A munkahelyek manapság gyorsan változó és stresszel teli környezetnek tekinthetőek, és a kihívások melyekkel szembesülünk, sokszor próbára teszik kitartásunkat. Ezekre a kihívásokra azonban különbözőképp reagálunk. Néhányan képesek arra, hogy könnyen túllendüljenek ezeken az akadályokon, és a sikerhez vezető úton a próbatétel terheit transzformálva, eszközeként tudják felhasználni.

Hogyan tudja néhány munkatársunk a lehető legtöbbet kihozni a folyamatosan változó, stresszel terhelt helyzetekből? Mi segíti őket abban, hogy minden eddiginél erősebben és határozottabban térjenek vissza akár a kudarcokból, elakadásokból, problémából, változásokból?

Ezt a képességet gyakran az „R” faktornak, a rezilienciának tulajdonítják.

 

Mi is az „R” faktor, azaz a reziliencia?

Olyan ellenálló képesség, mely a kudarcokból és nehézségekből való gyors felépülés minőségét biztosíthatja. Ez nem csak a status quo-hoz való visszatérést jelenti, hanem a növekedés és a személyes fejlődés elősegítésének lehetősége is. Gyakran azt mondják, hogy ez a „visszapattanás” képessége, amivel az ember képes nehézségek közepette is kényelmesen folytatni életét. Nem a stresszmentes életet biztosítja, hanem az alkalmazkodás a megváltozott vagy problémás helyzethez.

Ez azt is magában foglalja, hogy hatékonyan tudja szabályozni gondolatait és érzelmeit, valamint a kihívást jelentő helyzeteket lehetőségként, és nem személyes fenyegetésként érzékeli, használja erősségeit, pozitívra összpontosít, képes a helyzetek több szempontból való értelmezésére.

 

Miért fontos a munkahelyeken?

A reziliens munkaerő sok szempontból előnyt jelenthet a vállalkozások számára:

  • A rugalmasság magában foglalja azt, hogy produktívabban tudjuk összpontosítani a figyelmünket.
  • Rugalmasságunk lehetővé teszi számunkra, hogy a stresszes ingerekre – emberekre és helyzetekre egyaránt – érzelmi „reakció” helyett tudatosan reagáljunk, elkerülve ezáltal a destruktív konfliktusokat.
  • Könnyebben lehet a szervezet változásait menedzselni, amennyiben rugalmas munkatársakkal működünk együtt – motiváltabb munkavállalók, kevésbé hajlamosak a kiégésre.
  • A rugalmasság és a munkahelyi jólét szorosan összefügg – jobb mentális egészség, kevesebb hiányzás.

Egy tanulmány rámutatott, hogy a munkaadók 57% -a az ellenálló képességet tekinti a jelöltek számára kulcsfontosságú képességnek. Eközben 71% az alkalmazkodási képességet tartotta központi készségnek, ami a rugalmasság alapvető szempontja. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a vállalkozások nagy jelentőséget tulajdonítanak a rugalmasságot tanúsító alkalmazottaknak.

 

Mi van, ha nem vagyok rugalmas munkaerő?

Sokunknak talán nincs meg az a belső védelmi „R” faktor, amivel megfelelően tudjuk kezelni nehéz helyzeteinket. Egyértelmű, hogy „lelki állóképességünk” fejlesztése, trenírozása kiemelt fontosságú mind egészségünk szempontjából, mind pedig társadalmi érvényesülésünk szempontjából. Hasznos készség, melyet fejleszthetünk iránymutatással, lényegi alapok megértésével és reflektálással.

Tehát ne csüggedjünk, ha úgy érezzük, nem vagyunk elég reziliensek! Ez a képesség is fejleszthető!

Ha már felismertük ezen tulajdonság fontosságát, nincs más dolgunk, mint fejleszteni magunkat – segítséggel, vagy autodidakta módon!

Kapcsolódó képzés:

https://tekt.hu/tekt_kepzesek/valtozaskezeles-reziliencia/

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.