Mi az inspiráló vezetés?

Inspiráló vezetésen nem csak magát a vezetési stílust lehet érteni.

Egy inspiráló vezető jól tudja alkalmazni a különböző vezetési stílusokat, attól függően, hogy a helyzet mit igényel, mindezt anélkül, hogy munkája során feláldozná szemléletének inspiráló jellegét. Tehát a megfelelő módszereket a megfelelő időben használja, és figyelembe veszi dolgozói igényeit és motivációit.

Bizonyos esetekben a rendkívül irányelvszerű megközelítés pontosan az, amire szükség van, és ez lesz az, ami inspirálja az ötleteket, beszámolókat. Más helyzetek kevésbé igénylik, ezt a megközelítést, ilyenkor a munkavállalókat arra ösztönzik, hogy maguk vállalják a vezetést és szorgalmazzák a változások eszközölését.

Az inspiráló vezetés alapvetően arról szól, hogy a vezető megtalálja azokat a módszereket, amelyek révén az alkalmazottak potenciálját a számukra megfelelő módon tudja növelni, és másokat is arra tud ösztönözni, hogy feszegessék a határokat, többet érjenek el és kihozzák magukból a maximumot. Ennek módszerei személyenként és vállalkozásonként változnak, de az eredmény mindig ugyanaz – az emberek magabiztosabbá válnak abban, hogy mire képesek és ezt az önbizalmat olyan módon tudják alkalmazni, ami előnyös a szervezetük számára.

 

Eltér a hagyományos vezetéstől?

A múltban a jó vezetőnek az volt a célja, hogy a vállalatot a céljai felé terelje, függetlenül a munkaerőre gyakorolt hatástól; a könyörtelenség és elszántság a jó vezetés vonásainak számított. Ez az évek során megváltozott, mivel ma már felismertük, hogy a vállalkozás sikereinek valódi mozgatórugói az alkalmazottak, és következésképpen ahhoz, hogy a vezetők sikerre ösztönözzék szervezetüket, szükségük van az alkalmazottak „megvásárlására”.

Ebből az átmenetből alakult ki az, amit mi ma már inspiráló vezetésnek nevezünk; a vezető arra összpontosít, hogy megtalálja azokat a módokat, amelyek inspirálják és elkötelezhetik azokat, akiket a változások ösztönzéséhez vezetnek, és ami még fontosabb, hogy maguk akarják ösztönözni a változásokat.

 

Ki lehet inspiráló vezető?

Bárkiben megvan az a potenciál, hogy inspiráló vezetővé váljon, de ezt nem tudja mindenki természetes módon, automatikusan, önmagától megtenni.

Az inspiráló vezetés kulcsa a tudatosság – mind saját magunkkal és a körülöttünk élőkkel kapcsolatban. Senki sem tud másokat inspirálni, ha először is nem inspirálja saját magát. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek tudnia kell, hogy mi az, ami inspirálja őt, és ezt katalizátorként képes használni mások inspirálására.

Természetesen a vezető alapvető célja másoknak a vezetése, szóval habár az öntudat az elengedhetetlen, de fontos figyelni arra is, amit mások inspirálónak találnak; mi motiválja az alkalmazottakat?

Az inspiráló vezetést az értékek vezérlik, és annak biztosítása, hogy ezek az értékek egyértelműen megmutatkoznak viselkedésünkben. A saját értékeknek megfelelően cselekedve lehet másokat arra inspirálni, hogy a sajátjaikkal összhangban tevékenykedjenek. Ez nyilvánvalóan sokkal könnyebbé válik, ha a vezetők és az alkalmazottak hasonló értékeket képviselnek, de persze a vezetők akkor is inspirálóak lehetnek, ha ezek az értékek nem idomulnak egymáshoz teljesen.

Azok, akik aktívan dolgoznak saját értékeik, ösztönzőik és inspirációik megértésében, az általuk vezetett emberek mellett, nagyobb valószínűséggel lehetnek sikernek tanúi inspiráló vezetőként.

Miután megismertük ezeket az információkat (szem előtt tartva, hogy változhatnak, különösen az alkalmazottak esetében, hiszen sokféle motivációjuk lehet), elkezdhetjük megérteni, hogy mit jelent az „inspiráló” a saját, konkrét környezetünkben.

 

Miért fontos az inspiráló vezetés?

A hatékony vezetés mindig is a siker sarokköve volt egy vállalkozás számára, de a munka világának fejlődésével egyre fontosabbá vált mások inspirálása a kívánt eredmények elérése érdekében.

Minden vállalkozás és csapat profitálhat az inspiráló vezetők fejlesztéséből, de vannak olyan esetek, amikor az inspiráló vezetés különösen értékes:

 

A távmunkások irányítói

A technológia fejlődésével – illetve, most a Covid-19 miatt különösen – a távmunka egyre gyakoribb életmóddá válik sok alkalmazott számára.

