A Gallup legfrissebb kutatása szerint – The Real Future of Work / 2018 – megnövekszik az igény a kiváló vezetőkre, azokra, akik a munka emberi oldalának kezelésében is kiválóak. Az okok nyilvánvalóak: A robotok az egyszerű, monoton munkákat fogják előbb kiváltani, a megmaradó munkák viszont komplexebbek lesznek, több együttműködést, több innovatív gondolkodást igényelnek. Fontos, hogy a vezetők meg tudják adni a szükséges támogatást, motivációt, ugyanakkor az autonómiát, önállóságot is a dolgozóknak! Egyre inkább a coaching jellegű vezetésre lesz szükség, szoft készségekre, és arra, hogy a vezető partnernek tekintse a dolgozót. Például  jól kell tudjon hallgatni és kérdezni, hogy jól megértse a dolgozók, a csapat problémáit, dilemmáit és segítse kibontakozni a megoldáshoz vezető utakat is! Evvel együtt nem fog megszűnni, sőt növekedni fog az eredményességre vonatkozó elvárás, így a vezetőknek kiválóknak kell lenniük a teljesítményről való beszélgetésekben, a teljesítmény értékelésében!Milyen gyakran adnak visszacsatolást a kiváló vezetők?Sajnos arra vonatkozóan nincsenek hazai kutatások, hogy a magyar vezetők milyen gyakran adnak visszacsatolást, így be kell érnünk a Gallup adataival.

Az én tréneri tapasztalataim szerint nálunk nagy a szórás cégek, cégkultúrák között, nehéz lenne egy Gallup szerű általánosító megállapítást tenni. A visszacsatolás gyakorisága a munka jellegétől függ és attól, hogy a dolgozó mennyire tapasztalt, felkészült. Gyári környezetben az operátoroknak inkább napi szintű visszacsatolásra van szüksége, egy mérnöknek inkább a projektjeihez kapcsolódóan.  A kezdő munkavállaló több visszacsatolást igényel, mint a tapasztalt.Ha valakinek vannak ide vonatkozó hazai kutatásai, azokat szívesen megismernénk és népszerűsítenénk! Mire koncentráljon a vezető a teljesítményértékelés során? Inkább a hibákra vagy inkább az erősségekre?Nos, Németországban inkább az erősségeket csatolják vissza a vezetők, Franciaországban inkább a hiányosságokat. A saját tapasztalatom szerint a hazai viszonyokban döntően a hibákat csatolják vissza a vezetők. Nálunk attól tartanak a vezetők, ha az erősségeket csatolják vissza, akkor a dolgozók könnyen elbízhatják magukat, míg egy jó letolás hatására „összekapják” magukat!

Fejlessze vezetői készségeit, adjon jobb visszacsatolást munkatársainak!Ha ön is kedvet kapott ahhoz, hogy fejlődjön a vezetői visszacsatolások terén, akkor javasoljuk programunkat. Ha nincs információja arról, hogy a dolgozói mennyire elégedettek a visszacsatolással, amit kapnak, akkor azt fel is tudjuk mérni, a méréseket össze tudjuk hasonlítani az adatbázisunkban lévő hazai cégek adataival és arra alapozva tudjuk fejleszteni a dolgozókat. Héder Sándor mérnök, tréner címzetes egyetemi docens

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.