"The Beer Game"

 

The beer game csapatépítő játék

A rendszerek viselkedését szimuláló logisztikai játék

Mit tesznek a szervezetek, amikor hibát követnek el? A természetes viselkedés, hogy elkezdik a hibát az emberekben keresni (a másik részlegben, a másik személyben). Akik ebből az ösztönös viselkedésből akarnak "kitanulni" és meg akarják érteni, hogy a körülöttünk lévő rendszerek hogyan, mennyire befolyásolják viselkedésünket, döntéseinket, azoknak javasoljuk a "The Beer Game" szimulációs játékot, melyet a világhírű MIT-n fejlesztettek ki.

 

 

Mit ígér a stratégiai szimulációs játék?

Másfél-két óra izgalmas játékot, egy vagy több 4-8 fős csapatnak. A játékbeli vásárló terméket rendel, amit egy négyszereplős ellátási lánc - gyár, elosztó vállalat, nagykereskedő, kiskereskedő - elégít ki, úgy, hogy a vásárló elégedett legyen a pontos szállítással, miközben az ellátási láncnak a lehető legkisebb készletezéssel kell megoldania a feladatot.


A résztvevők "aha"-élményszerűen megtapasztalják, hogy egyéni döntéseik hogyan hatnak a rendszer egészének viselkedésére.


A játék tapasztalatainak feldolgozása során a résztvevők - a rendelkezésre álló idő függvényében - megbeszélik:

 

 • hogyan, miért döntöttek úgy, ahogy döntöttek, modellépítési és adatfeldolgozási gyakorlatot szereznek, fejlesztik jövőbeni döntéseik minőségét;

 • a játékban megismert döntési problémához (ellátási lánc menedzsment, ostorcsapás effektus, optimális rendelési nagyság) kapcsolódó elméleti hátteret és matematikai alapmodelleket;

 • a mentális modellek fogalmát, elménk azon rövidítéseit, amelyek segítik a megszokott helyzetekre való gyors reagálást és egyben gátolják az adott helyzetnek megfelelő döntéshozást;

 • milyen mentális modellek, viselkedések, cselekedetek gátolják (túlreagálás; mások hibáztatása; stb.) illetve melyek segítik (elemzés, cselekedeteink tovagyűrűző hatásainak számbavétele, stb.) a mai komplex szervezetekben való sikeres együttműködést;

 • a szervezeten belüli értékteremtő kommunikáció szerepét, fontosságát.


A játékhoz kapcsolódóan megismerik a rendszerviselkedés alapelemeit, az alapelemekből álló rendszerviselkedési archetípusokat, valamint azokat az automatikus viselkedési mintákat, amelyek már annyira beépültek a szervezeti viselkedésbe, hogy észre sem vesszük.

 

Kiknek ajánljuk a játékot?

 • Ahol úgy vélik, magas a raktárkészlet, miközben a kiszállítási határidők kézbentartásával is gondok adódnak.

 • Ahol a szereplők gyakran hangoztatják, ők jobban tudnának teljesíteni, de az őket körülvevő "rendszer" ezt megakadályozza.

 • Ahol a szervezetet a hatékonyság érdekében többszereplős értéklánccá alakítják, és úgy érzik, érdemes javítani az együttműködésen.

 • Ahol úgy látják, nehezen tudnak megszabadulni a "tűzoltástól", miközben a szervezet nagy becsben tartja a "tűzoltókat".

 

Milyen alkalmakra javasoljuk a játékot?

 • A játék lejátszása 1,5-2 óra. A tapasztalatok megbeszélése hasonló időt vesz igénybe. A játék lejátszható értekezletek, vállalati napok, versenyek, Vezetői Akadémiák keretében, de ajánljuk önálló programként is.

 • A játék alkalmas azonos ellátási lánchoz tartozó, de különálló cégek közös programjain az együttműködés javítására.

 

Milyen folytatása lehet a játéknak?

A játék tapasztalataira alapozva szívesen nyújtunk segítséget a szervezeti, vezetői döntések minőségének tudatos fejlesztésében, üzleti folyamatok, döntési szituációk elemzésében, döntéstámogató-optimalizáló modellek kidolgozásában, valamint az értékteremtő kommunikáció gyakorlati praktikáinak megismerésében.

 

Vissza a Működés- és szervezetfejlesztés képzések oldalra

Partnereink , hallgatóink mondták

Delphi - Autóipari belső auditor képzés

"Nagyon érezhető volt az oktatók szakmaisága és rugalmassága! Az átadott tudásanyag nem volt száraz, hanem meglehetősen érdekes. Minden feltett kérdésre korrekt választ kaptunk."...

Középvezetők - híd a szervezetben

A KÖZÉPVEZETŐK HÍD SZEREPE A SZERVEZETBEN   A képzés célja: A menedzsment és a beosztott munkatársak közötti kihívásokkal teli környezetben lévő vezetői szint (művezetők, vonalvezetők, műszakvezetők) szerep&eac...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin