Keresés
Close this search box.

A jó szakemberek megszerzéséhez manapság már kell az angolban candidate experience-nek hívott jó jelöltélmény, ami olyan légkört, kommunikációs folyamatokat sugall az állásra pályázónak, hogy itt jó lesz dolgozni, itt értékelnek, figyelnek rám, s ellátnak minden szükséges információval.

Több cég, s az állásportálok szűrőrendszere is a mesterséges intelligencia (MI) használatával igyekszik szűrni az egy-egy álláspályázatra jelentkezőket, ami gyorsítja ugyan a toborzást, ám sok esetben kiszűri a jó pályázókat is.  Épp ezért ennek finomításával a HR-nek és a vezetőnek is dolga van. Fontos úgy beállítani az algoritmusokat, hogy ne dobja ki a tehetséges, ám esetlegesen színesebben fogalmazó jelentkezőt.

A kulcs egyébként a bizalmi légkör megteremtése, ami a manapság gyakran online térben történő folyamatnál komoly kihívás.  A HR és a fejvadász sokat tehet ennek érdekében, például segítheti tanácsaival a jelentkezőt, hogyan állítsa be a kamerát az interjúra vagy épp mire érdemes figyelnie a bemutatkozáskor. Tudjuk, a mindennapi rohanásban ez komoly erőfeszítés, ám fejlesztésével sokat javíthatunk a jelöltélményen.

Fontos az is, hogy képezzük azokat a munkatársakat, akik a jelentkezőkkel kerülnek kapcsolatba. Az emberismeret, az alapvető személyiségtípusok felismerése kulcsfontosságú lehet ebben a helyzetben.

Ha már potenciális jelöltről van szó, akkor jön az ajánlatadás és az alku. Ha a folyamat során jól kezeltük a kompenzációkkal kapcsolatos kérdéseket, ekkor már mindkét oldal tisztában lehet a csomag tartalmával, csak a végső ajánlatra van szükség.

Ugyan a megállapodást követő dologról van szó, ám fontosnak tartjuk leírni, hogy sok cégnél a home office térnyerése miatt az új munkatársat egész egyszerűen elfelejtik bemutatni a szűkebb és tágabb munkahelyi közösségnek. Ez komoly hiba. A modern technológiák használata és a távoli munkavégzés egyébként is nehezíti a beillesztési folyamatot, ezért erre a területre figyelmet kell fordítani. Jó ötlet lehet egy belső mentort kinevezni az új kolléga mellé, aki segíti a kezdeti lépések során.

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.