A világjárvány lelassította a gazdaságot ugyan, számos iparág nem engedheti meg magának, hogy hátradőljön és visszaváltson!

Az autóipar is ezek közé az iparágak közé tartozik, hiszen szigorú szabályozása, szabályozásának aktualitása kiemelt fontosságú az emberi élet szempontjából!

Kicsit lelassult ugyan a termelés, a VDA és az AIAG is változásokat eszközölt ezekben az időkben, amihez az IATF is csatlakozott.

 

Csokorba gyűjtöttük az autóipar legfontosabb előírásainak változásait! A cikk végigolvasásával látni fogjuk, hogy van bőven változás, van ok a kompetencia frissítésére!

 

IATF legutóbbi változásai (2020. augusztus 06. megjelenéssel)

Szankcionált értelmezések

Az IATF által elismert tanúsító testületeknek, tanúsított szervezeteknek és más kulcsfontosságú érdekelteknek információt adjon arról, hogy az IATF jóváhagyta és módosította ezeket az értelmezéseket, amelyek több változást tartalmaznak:

 • SI 2 módosítva és újra kiadva 2020 augusztus, érvényes 2021. január 01.-től

Amely az OEM scorecard célok nem teljesítése vagy vevői eszkalációs státuszok esetén nagy eltérés alkalmazását írja elő a tanúsítóknak, flexibilis lehetőséget biztosítva, hogy a szervezet által definiált akciótervek eredményességét felülvizsgálják és ehhez speciális audit riportot rendeljenek

 • SI 11-21 kiadva 2020 augusztus, érvényes 2021.  január 01.-től

Amely a Közös audit riport formátum bevezetését írja elő minden tanúsító testület számára 2021 januárjától (Common Audit Report Application CARA)

 • SI 4 kiadva 2020. augusztus, érvényes szeptembertől

Amely a 7.2.3 belső auditor kompetenciákra vonatkozó elvárásban módosított:

A változás indokai:

 1. Megkülönbözteti a minőségirányítási rendszer auditorjainak, a gyártási folyamat auditorjainak és a termék auditorjainak a kompetenciakövetelményeit. Tisztázta az oktatói kompetencia elvárásait a belső képzés terén.
 2. A felülvizsgálat célja annak bemutatása, hogy az f) és g) követelményeket nem zárják ki.

 

 • SI 19 kiadva 2020 augusztus, érvényes októbertől

Amely az IATF szabvány 8.4.2.4 Beszállító figyelését módosította törölve a beszállítói értékelésből az extra fuvarok számát, mint mérendő értéket, arra hivatkozva, hogy ez belső megfigyelésű mutatószám.

 

OEM elvárások változása

FCA US LLC vevőspecifikus elvárás az IATF 16949 szabvány szerint (2020 augusztus)

GM OEM Gyors referencia útmutató (2020  augusztus)

GM OEM Scorecard képek (2020 augusztus)

 

A negyedik változat a következő frissítéseket tartalmazza (2020 július):

 • Az IATF 16949 megfigyelési időszak kiterjed az utolsó 90 napra, és 30 nappal a második 90 napos felügyeleti ellenőrzési meghosszabbítás vége előtt kezdődik
 • A felügyeleti auditokhoz a tanúsítványt visszavonják, ha nem végeznek IATF 16949 megfigyelést, vagy nem érik el az alacsony kockázatú eredményt
 • A legfrissebb lehetséges kibővített újbóli igazolási ellenőrzés összhangban van az IATF Szabályzatok, az 5. kiadás időkorlátozásaival
 • Annak tisztázása, hogy mikor kell helyszíni ellenőrzéseket végezni
 • Annak tisztázása, hogy az IATF 16949 megfigyelési információ tartalmazza a kapcsolódó távoli támogatási helymeghatározási folyamatok adatait
 • Az IATF 16949 megfigyelés (ek) során a magas és alacsony kockázatértékelések pontosított kritériumai
 • A lépések pontosítása, ha az IATF 16949 megfigyelés során magas kockázatot értékelnek
 • Világosított kritériumok a nem megfelelőségek 100% -osan oldott állapotára
 • A GYIK 2 egyszerűsítése, a GK 7 tisztázása és az újonnan hozzáadott GYIK 8

 

VDA QMC legutóbbi változásai (2020 március – július)

 

A VDA 2- PPA bemintázási kötelezettség kézikönyv (Kiadás: 2020 április, 6. kiadás)

Mi változott?

1. A benyújtási szintek kiküszöbölésével figyelembe veszik a vásárlók egyedi elvárásait, a termékek sokféleségét és a lehetséges dokumentumok nagy számát.

2. A korábbi tapasztalatok alapján hangsúlyozzák a szervezet végrehajtási felelősségét az összes vonatkozó dokumentum elkészítéséért. Ezenkívül a szervezet termék- és gyártási folyamatának önértékelésével csökken a továbbítandó dokumentumok köre.

