Keresés
Close this search box.

A szakképzési törvény előírásaként a duális képzőhelyeknek – a szakképző intézményekkel összhangban, – 2022. augusztus 31-ig ki kell alakítaniuk a saját minőségirányítási rendszerüket, amelynek egyik lehetséges útja a Kamarai Minőségi Szempontrendszernek (KAMSZER) való megfelelés. Ennek segítségével vállalatspecifikusan kialakítható a duális képzőhelyek minőségirányítási és folyamatszabályozási tevékenysége. Nézzük a részleteket!

Az új szakképzési törvény rendelkezései alapján a duális képzésben résztvevő vállalatoknak rendelkezniük kell a képzésük végrehajtására vonatkozó képzési tervvel és alkalmazni kell egy minőségirányítási rendszert a duális szakképzési folyamatokra is. Ez lehet a képzésben partnerként részt vevő iskola minőségirányítási rendszerének átvétele vagy a kamara által kialakított, úgynevezett KAMSZER (Kamarai Minőségi Szempontrendszer) bevezetése.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara törvényi kötelezettsége, hogy a duális képzőhelyek számára kialakítson egy minőségi szempontrendszert, amellyel a duális képzőhelyként működő vállalkozások oktatási tevékenysége, munkája, terméke vagy szolgáltatása tekintetében is magasabb szintre emeli a magyar szakmai oktatás minőségét. A duális képzésben a minőség azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon egyre jobban érvényesülni tudó tanulók kerüljenek ki a szakképzés rendszeréből, a munkaadók és a végzett tanulók egyre növekvő elégedettségét eredményezve.

A jogszabály alapján a duális képzőhelyek kötelezettsége, hogy a képzésük minőségét legalább a kamarai szempontrendszer követésével biztosítsák. A kamara által kialakított minőségi szempontrendszer elősegíti, hogy minden duális  képzőhely megtalálja a maga minőségfogalmát és minőség célját a hazai szakképzés minőségének növelése érdekében. A kamara fontosnak tartja, hogy a duális képzőhelyeken felelősségérzet alakuljon ki a tanulókért és az oktatókért, a saját munkáért, illetve kerüljön megfogalmazásra egyfajta minőségi elvárás, vagy annak igénye a duális képzőhely vezetői gondolkodásában.

Hogyan lehet elérni mindezt? A tanácsadás során a KAMSZER-nek való megfelelés kerül fókuszba, konkrét eljárásrend javaslat ismertetésével és vállalati bevezetés lehetőségének bemutatásával. A folyamat eredményeként a vállalat szakemberei képesek lesznek önállóan a KAMSZER irányítási rendszernek megfelelő folyamatok definiálására, fejlesztésére és dokumentálására. A tanácsadás időtartama két munkanap, amely magába foglalja a jelenlegi rendszer felülvizsgálatát és a szakértői javaslatokat. is

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kidolgozott szempontrendszer az alábbi egymáshoz szorosan kapcsolódó elemekből áll össze:

  1. a teljes képzési rendszerhez kapcsolódó folyamatszemlélet
  2. a képzési tevékenység leírása és céljának meghatározása, amelyet a képzési program tartalmaz
  3. minőségcél meghatározása és kapcsolata a tevékenység céljával,
  4. mérés (tanulói, szakképző intézményi, elégedettség) és ellenőrzés,
  5. vezetői felelősség meghatározása és felelősök kijelölése,
  6. helyesbítő tevékenységek tervezése,
  7. dokumentum és feljegyzéskezelés

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.