Keresés
Close this search box.

Nehéz időket élünk. A koronavírus nemcsak egészségünket veszélyezteti és nehezíti életünket, de a gazdaságra tett hatásait is hosszú időn keresztül fogjuk még érezni. A járványhelyzetre tekintettel fel kell tennünk a kérdést, hogy hogyan tudnánk felkészülni a következő hullámokra és milyen képességeket kell elsajátítanunk, hogy át tudjuk vészelni ezt az időszakot.

A továbbiakban is néhány vállalkozás kénytelen lesz végleg befejezni tevékenységét, és sok cég számára a folyamatok helyreállítása egy nagyon keserves küzdelem lesz. Csak kevesen fogják tudni a sértetlenül megúszni a helyzetet. A vezérigazgatók és cégtulajdonosok, önmaguk és dolgozóik kitartására, tudására és alkalmazkodóképességére támaszkodnak a túlélésért. Azonban a jelenlegi krízishelyzetben, a számos ismeretlen tényező mellett ehhez ennél többre lesz szükség.

A stabilitás és növekedés újbóli eléréséhez olyan szisztematikus tervek kellenek, amelyek figyelembe veszik a törékeny gazdasági helyzetet, a hosszan elhúzódó járvány fenyegetése árnyékában. Az ISO üzletmenet folytonosság menedzsment rendszer egy tökéletes módszerként szolgálhat az esetleges hiányosságok lefedéséhez. Szakmai körökben a „BCMS” rövidítéssel említjük az ISO 22301-et és a hozzá kapcsolódó ISO szabványokat.

A globális üzletek sokoldalúsága még bonyolultabbá teszi a jelenlegi helyzetet, a kormányok és szakemberek véleménye gyakran ellentétet mutat arról, hogy mi lenne a legjobb eljárásmód. Abban viszont egyetértenek, hogy soha sem lehetünk elég felkészültek. Az egyre részletesebben kinyerhető adatok segítik a koronavírus okozta zavar okainak és hatásainak világosabb megértését. Az ISO 22301 középpontjában az információ-vezérelt megközelítés áll, ezt pont tavaly frissítették, az ISO biztonság és ellenállóképesség fejlesztéséért felelős technikai bizottságának vezetésével (ISO /TC 292).

Tekintettel arra, hogy a BCMS főleg megelőző lépésnek tekinthető, a vezetőkben és vállalkozókban felmerülhet a kérdés, hogy túl késő-e most kezdeni? Valóban ez az a pillanat, hogy egy BCMS legyen létrehozva vagy frissítve?

Egy olyan időben, amikor számtalan oldalról kihívásokkal szembesülünk, a legtöbb vállalat prioritásai középpontjába a rövid távú tervek és feladatok kerülnek. De minden cég számára van remény. Át lehet vészelni ezt az időszakot, de nem szabad megengedni, hogy másodszor is ugyanazokkal a problémákkal kerüljünk szembe. Ha még soha nem lett bevezetve, vagy akár még csak nem is lett fontolóra véve egy BCMS, akkor arra most jött el a pillanat.

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.