R&R képzés

R&R vizsgálat R&R vizsgálat

 Az R&R az MSA egyik célszerű alkalmazása.

 

A mérések megismételhetőségének és reprodukálhatóságának együttes értékelése. Az R&R vizsgálat elve, hogy a mérési eredmények megfelelőségét a körülmények változtatásával vagy változás nélküli többszöri ismétlés eredményeinek ingadozásával becsülik, többnyire a tűrésmezőhöz viszonyítva.

Valamely mérőeszköz, mérési módszer és a mérésben résztvevő személyek alkalmasságát a következők szerint vizsgálják: ugyanazon mérőeszközzel, ugyanazon módszer alkalmazásával három operátor 10 db azonos sorozatban készült tárgyat megmér (egy darabot háromszor). A mérési eredményekből képzett statisztikai mutatók (egyéni átlag, átlagterjedelem, egyéni terjedelemátlag, terjedelmek átlaga) segítségével kiszámítják az R&R mutatót és minősítik a mérést.

 

Az R&R vizsgálat módszere alkalmas a laboratóriumi körmérések kiértékelésére, amikor is egy anyagmintát köröztetnek egymás között a laboratóriumok, a mérési eredmények összehasonlítása tájékoztatás ad az egyes mérőhelyek felkészültségéről, megfelelőségéről. Ilyen mérést akkor is célszerű végezni, ha a mérésnek nincs hitelesített etalonja. 

 

Az R&R képzés célja, hogy a résztvevők elsajátítsák az R&R szabályait, és mind mérés tervezése során, mind pedig ellenőrzés során helyesen használják azt.  Meg tudják határozni a mérés megismételhetőségét, vizsgálják valamely mérőeszköz, mérési módszer és a mérésben résztvevő személyek alkalmasságát. Ezek meghatározásával az MSA-ban alkalmazva egy fontos szegmenst lefedjünk.

 

Célcsoport:

Minden olyan cégnél, ahol mérőeszközöket használnak, és fontos a fenti paraméterek ismerete.

 

Miért jó:

Adott mérőrendszer betervezhetőségét segíti elő.

Meghatározza a szükséges mérőrendszert, illetve azok paramétereit.

Átfogó képet ad a mérési körülmények befolyásolására.

 

 

 

Kapcsolódó képzéseink:

 

Jelentkezés a tanfolyamra

Vissza a Méréstechnikai képzések oldalra