Keresés
Close this search box.

Az időgazdálkodás módszereit akkor alkalmazzuk, amikor úgy döntünk, hogy tudatosan felhasználjuk az időnket annak érdekében, hogy maximalizáljuk termelékenységünket bizonyos hosszú távú célok elérése érdekében.

A jó időgazdálkodás lehetővé teszi, hogy okosabban dolgozzunk, így kevesebb idő alatt többet is el tudunk érni, még akkor is, ha szűk az idő és nagy a nyomás. Ha nem sikerül kezelnünk az időnket, az károsítja hatékonyságunkat és nem utolsó sorban stresszt okoz.

Úgy tűnik, hogy soha nincs elég idő a napban. De mivel mindannyian ugyanazt a 24 órát kapjuk, miért van az, hogy egyesek sokkal többet érnek el az idejükkel, mint mások? A válasz a megfelelő időgazdálkodásban rejlik.

A megfelelő időgazdálkodás kulcsa, hogy a tevékenység helyett az eredményre összpontosítunk, az elfoglaltság nem azonos a hatékonysággal!

Az „időgazdálkodás” azt a módot jelenti, ahogyan megszervezzük és megtervezzük, hogy mennyi időt szánunk egy adott tevékenységre.

És mit érhetünk el a hatékony időgazdálkodással?

 • Nagyobb termelékenységet és hatékonyságot.
 • Jobb szakmai hírnevet.
 • Kevesebb stressz érhet.
 • Fokozott előrelépési lehetőségeket.
 • Nagyobb lehetőségek a fontos élet- és karriercélok elérésére.

Ha nem tudjuk hatékonyan kezelni az időnket, ezek a nemkívánatos következményei lehetnek:

 • Elmulasztott határidők.
 • Munkafolyamatunk nem lesz hatékony.
 • Gyenge munkaminőség.
 • Rossz szakmai hírnév és elakadt karrier.
 • Magasabb stressz-szint.

Hogyan tudjuk sikeresebben kezelni az időnket? Néhány lépés, amivel hatékonyabb lehet az időgazdálkodásunk:

1. Időellenőrzés

Valóban 8 órát dolgozunk, vagy csak úgy érezzük? Mérjük meg egy alkalommal, az aktívan munkával töltött időnket! Magunkat ne csapjuk be! Az eredmény sokat segít a megfelelő időgazdálkodásunkban!

2. Időkeret meghatározása

Adjunk reális időkeretet a feladatainkra! De ezt az időkeretet semmiképp ne lépjük túl! A reális időkorlát felállításában segít az 1. pont.

3. Tervezd meg előre a következő heted!

A feladatokat gyűjtsd össze, rendelj hozzá napokat és időszakokat, figyelembe véve az aktivitási időpontokat. Köztudott, hogy a hétfő és pénteki napok kevésbé termékenyek, mint a keddi vagy szerdai napok!

4. Legyen napi feladat-terved is!

Használd a nap első 30 percét egy olyan napi teendőlista létrehozására, amely megfelel a heti tervednek. Itt is ügyelj az aktivitási és kreativitási időszakra: reggel hatékonyabbak vagyunk!

5. Extra feladatlista

A nap folyamán beeső feladatokat is írd be a listádba! Így a nap végén pluszként láthatod, hogy a betervezetten kívül még mennyi plusz feladatot tudtál elvégezni!

6. Ütemezz be szüneteket is!

Az emberi agy egyszerre csak körülbelül 90 percig tud koncentrálni!

Ütemezz legalább 90 percenként egy szünetet a kiégés elkerülése és a magas termelékenység fenntartása érdekében!

 1. Tegyél rendet az e-mailjeid között!

Az e-mail kommunikáció felgyorsításának és a felesleges válaszok elkerülésének legjobb módja a beérkező levelek rendezése. Használj olyan címkéket, mint a SÜRGŐS, VÁRHAT, MŰKÖDÉSRE VONATKOZÓ. Hozz létre sablon válaszokat, amiket bármikor bevethetsz!

Egy kis idő eltöltése az időgazdálkodási technikák megismerésére hatalmas előnyökkel járhat most – és az egész karriered során!

Ne feledd, az időgazdálkodás nem csak a munkád során hasznos, egész életedre kihat, a magánéletedben is kedvező változásokat hozhat!

 

Kapcsolódó képzésünk:

https://tekt.hu/tekt_kepzesek/idogazdalkodas/

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.