‘Gyökérok-elemzés, problémamegoldó technikák alkalmazása’

autóipari

méréstechnikai

műanyagipari

soft skills

irányítás rendszeri

lean

‘Gyökérok-elemzés, problémamegoldó technikák alkalmazása’

Az aktív minőségellenőrzés „korszakában” kezdték el használni azokat a statisztikai alapú eszközöket, amelyek segítenek a termelés nyomon követésében és a termékkel vagy termeléssel kapcsolatos problémák megismerésében. A vonatkozó adatok összegyűjtése közvetlenül még nem segíti a szükséges vezetői döntések megoldását: szükséges az adatok csoportosítása, további segítséget pedig az eredmények vizualizációja nyújt. A gyökérok olyan tényező, amely nem-megfelelőséget okozott és folyamatos fejlesztés révén véglegesen ki kell küszöbölni. A fő ok az a lényeges probléma, amely a teljes ok-okozati reakciót indítja el, ami végül a problémához vezet. A gyökérok-elemzés tehát a problémamegoldás módszere, amelyet a hibák vagy problémák gyökeres okainak azonosítására használnak .

A KÉPZÉS CÉLJA

A gyökérok-elemzés elsődleges célja: azonosítani azokat a tényezőket, amelyek egy vagy több múltbeli esemény káros következményeit eredményezték; annak meghatározása, hogy milyen magatartásokat, cselekvéseket, vagy feltételeket kell megváltoztatni a hasonló káros eredmények megismétlődésének megelőzése érdekében.

Ahhoz, hogy hatékony legyen a gyökérok-elemzés rendszeresen, általában egy vizsgálat részeként kell elvégezni. Következtetésekkel és okokkal, amelyeket dokumentált bizonyítékokkal támasztunk alá.

Néhány gyökér-elemzési megközelítés inkább a valódi gyökérokok azonosítására irányul, míg vannak általánosabb problémamegoldó technikák és megint mások egyszerűen csak támogatják a gyökérok elemzés alapvető tevékenységét.

Azáltal, hogy megismerkedünk az ok-ok elemzés eszköztárával, képesek leszünk arra, hogy a megfelelő technikát vagy eszközt alkalmazzuk egy adott probléma kezelésére.

A gyökérok-elemzés része egy általánosabb problémamegoldó folyamatnak és a folyamatos fejlesztés szerves részét képezi. Emiatt a gyökérok-elemzés a szervezet folyamatos fejlesztésének egyik alapvető eleme.

 

A képzés célcsoportja

Minden olyan munkatárs, akinek közvetve, vagy közvetlen módon hatása lehet a terméktervezés, előállítás, folyamatok és a szervezet rendszerének irányítására és ezen keresztül a minőségre.

 

Képzés során megszerezhető kompetencia

Azáltal, hogy megismerkedünk az ok-ok elemzés eszköztárával, képesek leszünk arra, hogy a megfelelő technikát vagy eszközt alkalmazzuk egy adott probléma kezelésére.

A képzés tematikája

  • Alapok
  • Problémamegoldás menete
  • Probléma kiváltó okainak meghatározása
  • Probléma kiváltó okainak tesztelése
  • Az eredményes problémamegoldást gátló tényezők

Részvételi feltételek

Ajánlott képzések

KÓD
Megnevezés

‘Autóipari információbiztonsági belső auditor képzés ‘

QA-IR-0027

‘Információbiztonsági belső auditor képzés’

QA-IR-0026

CQI 9 – Hőkezelő rendszer értékelése

QA-AU-0024

Beszerzési alapok kezdőknek

QA-AU-0059

Gyártástervezés

QA-AU-0058

‘CQI 9 – Hőkezelő rendszer értékelése’

QA-AU-0024

Jelentkezési lap


    Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.