A gyártástervező kulcs- és ütköző pozícióban koordinál, megalapozza a termelés rugalmas alkalmazkodását, a hatékony piaci munkát, de mindenek felett próbál megfelelni a belső és külső elvárásoknak.

Jól bevált, többszörösen kipróbált módszereket osztunk meg arról, hogy vezető ipari szervezetek termeléstervezői hogyan boldogulnak az anyaghiányok, pontatlan forecastok és türelmetlen vevők világában.

Önnek is ismerősek az alábbi szituációk?

 

  1. A VEVŐNEK NAGYON SÜRGŐS! MEGÁLL AZ AUTÓGYÁR!

A vevő elég rövid idő alatt rátanult, hogy kellő feszültségkeltéssel, és a nagyon sürgős riadó jelzéssel azonnali káoszt tud teremteni a beszállítója termelési rendszerében. Fenyegetőzik, hogy megveszi mástól. A szállítási KPI ismét bukott, vele a bónusz is…

– Senki nem kérdezett vissza, hogy miért, vajon mit jelent a nagyon sürgős, megoldható-e részszállítással, vagy át tudjuk-e ütemezni a többi igényét.

– Felsőbb utasításra azonnal tervezni, áttervezni, extráztatni! A héten már sokadszorra…

 

  1. A RAKTÁR ELFELEJTETTE BEKÖNYVELNI… BEJÖTT EGYÁLTALÁN?

Ebben az évben még nem sikerült a teljes létszámot feltölteni. Aki jött, már el is ment.

– Nincs anyag?!?  Hogyhogy nincs? A rendszerben még 50 db van! Már tervezve volt vele! Hol van?!? Legyártotta más? Én foglaltam le! Miért adták ki másnak?!

– A raktár olyan leterhelt. Kevés a munkatárs! Alig van ember a targoncára! Most más a prioritás… utólag nem lesz jó? Majd ha lesz egy kis idejük…

 

  1. A TERMELÉS ÖNÁLLÓ ÉLETET ÉL

100 lett betervezve, de a gyártás felülírta és 500-at hozott le. Nem akartak átállni… Az operátorok folyton zúgolódnak, hogy nem lesz meg a normájuk a sok ugrálás miatt. Az alapanyaghiányok megölik a motivációt.

– Miért nem lehet legalább egy napig átállás nélkül menni? Miért kell folyton hiányokkal küzdeni? Gyártsunk azt, amihez van készlet!

– Ha eltérnek a tervtől, akkor legalább szóljanak! Ennyit igazán megtehetnek! Különben is, most mit közöljünk a vevő felé?

 

  1. A MINŐSÉGÜGY ZÁROLT EGY JELENTŐS TÉTELT

Végre bejött a szállítmány, de azonnal zárolták. A következő még nincs visszaigazolva.

Miért kell mindig ennyire sarkosnak lenni? Nem érti, hogy nincs más? Valamiből gyártani kell!

Ki kockáztat meg egy visszahívást? Mi jót rendeltünk. A beszállító miért nem jót szállított?!

 

Szeptemberben megmutatjuk:

– hogyan készülhetnek fel a kollégák a piaci igények kielégítésére

– mi kell ahhoz, hogy a termeléstervező átlássa, jól menedzselje a feladatait, képviselje a vevőt házon belül

– hogyan tudja a kiégéstől megvédeni magát

A tréning során az elméleti részeket aktuális gyakorlati példákkal színesítjük, hogy azonnal használható tudást adjunk a résztvevőinknek.

 

Na hagyja ki Ön sem a Gyártástervezés képzésünket!

 

Szerző: Salamon Jolán

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.