Magyarországon is egyre nagyobb az igény interim menedzserekre, akikkel szemben egyre komolyabb elvárások fogalmazódnak meg a munkaadók részéről. 

Kezdjük az alapoknál. Mit is jelent pontosan az interim menedzsment? Nos, ez egy olyan időszakosan fennálló tevékenységi forma, melynek során egy meghatározott időszakra egy külső, úgynevezett átmeneti vezető (interim menedzser) vállalja meghatározott körülmények között menedzsment tudásának átadását, azaz megbízás alapú, nagy szakértelmet és jelentős vezetői készségeket kívánó projektmunkát takar a gyakorlatban.

Az interim menedzsment modern kori használata az 1970-es éves közepén, végén kezdődött, amikor is a holland állam hosszabb felmondási idő bevezetésével próbálta védeni a munkavállalókat, így a munkáltatóknak magas elbocsátási költségekkel kellett szembenézniük. Menedzserek rövid távon, határozott időre való alkalmazása ennek elkerülésére ideális megoldásnak tűnt. Ugyanakkor az üzleti világban a változások mind gyakoribbak és gyorsabbak lettek, a projekt alapú működés a vállalatok rutinjává kezdett válni. Ezért a konkrét feladatra, határozott időre szerződtetett munkatársak iránt mind nagyobb lett a kereslet.

Az interim menedzsment alapítói felismerve az ebben rejlő piaci lehetőséget, létrehoztak egy felsővezetőkből álló panelt, ahonnan speciális menedzsment feladatokra helyezték ki a tagokat. Így született meg az interim menedzsment koncepciója. Ezt követően az Egyesült Királyságban, majd a többi nyugat-európai országban is mind több, professzionális interim menedzsment szolgáltató cég jelent meg, amelyek kialakították és továbbfejlesztették az interim menedzsment szolgáltatás elméletét és gyakorlatát.

Az interim menedzsment gyorsan növekvő, rugalmas erőforrás és megoldás szolgáltatóvá nőtte ki magát. Ma óvatos becslések szerint is Európában évente több milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le az interim menedzsment szolgáltatók.

Hazánkban is egy növekvő terület, de még mindig jóval kevesebben ismerik, mint amekkora potenciál a szolgáltatásban van. A fent részletezett okok mellett az interim menedzsmentnek azért van helye a mai magyar gazdasági életben, mert a magasan képzett, kvalifikált szakemberekből – akik vezetői készségekkel is rendelkeznek – egyszerűen nincs elegendő. Részben ez az interim szolgáltatás iránti igény egyik fő oka, mivel ideiglenesen biztosítja azt a humán erőforrást, amelyet alkalmazotti státuszban lévő kollégával nem csak drágább lenne megoldani, de az ideális személyt is jóval kisebb eséllyel lehetne megtalálni.

Az interim menedzsment egyéb szempontokban is különbözik a klasszikus alkalmazotti munkaviszonytól. Nincs például betanulás, úgymond “kész” embert kap a megbízó. Olyan tapasztalattal rendelkező személyre van szükség, aki egyből átlátja a helyzetet, néhány nap alatt beáll és elvégzi a feladatot.

Az elmúlt két esztendőben a koronavírus-járvány miatt minden szakma új kihívásokkal szembesült és a távmunka is sokkal megszokottabb lett. Habár nem minden interim dolgozhat távolról, mégis vannak olyanok, akiknek nem szükséges jelen lenniük a szolgáltatást igénybe vevő cégnél: ilyenek például a marketing vezetők, akik egy számítógépről bárhonnan megoldhatják a problémákat, elvégezhetik a feladatokat.

A másik fontos jövőbeli irány az a terület szakértői szerint, hogy egyre nagyobb igény lesz a szakterületek egyedi kombinációira.

Regisztrálj Freelancer portálunkon, hogy rátalálj a hozzád legjobban illő munkalehetőségekre!

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.