Egy nem várt területről, a műanyagiparból érkezett biztató információ a COVID-19 vírussal szembeni védekezés tekintetében! Egy friss kutatás kimutatta a Micrillon nevű polimer vírusölő képességét, ami fontos eleme lehet a 2020 óta tartó pandémia elleni védekezésnek.

 

Az Integrated Pharma Services jelentése szerint, a Micrillon kendőnek és szálnak jelentős virucid hatása van a koronavírussal szemben, amely a COVID-19 és a H1N1 típusú influenza megbetegedésekért felelős! Ez a különleges polimer kevesebb, mint egy perc alatt hatástalanítja a vírust, ezzel biztató megoldást nyújthat a hatásos védekezésben.

A kísérlet során továbbá arra is fény derült, hogy fonalba fűzve, majd valamilyen anyagba kötve a Micrillon szál jelentős virucid eredményeket ért el (100%-os hatékonysággal), a Staphylococcus-szal és az E. coli-val szemben is.

A tanulmány a különböző felhasználási területeken jelentős következtetéseket vont le, e felhasználási területek közé tartoznak a különböző szőtt és kötött textíliák, mint a törlőkendők, függönyök és védőeszközök (védőruházat).

A Micrillon szál a chicagói bázissal rendelkező UMF Corporationhoz köthető, akik folyamatos kutatásokra fókuszálva igyekeznek nagy teljesítményű fertőzésvédelmi, illetve hétköznapi tisztító és fertőtlenítő termékeket kifejleszteni. Jelentős lehetőségeket látnak olyan ágakban, mint az egészségügy (ahol a védőruházatokban lehet hasznosítani a Micrillont), valamint a vendéglátásban és az oktatásban, melyek még nagyobb hangsúlyt kaphatnak a fertőzés megelőzésben, a COVID-19 világjárvány miatt.

Ez a COVID-19 elleni védekezés szempontjából különleges polimer, a Micrillon egy újratölthető, széles spektrumú, polimer kiegészítő anyag, melyet filmrétegekbe, műanyagokba és rostszerkezetekbe lehet beépíteni, majd klór molekulákkal feltölteni. A Micrillon kémiai szerkezete a teljes élettartamáig töltődik újra, mely nem szivárog ki a környezetbe. Az első Micrillon terméket, a C-PULL-t, melyet függönyökön alkalmaznak, 2019-ben mutatták be. További szálak, mint például az 50% poliészter / 50% poliamid tartalmú, körüreges szerkezetű szál, tesztelés alatt állnak még, így a közeljövőben újabb anyagokról tudhatjuk meg, hogy termékekben felhasználva segítségünkre lehetnek a pandémia elleni harcban.

A virucid hatás tesztelése egyébként az ISO 18184:2019 – Textiltermékek Antivirális Aktivitásának Meghatározása szabvány alapján történt.

 

 

 

Forrás: https://www.plasticstoday.com/medical/antiviral-properties-umfs-polymer-additive-confirmed-leading-cro