A fiatal és az idősebb munkavállalók közös jelenléte a cégeknél egyre több feladatot ad a vezetőknek. A siker kulcsa, hogy nem problémaként kell tekinteni a helyzetre, hanem szervezetfejlesztési kihívásként.

Gondoljunk csak bele! Életpályájukban, karrierjükben különböző fázisban levő emberek együttműködésének megteremtése a mai technológiai környezetben és fejlődési dinamikában igazán nemes feladat. Ráadásul folyamatos odafigyelést igényel a terület, hiszen épp a folyamatosan változó világ miatt nincsenek általánosan és hosszú távon érvényes módszerek a jövő szervezeteinek vezetésére. Persze azért tanácsokat tudunk adni, ezért is született a cikk.

Aranyszabály, hogy minden szervezetnek a saját környezetére adaptálva kell kialakítania a számára élhető megoldásokat. Mit jelent ez a gyakorlatban? Figyelembe kell venni a szervezeti célokat, a rendeltetést, az iparági helyzetet, a technológiai lehetőségeket.

Generációs kérdéseknél két lehetőségünk van. Elindulhatunk a törésvonalak vagy a közös pontok jellegzetességei mentén.  Mindkét megközelítés teljesen más következtetéseket, megoldásokat kínál, ám személyes tippünk, hogy ne azt keressük, ami elválaszt, sokkal inkább azt, ami összeköt. Tehát a közös pontokra, az együttműködési megoldásokra fókuszáljunk.

Kezdjük azzal az alapvetéssel, hogy minden generáció szeretne olyan szervezetnél dolgozni, amely sikereket ér el és ennek ő is részese lehet, ahol szakmailag fejlődhet, ahol értékelik és megbecsülik a munkáját, ahol jól érzi magát a munkatársai között, s természetesen egzisztenciális szempontból is rendben van a történet.

Az, hogy kinek melyik a fontosabb, már életkori sajátosság. an, szakmailag, emberileg illeszkedni tud. A szakmai életpálya elején nagyobb a kockázatvállalási és kísérletezési kedv, kisebb a családi, mobilitási megkötöttség. Így amennyiben az alap értékek nincsenek meg, vagy tartalmuk számukra nem megfelelő, a munkavállalók nagyon hamar eljutnak a munkahelyváltásig.

Aztán vannak életszakaszok, leginkább az idő előrehaladtával, amikor sokkal több kompromisszumot kötnek az emberek. Ismerni az életszakaszokhoz tartozó prioritásokat és azok tartalmát azért fontos, mert azon túl, hogy mindez segíti a motivációs eszköztár felépítését, meghatározza az adott szervezet fejlődési képességét is

A külső környezet változása elkerülhetetlenné teszi, hogy újra és újra átgondoljuk az eddig bejárt utakat és új utakat keressünk az új célokhoz. A megoldásokat nem biztos, hogy a korábban bejárt út folytatásában leljük fel. Ez azért is izgalmas, mert a bejárt út a biztonság és ismerősség érzését adhatja, az új út a felfedezés izgalmát és persze annak bizonytalanságát is. Vagyis az úthoz – a megélt módszerekhez – igen erős és mély megélt vagy vélt alapélmények kapcsolódnak.

A konfliktusok forrása sokszor épp ezek különböző megéléséből ered.  Az egyik oldalnak nehéz elfogadni a régi megoldások elengedését – így küzd saját magával is -, nehéz kinyílni egy merőben új, kiszámíthatatlan megoldás befogadására – így küzd a másik ellen -, a másik oldalnak pedig nagyon nehéz szembe nézni a bizalmatlansággal, az elutasítással, a  (számára) csökönyös ragaszkodással.

Mindkét generáció álláspontja érthető, hiszen mindenki szeretné azt, hogy elismerjék és tiszteljék a munkáját. A tiszteleten túl azonban van néhány olyan elem, amelyet mindegyik korosztály vágyik, s fontosnak tartja az együttműködéshez. Ilyen például a bizalom, a jóindulat, s az érdeklődés a másik iránt. Ezekre próbáljunk hangsúlyt fektetni, erre sarkalljuk a különböző életkorú és tapasztalattal bíró munkatársakat. Így elindulhat egy pozitív folyamat a cégen belül.

Hogy miért is van erre szükség? Miért kell ennyi energiát fektetni ebbe a területbe? A válasz egyszerű, a néhány bekezdéssel feljebb említett folyamatos környezetváltozás és kihívásokra való felkészülés. A különböző generációk ugyanis közösen tudnak igazán hatékonyan felkészülni egy olyan kihívásra, amelyről pontosan tudjuk, hogy lesz és várjuk, viszont azt még csak sejthetjük, hogy milyen jellegű és nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy pontosan tudjuk, miképp készülhetünk fel rá. Ezért is válik fontossá, hogy többféle dimenzióval, gondolkodással, együttműködéssel találjuk meg a válaszokat.

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.