Gyermekként a legtöbben tűzoltók, orvosok, autóversenyzők, űrhajósok vagy épp rocksztárok akarnak lenni, kevesen válaszolják azt a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre, hogy minőségügyi vezetőként/szakértőként képzelik el az életüket felnőttként. Márpedig mára kulcsterület lett az üzleti életben, ám sikert csak megfelelő képzéssel és vezetői támogatással érhetnek el.

Miután – és ez örömteli hír – egyre több vállalkozás helyezi előtérbe a minőséget, a területtel foglalkozó szakemberek száma folyamatosan növekszik, s valószínűleg ez a jövőben is így lesz. Ahhoz azonban, hogy az ezzel foglalkozó munkatársak sikeresek legyenek, megfelelő képzésre és támogatásra van szükségük.

Például a felső vezetés részéről. A minőségirányítási rendszer ugyanis több kell, hogy legyen, mint egy szimpla eszköz az ISO-tanúsítvány megszerzése érdekében folytatott „harcban”, sokkal inkább egy mindennapos attitűd, ami arra ösztönzi a cég munkavállalóit, hogy a minőséget helyezzék az előtérbe.

Persze úgy tűnhet, hogy mindez csak a nagyvállalatokat érinti. Hatalmas tévedés. A minőség nem korlátozódik a „mély zsebekkel” bíró multicégekre.  Minél több olyan vállalkozás működik, ami kiváló minőségű terméket és szolgáltatást nyújt, annál jobb mindannyiunk számára, szakmailag és személyesen egyaránt. Ráadásul a hosszú távú üzleti siker titka is ez.

Épp ezért érdemes befektetni a minőségirányítási rendszerek fejlesztésébe, valamint további minőségügyi szakemberek alkalmazásába vagy szolgáltatásaiba. Nem elég csupán a rendszer karbantartása, az csupán a stagnálásra szolgál.

Minden azzal kezdődik, hogy a cégnél mindenkit bevonunk a minőségirányítási rendszerbe, és a folyamatos fejlesztést a vállalati kultúra részévé tesszük. Az ISO-tanúsítvány csak egy darab papír. Fontos, de a keret, tehát a minőségirányítási rendszer az, ahol az igazi érték rejlik.

Ha a minőségirányítási rendszert csak egy eszköznek tekintik a vezetők a tanúsítás megszerzéséhez, akkor a szervezet soha nem fogja kiaknázni előnyeit, s nem fogja teljes mértékben kihasználni az adódó lehetőségeket sem.

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.