Ennek eredményeként a menedzserek és az üzleti vezetők valószínűleg sokkal kevésbé érintkeznek közvetlenül a munkaerővel, vagyis meg kell találniuk a módokat, hogy rendszeres vagy lényegi interakció nélkül ösztönözzék a dolgozókat a maximális teljesítményre.

A kommunikáció rendszeressége és mélysége nélkül a vezető közvetlen hatása a jelentésekre természetesen csökken, és ennek eredményeként távolról ösztönözni és motiválni kell az alkalmazottakat.

Vezetők közvetlen jelentések nélkül

Hasonló kihívás áll azokkal szemben, akik osztályokat vezetnek, de nincsenek közvetlen jelentéseik.

Ez különösen gyakori olyan területeken, mint a projektmenedzsment, ahol a projektmenedzser felelős lehet számos ember eredményéért, de közvetlenül nem képes befolyásolni őket, vagy nem rendelkezik semmilyen hatáskörrel az alkalmazottak cselekedeteinek következménye felett.

Ebben a jelenetben a képesség az emberek ösztönzésére a projekt céljainak eléréséhez – mivel képesek felismerni a benne rejlő értéket, és az átadott elképzeléstől inspiráltnak érzik magukat – lehetővé fogja tenni azokat a pozitív eredményeket, amelyeket nem mindig garantálnak egy irányelvszerű megközelítés alkalmazásával.

 

A munkaerő lelkesítése a változás során

Az alkalmazottak bevonása és támogatása a változások és nyugtalanságok időszakában rendkívül fontos, de ez gyakran egy trükkös elsajátítandó készségnek tekinthető.

Bizonytalan időkben az emberek általában „védekezési mód”-ba kapcsolnak, és harcolnak a közelgő változások ellen; ez felháborodáshoz, belső vitákhoz és nagy stresszhez vezet minden érintett számára.

A csapatok ösztönzése arra, hogy a változásokat és a bizonytalanságot pozitívabban közelítsék meg, elengedhetetlen az előrelépés biztosításához, és megköveteli a vezetőktől, hogy hatékony kommunikációt folytassanak, támogassák az embereket a változás előnyeinek megértésében és lássák a hosszú távú jövőkép részleteit, a kohézió és az egységesség elérése érdekében.

 

Vezetési teljesítmény

Sok szervezetben egy fokozatos váltás történik a teljesítménymenedzsment gondolkodásmódjától a teljesítménymotiváció felé.

A vállalkozások elkezdték felismerni, hogy az emberek jobban teljesítenek, ha szabadságot kapnak arra, hogy egy biztonságos és támogató környezetben fedezzék fel képességeiket; az inspiráló vezetésnek része, hogy a vezető hajlandó olyan környezetet biztosítani, amely ösztönzi az ilyen típusú fejlődést.

 

Dolgozói elkötelezettség

Bárki, aki már érezte úgy, hogy valaki más inspirálta, legyen szó barátról, kollégáról, főnökről vagy híres személyről, megérti azt az erőt, amellyel az inspiráció cselekedetre buzdít, és fenntartja a lendületet.

Egy inspiráló személy hatása a munkahelyi magatartásra és elkötelezettségre mélyreható lehet, ami rendkívül fontossá teszi a vezetők számára, hogy ezen a területen fejlesszék képességeiket, nemcsak az általuk inspirált és elkötelezett alkalmazottak érdekében, hanem ez előnyt jelent a szélesebb üzleti tevékenység számára is.

 

Ön-inspiráció

Mások inspiráló vezetői képességeinek fejlesztése szervezeti szempontból rendkívül előnyös; ugyanakkor ugyanolyan fontos, hogy a vezetők is inspirálják magukat.

Nincs egy mindenki számára megfelelő megközelítés, ahhoz, hogy milyen is az inspiráló vezető.

Ha az, amit egy dolgozó mutat kifelé, amit támogat nem igazán igazodik személyes értékeihez, akkor az az ember mindig küzdeni fog, hogy inspirálja és motiválja a körülötte élőket. Amint azt korábban kiemeltük, az inspiráló vezető szerepének egyik kulcsfontosságú eleme az erős meggyőződés a saját értékeiben, és hacsak nem napi szinten él ezekkel összhangban, valamint nem ösztönzi magát folyamatosan arra, hogy nagyobb és jobb dolgokra törekedjen, soha nem fog igazi inspiráló vezetővé válni.

 

Kapcsolódó képzésünk:

https://tekt.hu/tekt_kepzesek/inspiralo-vezeto/

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.