Keresés
Close this search box.

MODDE szoftver Autóipari alkalmazása

 

Az autógyártók (Original Equipment Manufacturer, OEM-ek) egyre rövidebb időközökkel jelennek meg újabb és újabb modellekkel a piacon, ezzel is igyekezve vásárlási igényeket generálni , ezáltal egyre nagyobb és nehezebb feladat elé állítva az autóipari résztvevőket.

A projektbevezetések, a termék -és folyamattervezési időintervallum jelentősen csökkent az elmúlt 40 évben. Manapság a termék tervezési igazolásokat követően a gyártóknak, albeszállítóknak egy évük van a szériagyártás tervezésére, teljes felszerszámozására, előkészítésére, tesztelésére és jóváhagyására.

A növekvő termékbonyolultság és a versenyképesség fokozódása, a végfelhasználók magasabb minőségi igényei, valamint a növekvő garanciaköltségek együttesen egyre nagyobb hatással vannak az OEM-ek és a beszállítóik együttműködésére.

A vevők stabil minőséget és megbízhatóságot várnak a megvásárolt autóktól.

A tervezett minőség a hibákat, hiányosságokat, megbízhatóságot, zajt, vibrációt, szennyezést, stb. foglalja magában. Míg az igényelt minőség a piaci szegmens nagyságát határozza meg, addig a tervezett minőség segít a piaci részesedés megszerzésében a szegmensen belül.

A tervezett minőség nem más, mint a már meghatározott (gyártani szándékozott vagy már gyártott) termék gyártási folyamatával szemben támaszt igényeket.

Egy új termék tervezésekor három lépésben érhető el a termék minőségének optimalizálása:

  1. Termékkoncepció tervezés
  2. Termelési paraméter tervezés
  3. Tolerancia tervezés

A tervezett minőségre a két utóbbi lépés hat.

Ennek során: A legjobb minőségű (az „ideális”-hoz legközelebb levő) és a legkevésbé ingadozó minőségű terméket előállító termelési paramétereket, beállításokat keressük.

Ennek eszköze a kísérlettervezés, azaz DOE (Design of Experiment).

Az OEM-ek az elmúlt években a beszállítóikon keresik a DOE alkalmazását, sőt gyakran projekt bevezetési fázisban meg is követelik, bár írott formában, a vevői követelményekben (CSR-ekben) ez még nem jelent meg.

 

Miben is segít a kísérlettervezés?

Egy kísérletben szándékosan változtatunk egy vagy több változót, faktort, hogy hatását megfigyeljük a minőséget jellemző egy vagy több válasz változón.  A (statisztikai) kísérlettervezés (Design of Experiment, DOE) egy hatékony eljárás a kísérletek megtervezésére és elemzésére úgy, hogy a kapott adatok valós és objektív konklúziók levonását tegyék lehetővé.   A kísérletterv (Experimental Design) a részletes – a beállításokat, sorrendet tartalmazó – kísérleti terv, amelynek még a kísérletek elvégzése előtt rendelkezésre kell állnia.  

A jól kiválasztott kísérlettervek maximalizálják az adott „mennyiségű” kísérlettel elérhető „információt”.

A termelési paramétereket nyilván nem kereshetjük az összes lehetséges beállítás „kipróbálásával”, hanem bizonyos, lehetőleg kis számú kísérleti beállítás mellett vizsgáljuk az elért minőséget és ezek alapján következtetünk a helyes gyártási beállításra. Ezeket az elvégzendő kísérleteket kell megtervezni, hogy minimális költséggel és idővel a lehető legtöbb információhoz jussunk.

 

Miben segít a MODDE szoftver?

Minél hatékonyabb a Design of Experiments (DOE) megoldás, annál gyorsabban tudja piacra dobni a stabilan gyártható, megfelelő minőségű termékeket. A MODDE® a Sartorius Stedim Data Analytics innovatív DOE megoldása. Egyszerű grafikus kezelőfelülete és az adatelemzés támogatása lehetővé teszi az eredmények magabiztos értelmezését. Több mint 30 éves adatelemzési tapasztalatával a MODDE betekintést nyújt a kísérlet felállításába és a kezdetektől való megszerzéséig.

 

Milyen pluszt kínál a MODDE, melyek a kísérlettervezésre specializált szoftver előnyei?

 • Rendkívül felhasználóbarát szakmai szoftver
 • Segít a megfelelő kísérletterv kiválasztásában
 • Végig vezet a kísérletek megtervezésében és azok megfelelő kiértékelésében
 • Szakmailag hatékony grafikus megoldásai segítik a legmegfelelőbb modell gyors megalkotását
 • Az ún. One-Click modellalkotással a szoftver egy kattintással létrehozza a megfelelő modellt, így a kísérlettervezésben kevésbé járatos felhasználók is eredményesen tudják használni
 • Megkereshetők a szoftverrel a robusztus beállítás paraméterei
 • Alkalmas ún. Design Space meghatározásra, azaz olyan paraméter-tartomány megadására, amelyeken belül tetszőleges beállítási érték mellett megvalósul az összes előre definiált követelmény (amennyiben létezik ilyen tartomány a vizsgált kísérleti téren belül)
 • Kalkulálja és megjeleníti a mérési és a modellből eredő bizonytalanságot a kívánt jellemzők várható eredményeiben
 • Meghatározható az elfogadási határa a hibavalószínűségnek és ehhez igazítja a grafikus megjelenítést

 

Kinek és miben nyújt biztos segítséget a MODDE?

A MODDE számos iparág vállalatait támogatja hatékonyabb kísérletek tervezésében és hatékonyabb stratégiák kidolgozásában a folyamatproblémák kezelésében.

A projekt beveztések során a folyamattervezés időbeni és költségbeli csökkentésére alkalmazható.

A gyártás során gondos egyensúlynak kell lennie a termelékenység és a minőség között. A MODDE segít a gyártóknak a DOE használatában a termelés minőségének maximalizálása érdekében olyan alkalmazások révén, mint a robusztus optimalizálás – ahol a MODDE rendelkezik a rendelkezésre álló legjobb eszközökkel.

 

Hol alkalmazhatjuk?

 1. Fröccsöntési paraméterek kiválasztásánál, optimalizálásánál, miközben az új szerszámot próbáljuk. Ezáltal a beállítási kulcs paramétereket kevesebb próbával tudjuk optimalizálni.
 2. SMT Technológiában a beültető gépek, kemence profil, hullámforrasztó berenedezések paraméterbeállításait rövidebb idő alatt, kevesebb, de tervezett határértékek állításával és próbájával határozhatjuk meg a stabil gyártás, valamint a stabil késztermék előállítás érdekében.
 3. Bármilyen technológiai megtervezésében és optimalizálásában, ahol többváltozós paraméter készlet meghatározása és optimalizálása a cél.

 

Keressen Bennünket!

Bemutatjuk a Modde szoftwer alapalkalmazási lehetőségeit, tanácsadónk kisebb vagy nagyobb project keretében akár támogatást is nyújt egy konkrét kísérlettervezés lebonyolításában.

Jónás Tímea

TEKT vezető tanácsadó

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.