Keresés
Close this search box.

Ha az angolban growth mindset-nek nevezett növekedésorientált szemléletmóddal élünk, akkor fókusz a fejlődésen, a tanuláson, új kihívások keresésén és a hibákból való okuláson van. Mutatjuk is a részleteket!

A gondolkodásmód úttörője Carol S. Dweck amerikai pszichológus, aki bebizonyította, hogy a tehetség nem minden. Szerinte egy ember sikere azon múlik, hogy elhiszi-e magáról, hogy sikeres lehet és érvényesülhet. Épp ez a growth mindset lényege. Ahelyett, hogy a múltbeli hibáknál, szokásoknál leragadnánk, helyet adunk az újnak és nyitottak vagyunk a lehetőségekre, melyeket egyúttal meg is ragadunk. Merünk tanulni, fejlődni általuk, nyitottabbá, elfogadottabbá és fejlődőképesebbé válunk.

Tudjuk, leírva ez minden könnyűnek hangzik, ám van néhány gyakorlati tippünk, amelyek segíthetnek a személyes fejlődést fókuszba helyező szemléletmód elsajátításában.

Kezdjük a legfontosabbal: hidd el, hogy meg tudod csinálni! Ez a kulcsa mindennek. Ha magadban sem bízol, mások miért bíznának benned? Ehhez azonban el kell viselned a felelősség terhét. Felelős vagy ugyanis azért, hogy az életedből és a képességeidből a lehető legtöbbet hozd ki. Vállald a hibádat, vond le a tanulságokat, és megtanulva a leckét, lépj tovább!

Ha sikeres akarsz lenni, légy kíváncsi! Szokj hozzá ahhoz az érzéshez, hogy nagyon sok mindent nem tudsz és új számodra. Tegyél fel kérdéseket és kérj / keress információkat, ha valamit nem tudsz. Csak így fejlődhetsz. Igen, benne van a pakliban a kudarc is, de nem így kell nekiállni az egész folyamatnak. Gondolj úgy a kudarcra, hogy egy újabb lépcsőfok a sikerhez vezető úton.

Közhelyes, de attól még igaz, hogy a fejlődés bizony a komfortzónánkon kívül kezdődik. Gondolj csak bele! Amint kilépsz oda, új helyzetekben találod magad, új kihívások találnak meg, melyek megoldása csakis azon áll, hogyan fogadod őket.

Bármennyire is csábító, ne engedj az egódnak. A növekedésorientált szemléletmód olyan helyzetekbe sodorhat, ami kevésbé komfortos, s az egónak nem tetszik. Egyben arra ösztönöz, hogy válaszd a kényelmes és a már megszokott helyzeteket. Ilyenkor nem szabad feladni, hanem menni kell tovább! Apró lépésekben haladj, s szép lassan ráérzel majd az újra, mert látod, hogy a javadra válik.

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.