3. Hangsúlyosabbá vált a szervezet felelőssége az összes vonatkozó dokumentum elkészítésért.

4. A PPF-eljárásba nagyobb mértékben lett bevonva a szoftver megfelelőségének bizonyítása.

5. A PPF eljárás során alkalmazandó formanyomtatványok változtak. 

 

Termék auditok kézikönyve VDA 6.5 (2020. márciusi 3.)

Az új kiadás megjelenésével frissíteni kell ezen kézikönyv alapján a termékauditorok kompetenciáját.

Mi változott?

Változások alapvetően az ISO 19011 auditori szabványhoz közelítik a termékauditok folyamatát.

Hangsúlyt kap a termékauditok tervezése kockázatalapon és a kiértékelés általánosabb.

 

Speciális karakterisztikák alkalmazását lefedő folyamat VDA kézikönyv (2020. április)

Mi változott?

Hozzárendelték az elvárásokat az utóbbi években kiadott érintett kézikönyvekhez, vagy szabványokhoz, mint: a VDA 1. kötetének “Dokumentált információ és megőrzés” negyedik kiadásához, az IATF 16949: 2016-10 első kiadása “Az autóipari gyártás és a vonatkozó szolgáltató alkatrészek minőségirányítási rendszerre vonatkozó követelményei” felülvizsgálata miatt, valamint az„ AIAG & VDA FMEA kézikönyv ”első kiadásához.

A „fő jellemzők” és a „kritikus jellemzők” kifejezések helyébe a „különleges jellemzők” lépnek.

 

 

 

AIAG publikációk (2020 március – július)

AIAG Minőségügyi kézikönyvek jelentek meg új, átdolgozott kiadásban:

 • CQI-9-4. Speciális folyamat: Hőkezelés Önbevallása (2020 június)

A CQI-9 4. kiadása egy átfogó ellenőrzés, amely az autóipar által alkalmazott leggyakoribb hőkezelési folyamatokat tartalmazza. A 4. kiadás célja az autógyártó és szolgáltató alkatrész-szervezetek hőkezelési rendszerének közös megközelítésének biztosítása, és további bevált gyakorlatokat tartalmaz, valamint új és módosított követelményeket és magyarázatokat, amelyeket a beszállító szervezeteknek figyelembe kell venniük a saját önértékelésük során.

 • CQI-12-3- Speciális folyamat: Bevonatolási rendszer önelemzés (2020 július)

Az új CQI-12 speciális folyamat: A bevonatrendszer-értékelést úgy fejlesztették ki, hogy elősegítse a minőségbiztosítási rendszerek jobb kiértékelését az OEM autóbevonatokat ellátó bevonatüzletekben. A harmadik kiadásban a bevonórendszer-értékelést frissítették és felülvizsgálták a nagyobb érthetőség érdekében, és belefoglalták az ISO 9001: 2015 és az IATF 16949: 2016 minőségirányítási rendszer fogalmait, a „folyamat megközelítését” és a „kockázatkezelést”. A további fejlesztések között szerepel az új Űrlapkészítő, az egyes folyamatokhoz kapcsolódó összes tesztkészülékre vonatkozó követelmények az egyes folyamattáblák végén, az átírt és kibővített pirometriai szakasz és még sok más.

 • CQI-15 Speciális folyamat: Heggesztés önbevallás (2020. január)

Ez a dokumentum az autógyártó és szolgáltató alkatrész-szervezetek hegesztési irányítási rendszerének közös megközelítését szolgálja, és meghatározza az alkalmazandó vas- és színesfém-hegesztést végző szervezet vagy beszállítói folyamatkövetelményeit. Most, a második kiadásban számos frissítés történt, ideértve a munkavizsgálat kérdéseinek a feldolgozótáblákhoz való hozzáadását az redundancia csökkentése és az ellenőrzési folyamat egyszerűsítése érdekében, valamint két további folyamat hozzáadását: Rögzítőelem-vetítőhegesztés és Mágnesesen stimulált íves butt (MIAB). Hegesztés.

 

Sok változás könnyebb követhetősége érdekében havonta megszervezésre kerül ingyenes online szakmai Teadélutánunk, illetve szakmai képzéseinkkel, tanácsadás szolgáltatásunkkal igyekszünk Partnereinket támogatni.

Honlapunkon minden fontos információt megtalál, keressen minket!

 

 

 

 

A cikkhez kapcsolódó fontosabb linkek, további információk:

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/08/CB-Communique-2020-009-Rules-SIs-for-CARA-and-IATF.pdf

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/08/IATF-Rules-5th-Edition_Sanctioned-Interpretations-Aug-2020.pdf

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/08/IATF-16949-SIs-Aug-2020.pdf

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/08/FCA-US-LLC-CSR-IATF-16949-20200805-final.pdf

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/08/GM-Scorecard-quick-reference-guide_6Aug2020.pdf

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/08/GM-Scorecard-screen-images-6Aug2020.pdf

https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2020/07/IATF-Measures-Coronavirus-Pandemic-COVID-19-REVISION-4_17July2020.pdf

 

Weboldalunkon a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használunk.