auditor