6S4U - Hat Szigma Testre Szabva (Six Sigma for You)

Kategória: TEKT 6Sigma módszer

A Six Sigma módszertant az elmúlt 20 évben az igazán nagy vállalatok alkalmazták úgy, hogy minden számba jöhető embert kiképeztek Green Belt-nek. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a teljes kiképzett állomány mintegy 60 %-a végzett igazán eredményes munkát. Ennek oka az is, hogy a legtöbb képző cég az alapképzés után magára hagyja a tanulókat, és a projektek kidolgozásában már nem, vagy csak kis erőráfordítással segít.

 

E tapasztalatok alapján dolgoztuk ki a "Hat Szigma Testre Szabva" módszert. A 6S4U egy olyan képzés, mely

  • A vevő valós igényeit veszi figyelembe a képzés és a hozzá kapcsolódó projektek kialakításakor,
  • Az általános alaptréning mellett nagy hangsúlyt fektet a választott projektek során szerzett tapasztalatok rendszerezésére, azok minél mélyebb megértésére,
  • A választott projektek és a teljes képzés sikerét azzal garantálja, hogy az oktató a projektek során nem hagyja magára a tanulókat, hanem a folyamat befejzéséig oktatja őket.

 

A szokásos 6Sigma képzésekkel ellentétben a 6S4U képzés során:

  • Az oktató már a képzési projekt tervezési szakaszában együtt dolgozik a vállalattal, felmérve annak erőforrásait, és valós tréning szükségletét. A felmérés során a vállalat vezetése meghatároz 5 olyan projektet, mely szorosan kapcsolódik az üzleti tervhez.
  • Az alapképzés 3 napos, ahol a projekt-teamek megismerkednek az alapokkal, végigmennek a DMAIC fázisokon és az itt használatos eszközökön.
  • Az 5 kiválasztott projekt mentorálása a 6S4U 15 lépése alapján történik, melyet a GE és saját tapasztalatok alapján dolgoztunk ki. Az oktató a képzéshez rendelt 5 projekt összetettségétől függően 7-14 napot tölt el összesen konzultációs napokon, amikor a projekteket átvizsgálja a  tanulókkal, azokban a szükséges javításokat meghatározzák, és megbeszélik a projekt kidolgozása során tapasztaltakat.

 

6S4U folyamata:

Az 5 fázis 15 lépése (KPOV=kulcs kimenet, projekt Y; CTQ=minőségre kritikus jellemző, MSA/GR&R=mérőrendszer elemzés, KIV= kulcs bemenet, projekt x)

Az alapképzést követően a projekt teamek elkezdenek dolgozni a feladaton. A mentorálás rendje, az adott napokon valamennyi team áttekinti a mentorral az elvégzett munkát, megbeszélik a problémákat, meghatározzák a következő feladatokat.

A 6S4U módszer előnye, hogy egyszerre kevesebb embert von ki a napi teendők ellátása alól, a tanulás a folyamatban történik. A projektvezetők egy vizsga után belső "Zöldöves" képesítést kaphatnak, valamint a legjobb potenciális Black Belt-té válhatnak.

Vállaljuk a vizsga megszervezését és lebonyolítását is. Igény esetén a team tagok, ugyancsak vizsga letétele után Sárga Öves végzettséget is szerezhetnek.

 

Jelentkezés a tanfolyamra

Vissza a 6Sigma képzések oldalra

Termelési hatékonyság növelése

Manapság a cégek nagy része szembesül hatékonyság kérdésével: a piaci verseny nehézzé (lehetetlenné?) teszi az áremelést, ugyanakkor sok összetevő árára (energia, bér, járulékok, ad...

Partnereink , hallgatóink mondták

Fröccsöntő képzésünkről

"Nagyon jónak tartottam az oktatást, a szakmaiság, vagyis az oktató felkészültsége nagyon jó. Érdekes volt a tréning, mert ilyen képzésen még nem jártam. Nagyon korrekt volt. minden aktuális kérdé...

Felhasználói menü

Facebook

Facebook

Linkedin

Linkedin