Élelmiszeripari minőségirányítási rendszerek - ISO 22000

Élelmiszeripari minőségirányítási rendszerek ISO 22000 Élelmiszeripari minőségirányítási rendszerek ISO 22000

ISO 22000- Élelmiszeripari minőségirányítási rendszerek

 

Az élelmiszer-kereskedelem világméretűvé vált. Az élelmiszer-biztonság igénye egyre erősödik a fogyasztók, vevők körében. A hatósági elvárások, ellenőrzések és szankciók egyre szigorodnak. Számtalan egymástól eltérő nemzeti élelmiszer-biztonsági követelményrendszer (pl. BRC/EFSIS, QS, IFS) teljesítése egyre nagyobb problémát okoz az élelmiszer-előállítóknak. A HACCP bár nemzetközileg elfogadott, de minőségirányítási elemeket nem tartalmazó és nem tanúsítható élelmiszer-biztonsági rendszer. 
 

Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer szabvány célja
A nemzeti szabványok nemzetközi, világméretű harmonizálása a WHO/FAO Élelmiszerkönyv Bizottsága által közzétett élelmiszer-biztonsági elvárások figyelembe vételével. A HACCP-t is magában foglaló, tanúsítható élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer létrehozása. Az élelmiszer-biztonsági követelményrendszer összhangba hozása az ISO 9001-2000-es szabvánnyal. 
 

Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer szabvány alkalmazási területe

Az élelmiszerlánc közvetlen résztvevői: takarmány-előállítók, mezőgazdasági termelők, élelmiszer-előállítók, élelmiszer-forgalmazók. 
Az élelmiszerlánc közvetett résztvevői:
élelmiszer csomagolóanyag gyártók, élelmiszeripari gépeket, berendezéseket gyártók, stb. 
 

Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer alkalmazási területei

Termékek: Hús és húskészítmények, hal és haltermékek, baromfi, tojás és egyéb ehető madarak, tej és tejtermékek, ehető növények, italok, Gabona termékek, cereáliák, élelmiszer adalékok, állati takarmány, valamint vegyszerek.

Ezen szabvány végleges változást hozhat az eltérő, és egymást el nem ismerő élelmiszerbiztonsági követelmény rendszerek területén. A szabvány nemcsak nevében, hanem a valóságban is nemzetközi szabvány ként került kidolgozásra.

Az ISO 22000-es "élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer" szabványa 2005-ös év második felében jelent meg végleges formájában. A szabvány támaszkodik az ISO 9001-es szabvány struktúrájára, és jelentőségét növeli, hogy - a többi ISO jelölésű szabványhoz hasonlóan - egyidejűleg európai szabványként is megjelent, és magyar nemzeti szabvánnyá is vált. 
Az ISO 22000-es szabvány alapján deklarálható, hogy a közreműködők a „termőföldtől az asztalig” (catering) képesek-e az élelmiszer jognak valamint a különféle előírásoknak megfelelő, ugyanakkor biztonságos terméket előállítani és forgalmazni.

 

Jelentkezés a tanfolyamra

 

Partnereink , hallgatóink mondták

Delphi - Autóipari belső auditor képzés

"Nagyon érezhető volt az oktatók szakmaisága és rugalmassága! Az átadott tudásanyag nem volt száraz, hanem meglehetősen érdekes. Minden feltett kérdésre korrekt választ kaptunk."...

Környezetvédelmi ügyintéző (KIR ügyintéző)

Környezetvédelmi ügyintéző, környezetvédelmi megbízott képzés: Alapos, minőségi, gyakorlatias képzés a felkészült környezetvédelmi munkatársért.   A képzés célja: ...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin