Az FMEA – Hibamód és Hatás elemzés az elmúlt fél évszázad során hosszú utat tett meg. 1949-ben még az USA-ban katonai útmutatásként adták ki, majd a 60-as évek elején még a NASA is ezt használta az Apollo programban felmerülő kockázatok kezelésére. Az autóiparban az 1970-es években terjedt el és vált alap minőségügyi eszközzé az FMEA. Az 1990-es években jelent meg az első FMEA kézikönyv, ami 2019-ben már az 5. kiadását élte meg: az AIAG és VDA közösen jelentette meg az új kézikönyvet a német és észak-amerikai járműgyártók különböző módszereinek egyesítésére, optimalizálására.

Az új elvárások számos kritériumot fogalmaznak meg, amely teljesítésére már nem feltétlenül fog megfelelni az Excel!

 

Mindehhez egy közös platformot biztosítva, ahol a minőségköltségek is gyűjthetőek, illetve az FMEA-hoz kapcsolódóan KPI mérőszámok is meghatározhatók. A szoftver segítségével mérhetővé válik egy-egy projekt csapat PFMEA tevékenysége is.

 

 Az FMEA szoftverekkel kapcsolatban számos elvárása alakult ki a felhasználóknak. Ezek közé tartozik többek közt a szoftverek egyszerű kezelhetőségre, a beépített technológiához kapcsolódó előkészített és kidolgozott kockázatelemzésekre, a már meglévő más termékekhez, folyamatokhoz való integráltságra, a közös adatbázisra (nem különálló eszközök, melyeknek frissítése nehézkesen vagy egyáltalán nem megoldható) és a változások felkövetésére való igény.

Az 5. FMEA kiadás nagy hátránya, hogy nagyon nehézkesen kezelhető Excelben. Eme probléma megoldására hoznánk létre a TEKT FMEA szoftvert, amely számos plusz funkciót tartalmazna, az alapelvárások kielégítésén felül. Egyik fő célunk, hogy olyan rendszert készítsünk, amely támogatja a minőségköltség gyűjtését, hiszen ez a valós célja a kockázatelemzésnek. A programba jóváhagyási láncot tervezünk építeni és az új kiadás javaslata alapján lehetővé tennénk riportok generálását, így a vezetőség számára áttekintés legyen készíthető bármikor a kockázatokról és költségekről. Továbbá KPI-okat is beleépítenénk a rendszerünkbe az FMEA hatékonyság és hatásosság mérése érdekében.

 

Amiért érdemes lesz a TEKT FMEA szoftverét választani:

 • Egyszerű kezelhetőség
 • Beépített technológiákhoz kapcsolódó előkészített, kidolgozott kockázatelemzések
 • Közös adatbázis, Lessons learned
 • Könnyen mozgatható sorok a már meglévő más termékekhez, folyamatokhoz kapcsolódó FMEA-kből
 • Nem különálló Excelek, amelyek közös frissítése nem, vagy nehézkesen megoldható, vagyis végre 1 adatbázis,
 • Nem bonyolult, egyszerűsített képelemek, nem táblázatos megoldás
 • Változások felkövetése kötelező mezőben megjelenítve
 • Minőségköltség gyűjtési módszer – Valós célja a kockázatelemzésnek
 • Jóváhagyási lánc beépítve (Excelben ez nem működik!)
 • Riport generálás, ahogy a Rev 05 kézikönyv javasolja
 • KPI, mérhető FMEA hatékonyság, hatásosság
 • Vezetőség számára áttekintés készíthető bármikor a kockázatokról és költségekről.

 

Az eddig megszokott eszközök nehézkes alkalmazás mellett a kialakult egészségügyi helyzet is a szoftver létjogosultságát erősíti!

 

A járványügyi helyzet sok céget alapvető stratégiai változtatásokra sarkalt, hogy home office-ból is könnyedebben tudja a munkatársai feladatait és fejlődését támogatni.

 

A szoftverfejlesztés mellett egyéb módon is igyekszünk ehhez az új környezethez alkalmazkodni, hogy Partnereink a szabványi előírásokat, szigorú követelményeket teljesíteni tudják.

 

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a kollégák személyi fejlesztése, oktatása, hiszen Covid 19 idején, home office-ba kényszerülve a szokásos kontaktórás oktatások nem alkalmazhatóak. Fontos szerepet kapnak az online képzések, ugyanis a kompetenciát egy-egy audit során továbbra is fontos lesz igazolni!

A TEKT már több, mint 10 éve foglalkozik képzéssel, kompetencia-fejlesztéssel, ezért különösen kiemelt figyelmet fordítunk az oktatások megvalósítására.

Új kezdeményezésként belevágunk egy interneten keresztül elérhető e-learning fejlesztésbe is: animációkkal elkészített, vagy oktatóink által szemléletesen előadott és gyakorlati példákkal gazdagon kiegészített képzéseket tervezünk elérhetővé tenni Partnereink számára. Első körben a termékfelelősség fogalmának bevezetésével, IATF 1. és 2. auditori képzéssel, 8D problémamegoldó módszertan gyakorlatával és FMEA képzéssel kezdenénk.

 

Fontos számunkra a leendő felhasználók véleménye! Ezért szeretnénk, ha az alábbi kérdőív kitöltésével visszajelzést kapnánk Önöktől a két fejlesztési tervünkkel kapcsolatban!

 

Kérdőívünk ITT érhető el.

 

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.