Műanyag Akadémia

A műanyagok használata mai gyorsuló életünk szinte megkerülhetetlen részévé vált. A háztartásoktól kezdve a mezőgazdaságon, az építőiparon át a járműiparig és űrhajózásig rengetegféle műanyag alapanyagot és terméket használunk. Sok-mindenről kellene lemondanunk ha valaki kitalálná, hogy holnaptól nem használunk semmilyen műanyagot.

A műanyagipar már száznál is több alap műanyagot állít elő. Egy-egy alap műanyagból 20-30 fajtát is létrehoznak a molekulaszerkezet módosításával az átlag molekulatömegnek és molekulatömeg eloszlásnak a feldolgozási igények szerinti beállításával. A különféle műanyagokból előnyös tulajdonságú keverékeket, ún. blendeket, vagy a különféle alap-műanyagok kémiai egybeépítésével kopolimereket hozhatunk létre. A műanyagok tulajdonságait és feldolgozhatóságát jelentősen módosíthatjuk a különböző adalékok alkalmazásával. Olyan műanyag alapanyag is előfordul, ami az alap műanyagon kívül közel húszféle adalékanyagot is tartalmaz.

 

Az ágazat, a többi iparághoz képest is dinamikus fejlődést mutat: 2011 és 2017 között Magyarországon a műanyag fröccsöntés 51%-kal erősödött. Részaránya  a műanyag feldolgozó iparban  növekedett  a  2011. évi  27,6%-ról  31,5%-ra. (Magyar Műanyagipari Szövetség felmérése)

A műanyag alapanyagokból különféle feldolgozási technológiával gyártunk termékeket. Legismertebb ezek közül a fröccsöntés, további technológiák még az extrudálás, a flakonfúvás, a vákuum- vagy préslégformázás, a sajtolás, a kalanderezés, a fóliafúvás, a habosítás, a préselés és még nem is beszéltünk a különleges technológiákról.

De ki gyárt? Egy dinamikusan fejlődő iparág, amit nyilván a piaci igények gerjesztenek, hogy tudja kielégíteni az egyre növekvő igényeket? A műanyagipart esetleg nem súlytja a szakemberhiány?

Szó sincs róla! Ez az iparág is ugyanolyan erőforráshiánnyal küzd mint a többi!

Egy kis startisztika:

500 Műanyagfeldolgozó cégre – amiből kb 250 fröccsöntő cég - mindössze 60 diák jut évente, ami elenyésző szám az ágazatban dolgozó körülbelül 60 000 emberhez képest, ha alapul vesszük a közel 30%-os fluktuációt. Ha hozzávesszük, hogy a jelenleg meglévő iskolai képzések vegyipari jellegűek, a fröccsöntéshez elengedhetetlen gépészeti jellegű képzésekkel szemben, akkor világossá válik, hogy a fröccsöntő ágazatban a szakemberhiány mára már krónikussá vált.

A felsőoktatásban a BME képez műanyag- és száltechnológiai mérnököket, illetve a GANF indított 2018-ban egy műanyag-feldolgozó technológus szakirányú továbbképzést. 

De hol szerezzünk képzett fröccsöntőgép kezelőket, gépbeállítókat, szerszámkészítőket? Hol találunk a műanyaghoz értő minőségellenőröket?

Bocsánat! Van még OKJ-s képzés is, ahol 160 óra alatt számos elméleti ismeretanyagot hallgathat meg, de gépet csak távolról láthat a résztvevő. A végzettség megszerzésére pedig 5 hónapot kell várni!

 

Nem várunk tovább, mi belevágunk!

Mi segíteni fogjuk a Műanyagipart szakértelmünkkel, tapasztalatunkkal, rendelkezésünkre álló infrastruktúrával!

 

Az Akadémia

Akadémiánk létrejöttét éppen a mai piaci igények, illetve partnereink visszajelzései generálták; legyen egy célirányos műanyag fröccsöntőképzést, rövid időn belül megvalósító képzés.

Akadémiánkat 3 fő célcsoportnak alakítottuk ki:

  • gépkezelők,
  • szerszám karbantartók
  • és minőségellenőrök számára.

Jelenleg a piacon elérhető OKJ-s képzésekkel ellentétben Akadémiánkon a résztvevők a partnereink igényei szerinti és a piac elvárásainak megfelelőszakmai oktatásban részesülnek, a sikeresen teljesítők képzett szakemberként térhetnek vissza a vállalathoz.

Nálunk nem csak képeken látnak fröccsöntő gépeket;

  • szakmai partnereinknél kihelyezett gyakorlati oktatás keretein belül, 
  • gyártási körülmények között,
  • a piacon jelen lévő legismertebb fröccsöntő gép márkákon tanulva,
  • gyakorolva sajátítják el a használható tudást.

 

A szakmai, a minannapoi munkához használható ismereteket partnereink és az oktatói gárdánk szoros együttműködésnek köszönhetően sikerült a leghatékonyabbra kifejleszteni, így a tanulmányi-képzési idő 1-1,5 hónapra csökkenthető!

Ez az az időtartam, amivel a piaci szereplők visszajelzései alapján a legtöbb vállalat biztosan tud tervezni.

 

Kérje tájékoztatónkat a részletekért!

Április elején indulunk!