Keresés
Close this search box.

Hogy tegyél jó benyomást egy interjún?

Freelancerként is nagyon fontos, hogy a leendő Megbízót már az első találkozás során lenyűgözd! Az, hogy az adott munkát megszerzed-e, vagy sem, nagyban tőled függ!

Mi a TEKT-nél háttértámogatásként lehetőséget tudunk teremteni egy-egy interjú megszervezésével, hogy az éppen aktuális projekt feladat a Tiéd lehessen de a siker már Tőled függ! Jó önmarketinggel, megfelelő interjú technikákkal a siker sem várat sokat magára!

 

Összegyűjtöttünk most Neked néhány fontos szempontot, hogy a lehető legfelkészültebben jelenhess meg a következő szakmai elbeszélgetésen!

 

Egy interjú legfontosabb része, az eleje. Ekkor nyílik esélyed jó vagy rossz benyomást tenni az interjúztatóra. Egy tanulmány kimutatta, hogy az interjúztatók több mint 30 százaléka az állásinterjú első öt percében eldöntik, hogy alkalmazza-e a jelentkezőt. Még abban az esetben is fontos az első percekben jó benyomást tenned, hogy ha a fennmaradó kevesebb, mint 70 százalékkal lenne dolgod. Tarts ki az interjú hátralevő részében is, hogy minél nagyobb esélyed legyen egy esetleges második meghallgatásra.

 

Rövid tippek az interjúztató lenyűgözésére

Az interjú előtt

Gyakorlás. Nézz után, melyek azok a kérdések, amiket a leggyakrabban tesznek fel, és készülj fel ezekre a saját válaszaiddal. Igényeld tőlünk, hogy csináljunk veled egy próba meghallgatást, így egy előzetes visszajelzést kaphatsz. Ez nagyon fontos lehet: sokan nem is hinnék, mennyi baki kerül ilyenkor elő, ami könnyen orvosolható az éles meghallgatásra!

Beszéljük át a feladatot és elvárásokat. Az interjú előtt átbeszéljük, mit is vár a Megbízó, milyen feladatokra kell készülnöd. Könnyebb helyzetben vagy általunk: mi már jól ismerjük ezeket a cégeket, tudjuk az elvárásaikat, fő profiljukat, mi a gyengéjük. Egy előzetes megbeszélés keretében tudjuk egyeztetni az interjú lehetséges menetét, szerepek tisztázását.

 

Felkészülés az interjúra

Viselj megfelelő ruházatot. Kellemetlen lehet, ha túl- vagy alulöltözötten jelensz meg. Mindig öltözködj megfelelően egy meghallgatás alkalmával, mert ezzel tehetsz egy első jó benyomást.

Ne vidd túlzásba a dezodorálást, parfümöt. Egyesek érzékenyek vagy allergiásak lehetnek az erős illatokra, parfümökre. Gondoskodj róla, hogy az asztal túlsó felén ülő a képességeidre koncentrálhasson, ne pedig a parfüm repertoárodra.

 

Az interjú közben

Üdvözöld kedvesen a másik felet. Mutasd be magad a helyzetnek megfelelően egy köszönéssel, illetve csak akkor rázz kezet, ha a helyzet megkívánja. Tartsd meg a szemkontaktust, de ne bámulj, kedvesnek és nyitottnak kell mutatnod magad.

Mosolyogj. Mosolyogj a bemutatkozás alatt, illetve interjú közben a megfelelő pillanatokban. A pozitív személyiségű embereket, akiknek erős non-verbális képességeik vannak, nagyobb eséllyel alkalmazzák.

Mutasd meg a lelkesedésed. Mutasd meg, hogy szenvedélyes vagy a munkáddal kapcsolatban, és a jövőbeli munkáddal kapcsolatban is. Jó, ha megmutatod, hogy szereted a munkádat, és örülsz a mostani lehetőségnek.

Hangsúlyozd ki, hogy te vagy a megfelelő jelölt a munkára. Nem elég, ha csak nagy vonalakban beszélsz azokról a képességeidről, amik alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére. Konkrétnak kell lenned, hogy mely képességeid miért tesznek megfelelővé.

Ne pánikolj. Bármennyire is felkészült vagy, bármikor érhet egy váratlan kérdés. Készülj a legrosszabbra, így nem érhet kellemetlenség.

Ossz meg egy-két történetet. Ne csak a képességeidről beszélj, használd a retorikai képességeidet, és beszélj egy-két történetről, melyek megmutatják a munkában elért teljesítményedet. Nincs is jobb egy élet szagú történetnél, mellyel lekötheted az interjúztatót.

 

Az interjú után

Felkövetés az interjú után. Az interjú után átbeszéljük a tapasztalatokat, ki – hogy élte meg a bemutatkozást. A Megbízóval mi tartjuk a kapcsolatot és pozitív elbírálás után értesítünk a sikeres pályázásról, majd kezdődhet a közös munka!

TEKT képzési és tanácsadó Kft.

Székhely: 7633 Pécs, Kerényi Károly utca 10/a​
Adószám: 14025800-2-02
Cégjegyzékszám: 02-09-071653
Pénzforgalmi jelzőszám:
K&H Zrt. 10402427-00017805-00000005​
Adatkezelési tájékoztató

Ügyfélszolgálati iroda

1103 Budapest, Gyömrői út 150.
Nyitvatartás: Hétfő-péntek: 8.30-17.00
+36 70 42 49 955
info@tekt.hu
Felnőttképzés

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.